Η ιστορία του ΠΝ ξαναζωντάνεψε στο «Αβέρωφ»

Εκδήλωση για να τιμήσει αυτούς που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στο κατάστρωμα του θρυλικού Θωρηκτού Αβέρωφ.

 

 

Τους αξιωματικούς των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και τους ιδιώτες που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού τον Μάιο του 1973, τίμησε το βράδυ της Τετάρτης το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε εκδήλωση στο κατάστρωμα του θρυλικού Θωρηκτού Αβέρωφ.

Παρόντες εκτός από τον οικοδεσπότη αρχηγό ΓΕΝ Νικόλαο Τσούνη, στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και εκπρόσωποι της υπόλοιπης στρατιωτικής ηγεσίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του τόνισε: «Βρισκόμαστε εδώ τιμώντας τους Ανθρώπους του Κινήματος του Ναυτικού όχι μόνο γι΄ αυτούς, αλλά γιατί έτσι τιμούμε την ίδια μας την Ιστορία. Και πρέπει να αντιληφθούμε, ιδίως σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς – για τον Κόσμο ολόκληρο αλλά ιδίως για την Πατρίδα μας – ότι έχουμε ένα Ιερό Χρέος: Να μεταδίδουμε στις Γενιές που έρχονται την Ιστορία μας, τον τρόπο που γράφτηκε επακριβώς. Γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ένα Τόπο και ένα Λαό, και ιδίως για τον δικό μας, είναι να πάψει να υπάρχει αυτός ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως «οι συμβολισμοί του Κινήματος του Ναυτικού είναι πολλαπλοί και εξαιρετικά επίκαιροι. Αναφέρομαι σε δυο μόνον από αυτούς: Πρώτον, στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία, που σήμερα την θεωρούμε δεδομένη είναι εύθραυστο αγαθό. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε πάντοτε. Έχει ανάγκη από υπεράσπιση καθημερινά με το δικό μας παράδειγμα και ιδίως εκείνων που ασκούν κάθε μορφής πολιτειακά καθήκοντα. Γιατί οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία σήμερα είναι τόσο περισσότερο διαβρωτικοί όσο είναι υποδόριοι. Δεν αντιλαμβανόμαστε πολλές φορές τι σημαίνει να ροκανίζονται τα θεμέλια της ίδιας της Δημοκρατίας».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι το Κίνημα του Ναυτικού «μας θυμίζει ότι δεν ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις δίπλα στη Δικτατορία, σ’ αυτήν την σκοτεινή περίοδο, δραματική, τραγική περίοδο της Ιστορίας μας. Η Δικτατορία ήταν το αποτέλεσμα της δράσης ορισμένων αφρόνων αξιωματικών της εποχής εκείνης, που δυστυχώς ακόμα ο Τόπος και ιδίως το μαρτυρικό νησί της Κύπρου, πληρώνουν τα “επίχειρα της κακίας τους”. Το μεγάλο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων και τότε υπερασπίσθηκε την Δημοκρατία και παρέμεινε δημοκρατικό, φυλάσσοντας τις παρακαταθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων όπως επιβάλει το Σύνταγμα».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώνουν το λαό»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας για το κίνημα του Ναυτικού τόνισε: «Το κίνημα του Ναυτικού με τη συνεργασία στελεχών του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας,  θεωρείται η κορυφαία αντιστασιακή εκδήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων κατά των Απριλιανών και όχι “οπερέτα ναυτικού κινήματος ολίγων αποστράτων αξιωματικών”, όπως χαρακτηριστικά προσπαθούσε να περάσει το μήνυμα η Χούντα.

Σήμερα, 44 χρόνια μετά, η Ελληνική Δημοκρατία εκφράζει το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη της προς εκείνα τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων που αντιστάθηκαν.

Σε μας τους νεότερους μένει η υποχρέωση να διατηρήσουμε ζώσα την εθνική μνήμη, τις ιστορικές στιγμές που σημάδεψαν την πορεία αυτού του τόπου. Αλλά συνάμα να αποκωδικοποιήσουμε, αβίαστα και απαλλαγμένοι από μυωπικές αντιλήψεις και συμπλέγματα, το μήνυμα της ημέρας, να διδαχτούμε, να αναγάγουμε τα συμπεράσματα στη σημερινή εποχή.

Να αναλογιστούμε πόσο ώριμοι και ισχυροί είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί σήμερα σε σχέση με εκείνη την εποχή. Να αντιληφθούμε πως οδηγηθήκαμε σε ένα ανελεύθερο καθεστώς με καταστροφικές συνέπειες στα εθνικά μας συμφέροντα. Να ψηλαφήσουμε τις ζυμώσεις που οδήγησαν στον εκδημοκρατισμό του πολιτικού σκηνικού της πατρίδας μας το 1974 και στην Ελλάδα της Ευρώπης το 1981».

Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο βιβλίο «Οι Άνθρωποι του Κινήματος του Ναυτικού Μάιος 1973», του Αντιναυάρχου Ιωάννη Παλούμπη που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, ενώ μιλώντας για το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων είπε:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, σήμερα, αποτελούν στυλοβάτη του Έθνους και των δημοκρατικών θεσμών, εγγύηση για την εθνική μας ασφάλεια. Αποτελούν ένα υγιές κομμάτι του Ελληνικού λαού, που λειτουργεί καθημερινά στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ενώνουν ως Έλληνες. Είναι το σημείο αναφοράς για όλο το Έθνος, είναι πεδίο ομόνοιας, αλληλεγγύης και Εθνικής Συνοχής.

Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τους συνάδελφους βουλευτές και εκπροσώπους των κομμάτων και να τους ζητήσω ακόμα μία φορά να αφήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την οποιανδήποτε πολιτική αντιπαράθεση. Να φτάσουμε πάλι στο σημείο εκείνο όπου ενώ ψηφίζεται ο προϋπολογισμός της χώρας – και γίνεται κορυφαία πολιτική αντιπαράθεση μέχρι τέλους του χρόνου – ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων να ψηφίζεται ομόφωνα. Θα είναι μία απόδοση σεβασμού και ένα μήνυμα ενότητας».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ