Ηλεκτρομαγνητικά όπλα για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ

Ηλεκτρομαγνητικά όπλα έχει αρχίσει να εξελίσσει  το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για την ενσωμάτωσή τους στις μελλοντικές μονάδες του στόλου. 

Μετάφραση – επιμέλεια:  Αναστάσιος Μητρόπουλος, Συνταγματάρχης ε.α.

Από το 2006  που ξεκίνησε η δοκιμή του πρωτοτύπου φουτουριστικού ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου, γνωστού ως Railgun, το όπλο αυτό εξελίσσεται συνεχώς μέχρι σήμερα.
Το  Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόγραμμα ανάπτυξης ενός τέτοιου όπλου, αναμένεται να κάνει σημαντικά βήματα εξέλιξης τα επόμενα δύο χρόνια.
Το πυροβόλο χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική δύναμη για να εκτοξεύει βλήματα σε υψηλές ταχύτητες, επιτρέποντας στο σύστημα να λειτουργεί χωρίς τους γνωστούς συμβατικούς μηχανισμούς των σημερινών πυροβόλων.
Όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, θεωρητικά, ένα ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο, θα μπορεί να είναι ασφαλέστερο και πιθανώς φθηνότερο από τα παραδοσιακά πυροβόλα.
Το Πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ έχει ζητήσει την εγκατάσταση του πυροβόλου αυτού στα τρία υπερσύγχρονα αντιτορπιλικά DDG-1000 κλάσης Zumwalt, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα συμβεί αυτό, αφού θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν σημαντικά θέματα εξέλιξης που αφορούν στην απόδοση και την αξιοπιστία του συστήματος.

Η  εξέλιξη του όπλου

Τα επόμενα δύο έτη, η Υπηρεσία Ναυτικών Ερευνών έχει επικεντρωθεί σε δύο αντικείμενα εξέλιξης: στην ισχύ πυροδότησης και στο ρυθμό βολής.
Η ισχύς με την οποία θα πυροδοτούνται τα βλήματα, αναμένεται να  φτάσει στα  32 Megajoules! Εφόσον επιτευχθεί αυτή η ισχύς, το βεληνεκές του πυροβόλου προβλέπεται να φτάσει στα 110 ναυτικά μίλια.
Σε ό,τι αφορά στο ρυθμό βολής, σκοπός του προγράμματος, είναι να επιτευχθούν 10 βολές το λεπτό (ένα βλήμα κάθε έξι δευτερόλεπτα).

Προβλήματα εξέλιξης

Το σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κρίσιμα θέματα προς επίλυση.
Το σημαντικότερο είναι ότι, στο σύστημα προκαλείται σημαντική φθορά κατά την πυροδότηση, εξαιτίας της μεγάλης ισχύος που αναπτύσσεται στο χώρο  πίσω από το βλήμα. Αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα,  αυτό θα έχει συνέπεια τη γρήγορη θραύση του όπλου.
Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του όπλου, η αντοχή του πυροβόλου έχει επεκταθεί από μερικές δεκάδες βολές που ήταν στα αρχικά στάδια των δοκιμών, στις 400 βολές, με απώτερο σκοπό η διάρκεια ζωής του όπλου να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 1000 βολές.
Ένα άλλο βασικό ζήτημα είναι η απαιτούμενη ισχύς λειτουργίας.
Το σύστημα απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας,  σε τέτοιο βαθμό που μόνο τα τεράστια πλοία της κλάσης Zumwalt μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον επιλυθούν όλα τα προβλήματα ανάπτυξης, το φουτουριστικό αυτό όπλο θα προκαλέσει μια πραγματική επανάσταση στο χώρο των ναυτικών πυροβόλων και θα αποτελέσει αναμφισβήτητα ένα πολλαπλασιαστή ισχύος στα σύγχρονα αντιτορπιλικά κλάσης Zumwalt του Ναυτικού των ΗΠΑ.

ηλεκτρομαγνητικά όπλα
Το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο Electromagnetic Railgun (EMRG) στο χώρο δοκιμών του Naval Surface Warfare Center Dahlgren Division (NSWCDD) της Virginia.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ