Καμμένος: Αν η Τουρκία αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα η απάντηση θα είναι συντριπτική!

Συνάντηση με τον ΥΠΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββα Αγγελίδη είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στη Λάρνακα.

 

«Όποιος αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πρέπει να ξέρει ότι η απάντηση μας θα είναι συντριπτική». Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε σήμερα από την Κύπρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερη για την Ελλάδα καθώς «η πατρίδα μας βγαίνει από τα μνημόνια».

Παράλληλα ο Πάνος Καμμένος ευχαρίστησε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι, όπως υπογράμμισε, «παρά τη συνεχή μείωση των αποδοχών τους και την περικοπή του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, χάρη στο υψηλό ηθικό, τον επαγγελματισμό τους και την πίστη τους στην πατρίδα, κράτησαν όρθια τη δύναμη αποτροπής του έθνους μας».

Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του στη Λάρνακα Σάββα Αγγελίδη, ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε: «Η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την εποχή των μνημονίων, μία εποχή παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας, μία περίοδο που ο ελληνικός λαός πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά, καθώς νέα παιδιά έφυγαν στο εξωτερικό, οικογένειες πτώχευσαν και εταιρείες κλείσανε».

Αναλυτικά η δήλωση του Πάνου Καμμένου μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββα Αγγελίδη:

«Θέλω με ιδιαίτερη χαρά να ευχαριστήσω τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και φίλο Σάββα Αγγελίδη, όπως επίσης και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς για τη θερμή υποδοχή στη διμερή συνάντηση που είχαμε σήμερα. Εξάλλου, όπως βλέπετε, οι συναντήσεις των δύο υπουργείων Άμυνας πλέον δεν αποτελούν είδηση. Είμαστε συνέχεια μαζί, είτε εδώ, είτε στην Αθήνα, είτε σε ασκήσεις των Ενόπλων μας Δυνάμεων, που βρισκόμαστε από κοινού, γιατί αυτή είναι ουσιαστικά και η υποχρέωση.

Ο αμυντικός χώρος του έθνους είναι κοινός και περιλαμβάνει τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου μαζί. Μαζί σχεδιάζουμε, μαζί αποφασίζουμε, μαζί χτίζουμε το μέλλον και όχι μόνο το μέλλον του εθνικού κορμού της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά χάρη στη σταθερότητα την οποία έχουν επιδείξει η Ελλάδα και η Κύπρος, σε δύσκολες στιγμές στην ευρύτερη περιοχή, χτίζουμε έναν πυλώνα σταθερότητας που εκτείνεται προς τα νότια με την Αίγυπτο, προς τα ανατολικά με την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Λίβανο, αλλά και προς τα βόρεια, μέσω της Ελλάδος, με τις βαλκανικές χώρες.

Αυτός ο άξονας σταθερότητας, σε μία περιοχή η οποία φλέγεται, στην περιοχή της Μεσογείου, έχει ιδιαίτερη σημασία για τους συμμάχους και φίλους, αλλά στέλνει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε εκείνους που σκέπτονται ή μπορεί να σκεφθούν οποιαδήποτε στιγμή την προσπάθεια κατάλυσης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Ελλάδα και Κύπρος, από κοινού, χτίζουμε το αύριο της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Είμαστε εκείνο το έθνος που εύκολα μπορεί να συνομιλεί με το Ισραήλ και παράλληλα να έχει το σεβασμό των Αραβικών κρατών. Ήδη μιλάμε την ίδια γλώσσα στην περιοχή. Ο ελληνισμός, είτε μέσω της Κύπρου, είτε μέσω της Ελλάδος, δεν υπήρξε ποτέ επιθετικός στην ευρύτερη περιοχή.

Χτίσαμε συμμαχίες, δημιουργήσαμε προϋποθέσεις ειρήνης και αυτό γίνεται σε μία περίοδο που πλέον αναβαθμίζεται ο ρόλος της Κύπρου και της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον τον λαών μας. Δεν είναι απλώς ότι η Κύπρος είναι πλέον μια παραγωγός χώρα φυσικού αερίου και η Ελλάδα θα γίνει πολύ σύντομα, αλλά ότι μαζί χτίζουμε τον κόμβο της ενέργειας που μπορεί να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλω, επίσης, να πω ότι σήμερα είναι μία ιδιαίτερη μέρα για την Ελλάδα. Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε την απόφαση του Eurogroup. Η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την εποχή των μνημονίων, μια εποχή παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας, μια περίοδο που ο ελληνικός λαός πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά. Νέα παιδιά έφυγαν στο εξωτερικό, οικογένειες πτώχευσαν και εταιρείες έκλεισαν. Πείνασαν αρκετοί Έλληνες και Ελληνίδες.

Μετά από τις θυσίες του ελληνικού λαού, έχουμε πλέον φτάσει σήμερα στο σημείο της εξόδου από την εποχή των μνημονίων. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε πολύ καλύτερα και όσον αφορά την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των δύο χωρών.

Αυτή λοιπόν την ημέρα θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και της Κύπρου που πέρασε αντίστοιχη περίοδο κρίσεως, διότι παρά τη συνεχή μείωση των αποδοχών τους, παρά την περικοπή των προϋπολογισμών των Υπουργείων Άμυνας, χάρη στο υψηλό ηθικό τους, στον επαγγελματισμό, στην πίστη τους στην πατρίδα κατάφεραν να κρατήσουν όρθια τη δύναμη αποτροπής των δύο χωρών μας, του ενός έθνους μας. Μπόρεσαν να στείλουν ένα μήνυμα σταθερότητας χτίζοντας συνεργασίες και δίνοντας ένα μήνυμα ότι μαζί μπορούμε να τα ξεπεράσουμε όλα.

Η περιοχή χρειάζεται ειρήνη. Είμαστε έτοιμοι αύριο στην τριμερή συνεργασία την οποία θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ στην αρχή μιας νέας περιόδου όπου μαζί με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου θα χτίσουμε με χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και των Βαλκανίων.

Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για την θερμή υποδοχή. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα, γιατί θέλω να το εξομολογηθώ αυτό στα μέσα ενημέρωσης, ίσως είναι ο μόνος άνθρωπος, ο μόνος Υπουργός, ο οποίος κάθε εβδομάδα παίρνει τηλέφωνο και με ρωτάει για τους δύο στρατιωτικούς μας που βρίσκονται αιχμάλωτοι, όμηροι στην Τουρκία, από ανθρώπινο ενδιαφέρον περισσότερο και αυτό έχει μεγάλη σημασία.

Η συνέχιση της παράνομης κράτησης των δύο στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Τουρκία, η συνέχιση της αιχμαλωσίας τους και ομηρίας τους αποτελεί μια τρανή απόδειξη ότι εκείνη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, που παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες, που παραβιάζει τους όρους της Δημοκρατίας είναι η Τουρκία.

Το αισθάνονται αυτό όλες οι σύμμαχες χώρες βλέποντας την παράνομη κράτηση και του πάστορα Μπράνσον που και αυτός είναι όμηρος προκειμένου να ανταλλαγεί με τον Γκιουλέν από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και να είστε βέβαιοι όλοι ότι πλέον δεν είναι η Ελλάδα και η Κύπρος που διαμαρτύρονται στους Διεθνείς Οργανισμούς αλλά όλες οι χώρες της ευρύτερης συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και εκτός ΝΑΤΟ. Βλέπουν ότι η Τουρκία είναι εκείνη που παραβιάζει το διεθνή εναέριο χώρο, τα ύδατα, που προκαλεί και παραβιάζει τις αρχές του Δικαίου.

Εμείς θέλουμε μια Τουρκία η οποία να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο, το δρόμο της Ευρώπης, το δρόμο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον δρόμο της ειρήνης. Αυτό θα είναι προς το καλό όλων των λαών. Αν όμως τολμήσει οποιαδήποτε στιγμή να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πρέπει να ξέρει ότι η απάντηση θα είναι συντριπτική.

Ευχαριστώ πολύ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ