Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων: Το ιστορικό της καθιέρωσης της εορτής

ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Του Λάμπρου ΤζούμηΑντιστράτηγου ε.α. *

 

21 Nοεμβρίου. Διπλή γιορτή, εορτάζει η Παναγία η υπέρμαχος στρατηγός του Γένους των Ελλήνων, η προστάτιδα των Ε.Δ. που πάντοτε επικαλούμεθα τη βοήθειά της.

Επίσης εορτάζουμε την Πολεμική Αρετή των Ελλήνων και αποδίδουμε τιμή στις Ένοπλες Δυνάμεις που έχουμε αναθέσει την προάσπιση του πολυτιμότερου αγαθού μας, της ελευθερίας.

Σε ότι αφορά την καθιέρωση της εορτής επιγραμματικά κάποιες επισημάνσεις καθόσον αν ανατρέξει κανείς στο internet βρίθει ανακριβειών :

– Το 1951 με Βασιλικό Διάταγμα (Β.Δ.) ορίστηκε η 29η Αυγούστου «ως ημέρα προσκυνήματος και δεήσεως υπέρ των πεσόντων καθ’ όλον τον αντικομμουνιστικόν αγώνα του Έθνους».

– Το 1966 με το Β.Δ. 702 καθορίστηκε η πρώτη Κυριακή «μετά την 29ην Αυγούστου εκάστου έτους, ως ημέραν επισήμου τελετής καθ’ όλην την Επικράτειαν, διά την επέτειον της συντριβής των κομμουνιστορυμμοριτών εις Βίτσι και Γράμμον».

– Το 1969 με το Π.Δ. 157 καθορίστηκε να συνεορτάζονται την πρώτη Κυριακή μετά την 29η Αυγούστου «η πολεμική αρετή των Ελλήνων, η ημέρα του εφέδρου Πολεμιστού και η συντριβή των κομμουνιστοσυμμοριτών εις Γράμμον – Βίτσι».

Μετά τη μεταπολίτευση, η εορτή μετονομάστηκε ως Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων.

– Το έτος 1981, η εορτή μετατέθηκε την 15η Αυγούστου

– Στις αρχές του 2000, μεταφέρθηκε την 21η Νοεμβρίου, ημέρα που συμπίπτει με τα εισόδια της Θεοτόκου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας και τις διαταγές των Γενικών Επιτελείων, η εορταστική αυτή εκδήλωση, αποβλέπει, στην επισήμανση των αρετών της Ελληνικής Φυλής και στην απότιση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης, προς εκείνους τους μακρινούς αλλά και τους κοντινούς προγόνους μας , που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία.

 


Περισσότερα άρθρα από το Λάμπρο Τζούμη:

ΑΠΟΨΕΙΣ –ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΖΟΥΜΗΣ


 

 

 

*Ανάρτηση στο facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ