Η “συμβολική” πόλη της υπογραφής του Πρωτόκολλου Αμυντικής συνεργασίας Τουρκίας – Αζερμπαιτζάν

πρωτοκολλο συνεργασιας τουρκιας αρμενιας

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος

 

 

Ερντογάν και Αλίγιεφ υπέγραψαν στις 15 Ιουνίου το «Πρωτόκολλο της Shusha», μια διμερή συμφωνία για την περαιτέρω σύσφιγξη των στρατηγικών και αμυντικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν. Η υπογραφή έγινε στην πόλη Shushi (Shusha) του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Γιατί στο Shushi και όχι στο Μπακού;

Για λόγους συμβολικούς. Διότι η πόλη αυτή υπήρξε το «μήλον της έριδος» μεταξύ Αρμενίων και Αζερμπαϊτζανών. Το λεγόμενο «Παρίσι του Καυκάσου», δεν έχει μόνο γεωστρατηγική αξία, καθώς από αυτό περνάει ο δρόμος που συνδέει την Αρμενία με την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Stepanakert, αλλά είναι, επίσης, σημαντική ως ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο τόσο των Αρμενίων όσο και των Αζερμπαϊτζανών. Όλοι οι μεγάλοι Αζέροι μουσικοί και ποιητές, για παράδειγμα, κατάγονται από το Shushi (ή Shusha).

Μέχρι το 1920, το Shushi είχε πλειοψηφία αρμενική. Τον Μάρτιο του 1920, οι δυνάμεις της πρώτης Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν κατέλαβαν την πόλη, κατέστρεψαν την αρμενική συνοικία και σφαγίασαν ή εκδίωξαν τον εκεί αρμενικό πληθυσμό. Το 1919 οι Αρμένιοι της πόλης έφταναν τις 24.000. Τον Μάρτιο του 1920 ο αρμενικός πληθυσμός της πόλης εξαφανίστηκε! Το άλλοτε διαμάντι του Νοτίου Καυκάσου δεν συνήλθε ποτέ από εκείνα τα γεγονότα.

Τα επόμενα χρόνια, στην πόλη κατοικούσαν κατά κύριο λόγο Αζερμπαϊτζανοί οι οποίοι, αφού εκδίωξαν τον μικρό αρμενικό πληθυσμό της πόλης το 1991, αναγκάστηκαν με την σειρά τους να εγκαταλείψουν την πόλη την άνοιξη του 1992, όταν οι αρμενικές δυνάμεις έθεσαν την περιοχή υπό τον έλεγχό τους. Κατά την διάρκεια του πολέμου, ένα μεγάλο τμήμα της πόλης καταστράφηκε.

Την διετία 1991-2, στην πόλη βρίσκονταν, στο πλευρό των Αζέρων, και Τσετσένοι μισθοφόροι και εθελοντές υπό την ηγεσία του Shamil Basayev ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα προσπάθησε να εγκαθιδρύσει ισλαμικό χαλιφάτο στην Τσετσενία και το Νταγκεστάν.

Το 2020, κατά την διάρκεια του πολέμου, οι αζερικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν την πόλη υπό τον έλεγχό τους. Η κατάληψη της πόλης σήμανε και το τέλος του πολέμου, καθώς διεκόπησαν οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ Αρμενίας και Αρτσάχ και διότι απειλήθηκε το ίδιο το Stepanakert το οποίο βρίσκεται 5 χιλιόμετρα βορείως του Shushi.

Μετά την κατάληψη του Shushi, η Αρμενία αναγκάστηκε να συνθηκολογήσε και έτσι φτάσαμε στην συμφωνία της 10ης Νοεμβρίου.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ