«IRINI»: Αλλαγή βάρδιας στις ελληνικές φρεγάτες – Ανίερη συμμαχία Μάλτας και Τουρκίας

ΦΡΕΓΑΤΑ ΛΗΜΝΟΣ,

Αλλαγή βάρδιας στις ελληνικές φρεγάτες που συμμετέχουν στην επιχείρηση της ΕΕ «IRINI» για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» μέσα στην ημέρα θα αντικαταστήσει τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» με το Πολεμικό Ναυτικό και την Ελλάδα να επιμένουν να διατηρούν δυνάμεις στην ευρωπαϊκή επιχείρηση που όχι άδικα έχει χαρακτηριστεί φιάσκο. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετά μεγάλο διάστημα φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» είχε «εγκαταλειφθεί» μόνη της από τους ευρωπαίους που σφύριζαν αδιάφορα στις τούρκικες παρανομίες. Το ευρωπαϊκό ναυάγιο της «IRINI» δεν άργησε να φανεί όταν εμφανίστηκε ύποπτο πλοίο συνοδεία τούρικων φρεγατών που οδήγησε στο σοβαρό επεισόδιο με την Γαλλική φρεγάτα όταν θέλησαν να το ελέγξουν. Αυτό οδήγησε στην απόσυρση των γαλλικών δυνάμεών της από την επιχείρηση, καταγγέλλοντας την Ευρώπη αλλά και το ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία για να σώσει τα προσχήματα αλλά και για να μπορεί να ελέγξει τυχόν νέους «ελέγχους» σε τούρκικα πλοία που σπάνε το εμπάργκο και εφοδιάζουν τον Σάρατζ με πολεμικό υλικό αποφάσισε τελικά και έστειλε την φρεγάτα «ΑΜΒΟΥΡΓΟ» αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την Διοίκηση της επιχείρησης. Η Ιταλία επίσης έτερος σύμμαχος της Τουρκίας στη Λιβύη έχει στείλει ένα ελικοπτεροφόρο για τα μάτια του κόσμου καθώς θεωρείται σίγουρο ότι δε θα θελήσει κι εκείνη να ενοχλήσει τον Ερντογάν.

Κι αν τα παραπάνω περιγράφουν ότι ουσιαστικά ότι η επιχείρηση της ΕΕ «IRINI» αποτελεί ουσιαστικά φιάσκο ήρθε η χθεσινή κοινή ανακοίνωση Τουρκίας και Μάλτας για τη Λιβύη που διέλυσε κάθε αυταπάτη.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε πως οι αποστολές των τριών χωρών έκαναν νύξη στην Επιχείρηση IRINI και εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την επιχείρηση. Άλλωστε ήταν η ίδια η Μάλτα που στις 8 Μαΐου, καταψήφισε την επιχείρηση IRINI πριν ανακοινώσει την απόσυρσή της την επόμενη μέρα, δείχνοντας τη μεγάλη συνοχή της ΕΕ η οποία σταματάει εκεί που αρχίζουν τα συμφέροντα της κάθε χώρας.

Η Μάλτα εδώ και πολύ καιρό καθοδηγείται και αποτελεί  μακρύ χέρι της Τουρκίας η οποία όπως αναφέρουν αναλυτές της έχουν τάξει σαν αντάλλαγμα μέρος της Λιβυκής υφαλοκρηπίδας για να συμπράξει σε μια ανίερη συμμαχία.

Αυτή η ανίερη συμμαχία έγινε και επίσημη την περασμένη Πέμπτη με την τριμερή συνάντηση  Τουρκία,  Μάλτα και της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη όπου «συμφώνησαν» να προωθήσουν την κοινή τους συνεργασία, να διευκολύνουν την επιστροφή μαλτέζικων και τουρκικών εταιρειών στη Λιβύη και να επαναλάβουν τις πτήσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ