Καμμένος – Κουίκ: Τίμησαν την Μάχη της Καλλίπολης (Ημέρα ANZAC)

Καμμένος – Κουίκ: Οι δυο πολιτικοί τίμησαν την Μάχη της Καλλίπολης στην ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Αυστραλών και Νεοζηλανδών Πεσόντων στη Μάχη της Καλλίπολης (Ημέρα ANZAC).

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, παρέστη στην ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Αυστραλών και Νεοζηλανδών Πεσόντων στη Μάχη της Καλλίπολης (Ημέρα ANZAC),που πραγματοποιήθηκε στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Φαλήρου.

Το «παρών» στην επιμνημόσυνη δέηση έδωσε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Καλλίπολη

Όπως σημειώνει το historyreport.gr : Για τη μάχη της Καλλίπολης, γράφτηκε πως «δεν υπήρξε στρατηγικό λάθος που να μην διαπράχθηκε», ενώ «η αποχώρηση έγινε άψογα», χωρίς καν να την αντιληφθούν οι Τούρκοι.

Η απόβαση πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου 1915, με τους συμμάχους να βγάζουν σε πέντε σημεία της στεριάς επτά μεραρχίες.

Κόλλησαν στην ακτή που υπερασπίζονταν έξι τουρκικές μεραρχίες υπό τον Γερμανό Λίμαν φον Σάντερς και τον Τούρκο Εσάτ πασά, άλλοτε διοικητή των Ιωαννίνων, τον οποίο είχε αιχμαλωτίσει ο ελληνικός στρατός στα 1913.

Καθηλωμένοι στην ακτή, οι Αγγλογάλλοι σφάζονταν από τις τουρκικές αντεπιθέσεις, ενώ δυο θωρηκτά τους βυθίστηκαν από γερμανικό υποβρύχιο (το U – 21) και ένα τρίτο από τουρκικό τορπιλοβόλο που επάνδρωναν Γερμανοί. Στη Βρετανία, ο Φίσερ πρότεινε να αποσυρθούν οι δυνάμεις από την Καλλίπολη και να εγκαταλειφθεί η επιχείρηση κατάληψης των στενών.

Ο Τσόρτσιλ επέμενε. Στις 15 Μαΐου 1915, ο Φίσερ υπέβαλε την παραίτησή του. Τέσσερα χρόνια αργότερα (1919), θα δημοσίευε τα απομνημονεύματά του με αυστηρή κριτική εναντίον του Τσόρτσιλ αλλά τότε όλα είχαν τελειώσει.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ