Ιράκ: Το Ισλαμικό Κράτος χάνει ακόμα ένα προπύργιο του

Η στρατηγικής σημασίας πόλη Ταλ Αφάρ, στα βορειοδυτικά του Ιράκ έπεσε και το Ισλαμικό Κράτος χάνει σιγά σιγά ένα ακόμα ένα οχυρό.

 

 

Οι ιρακινές δυνάμεις έθεσαν την εθνική σημαία το Σάββατο στην καρδιά του Ταλ Αφάρ, ένα από τα πιο ισχυρά οχυρά του Ισλαμικού Κράτους στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, και δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης μετά από μια εβδομάδα μακρά επίθεση.

Το Tαλ Αφάρ είναι ο τελευταίος στόχος στον πόλεμο που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ ενάντια στους τζιχαντιστές μετά την ανακατάληψη της Μοσούλης τον Ιούλιο, όπου είχε δήλωσει το Ισλαμικό Κράτος την αυτοανακήρυξή του σε χαλιφάτο σε μέρη του Ιράκ και της Συρίας το 2014.

Η Ταλ Άφαρ βρίσκεται κατά μήκος του δρόμου ανεφοδιασμού που συνδέει τη Συρία με το πρώην προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη.

Από εκεί προέρχονται ορισμένοι από τους πιο υψηλόβαθμους διοικητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Η Ταλ Αφάρ, η οποία προπολεμικά αριθμούσε περίπου 200.000 κατοίκους, είναι ο τελευταίος στόχος της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ εκστρατείας κατά του ΙΚ μετά την ανακατάληψη της Μοσούλης έπειτα από εκστρατεία που διήρκεσε εννέα μήνες και κατέστρεψε σημαντικό τμήμα της πόλης, της μεγαλύτερης στο βόρειο Ιράκ.

Η Ταλ Αφάρ αποκόπηκε από το υπόλοιπο έδαφος του Ισλαμικού Κράτους τον Ιούνιο και η εκστρατεία για την ανακατάληψη ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου, ενώ πιστεύεται ότι την υπερασπίζονται μέχρι 2.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από περίπου 50.000 επιτιθέμενους, σύμφωνα με τις δυτικές στρατιωτικές πηγές.

«Το 70% της πόλης απελευθερώθηκε…Με την βοήθεια του Θεού, το υπόλοιπο τμήμα θα απελευθερωθεί σύντομα», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Βαγδάτη με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και την γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Ιμπραχήμ αλ-Τζααφάρι.

Η επίλεκτη Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία «απελευθέρωσε την συνοικία γύρω από την ακρόπολη…και ύψωσε την ιρακινή σημαία στην κορυφή του κτιρίου της ακρόπολης», αναφέρει ανακοίνωση της ιρακινής διοίκησης κοινών επιχειρήσεων.

Μεγάλο τμήμα της ακρόπολης που ανάγεται στην οθωμανική εποχή, καταστράφηκε από τους τζιχαντιστές στο τέλος του 2014.

Πηγή: Telegraph

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ