Το Ισραήλ θα σώσει χωριό στην Κύπρο λένε οι Τούρκοι και κλαίνε

Οι 400 κομάντος από το Ισραήλ που παίρνουν μέρος σε άσκηση στην Κύπρο ενοχλούν την Άγκυρα. Δείτε τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ

 

 

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

“Το Ισραήλ θα σώσει χωριό στην Κύπρο” τιτλοφορείται η ανταπόκριση από τα κατεχόμενα του Ομέρ Μπιλγκέ στη Hurriyet σχετικά με την κοινή άσκηση Ισραήλ – Κύπρου.

Περίπου 400 Ισραηλινοί κομάντος “σαρώνουν” το Τρόοδος το επταήμερο 7 με 14 Ιουνίου, καθώς θα διεξάγεται η μέχρι στιγμής μεγαλύτερη κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Το Ισραήλ συμμετέχει σε κοινή άσκηση 4 ημερών στην “Ελληνο-Κυπριακή Διοίκηση” (όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ), στο πλαίσιο της οποίας 400 Ισραηλινοί κομάντο θα διασώσουν ‘τα χωριά που έχουν καταληφθεί’, με την υποστήριξη ελικοπτέρων, σημειώνει η ανταπόκριση.




Παράλληλα τονίζεται ότι για πρώτη φορά διεξάγεται κοινή χερσαία άσκηση Ισραήλ -Κύπρου, ενώ μέσα σε 4 μήνες 3 κοινές ασκήσεις έλαβαν χώρα.

Οι σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ αναπτύχθηκαν μετά το 2011 και την ισραηλινή επίθεση στο Mavi Marmara, σημειώνει η εφημερίδα.

Η Τουρκία τότε είχε διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και τότε ξεκίνησε η συνεργασία του με την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Κύπρος: 400 Ισραηλινοί κομάντος στέλνουν μήνυμα στην Άγκυρα

Στις κλασικές ασκήσεις της Κύπρου, ως εχθρός ή δυνάμεις κατάληψης νοείται ο τουρκικός στρατός, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην Ισραηλινή αντίληψη ο εχθρός είναι συνήθως δυνάμεις όπως η Χεζμπολάχ.




Το δημοσίευμα τονίζει ιδιαίτερα ότι τον περασμένο μήνα κατά την διάρκεια άσκησης έρευνας και διάσωσης υπήρχαν και Έλληνες παρατηρητές, όπως αναφέρει.

Τέλος, με τον υπότιτλο “Από την μια πλευρά όπλα και από την άλλη διαπραγματεύσεις” γίνεται λόγος για την επικείμενη σύνοδο στις 28 Ιουνίου στη Γενεύη.

Στη σύνοδο θα συζητηθούν όπως αναφέρει θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ το αίτημα της Ελλάδας και των Ελληνο-Κυπρίων είναι “μηδενικός στρατός, μηδενικές εγγυήσεις’, η Τουρκία και η τουρκο-κυπριακή πλευρά επιθυμούν την τη συνέχιση και των δυο συστημάτων.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ