Καμμένος: Όσοι προκαλούν θα λάβουν την απάντησή τους!

ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Σαφή μηνύματα σε Τουρκία, Σκόπια, Αλβανία έστειλε μέσα από τη συνέντευξη Τύπου ο ΥΕΘΑ και αρχηγός των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

 

 

Ξεκάθαρη επισήμανση ότι «Όσοι προκαλούν θα λάβουν την απάντησή τους» έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελίδης».

Την ίδια στιγμή αναφερόμενος στη Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τόνισε με έμφαση ότι: «Έχουμε το πιο ισχυρό αμυντικό και εξοπλιστικό πρόγραμμα που λέγεται Έλληνας αξιωματικός και Έλληνας υπαξιωματικός και στρατεύσιμος».

Ειδικότερα αναφερόμενος στο ρόλο και στο αξιόμαχο τους υπογράμμισε: «Δεν έχουμε κανέναν να φοβηθούμε. Ούτε εκείνους που δεν έχουν στρατιωτική παρουσία ούτε εκείνους που έχουν. Με υψηλό ηθικό και επαγγελματισμό προασπίζουμε την εθνική μας κυριαρχία. Εξοικονομούμε μέσα από τα υπάρχοντα για να μπορέσουμε να βελτιώνουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε στο προσωπικό μας τη δυνατότητα αντιμετώπισης της κάθε απειλής. Εξοπλιζόμαστε με νέα μέσα στο επίπεδο που μπορούμε και με τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν και βεβαίως με τις διεθνείς συνεργασίες μας έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια ασπίδα για τα εθνικά και κυριαρχα συμφέροντά μας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την γεωπολιτική θέση της χώρας και στα όσα διαδραματίζονται σε αυτήν ο Πάνος Καμμένος έκανε σαφή αναφορά στη μεγάλη σημασία που έχει για τη σταθερότητα στην περιοχή η Βάση της Σούδας για την οποία ζήτησε την ενίσχυσή της και την οποία συνέδεσε με τις εξελίξεις που υπάρχουν στη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα ο ΥΕΘΑ τόνισε: «Όπως βλέπουμε και στην Κύπρο με την πρόκληση που προσπάθησε να κάνει η Τουρκία στα οικόπεδα που ερευνούν για φυσικό αέριο, είχαμε άμεση αντίδραση του συνόλου των υφιστάμενων δυνάμεων στην περιοχή. Είδαμε αεροπλανοφόρο του 6ου στόλου, είδαμε το Σαρλ Ντε Γκωλ από τη Γαλλία, είδαμε γερμανικά πλοία και ρωσικά πλοία και το μήνυμα προς την Τουρκία ήταν σαφές».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε με την Total και την Exxon εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου νότια της Κρήτης και στην Δυτική Ελλάδα σε συνδυασμό με την δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου, αν προχωρήσει που θα ξεκινάει από την Κύπρο και θα ενώνει τα αποθέματα τα κυπριακά, τα ισραηλινά και τα αιγυπτιακά και τα ελληνικά μέχρι την Ηγουμενίτσα. «Θα αποτελέσει μια τεράστια γεωπολιτική αλλαγή στη Μεσόγειο που θα οδηγήσει ουσιαστικά στην ύπαρξη ενός άξονα απόλυτης ασφάλειας σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, την Γαλλία κι άλλες χώρες που πλέον έχουν συμφέροντα στην περιοχή», τόνισε.

Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στο Σουέζ, στην Κρήτη, στην Κύπρο και στη Μάλτα, ο υπουργός είπε ότι «είναι μία περιοχή γίνεται τεράστια διακίνηση μαύρου πετρελαίου, ναρκωτικών και όπλων, που είναι τα μέσα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

«Στα πλαίσια της καταπολέμισης της τρομοκρατίας αυτή η περιοχή θα πρέπει να γίνει περισσότερο ελεγχόμενη. Στο σημείο αυτό παίζει πολύ μεγάλη σημασία η βάση της Σούδας για αυτό οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θέλουν την ενίσχυσή της. Για την Ελλάδα η ενίσχυση της βάσης και η συναψη στενής αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό των μέσων που διαθέτουμε», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος σημερινή ανακοίνωση ότι Ρωσία και Τουρκία προχωράνε την αγορά των S-400 ο Πάνος Καμμένος έκανε σαφή αναφορά για ανατροπή των ισορροπιών στην περιοχή σημειώνοντας συγκεκριμένα:

«Η Τουρκία υπεροπλίζεται το 2020 – 22 έχουν κλείσει F-35 νέας γενιάς αεροσκάφη, σήμερα ανακοινώσανε ότι βάλανε την προκαταβολή για την αγορά S-400 από τη Ρωσία. Αυτά όλα ανατρέπουν την ισορροπία στην περιοχή και ο αντίποδας στην ανατροπή αυτής της ισορροπίας είναι η σύναψη εκτεταμένης συμφωνία με τις ΗΠΑ και σε χρόνο και σε μέγεθος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ανατροπή αυτής της ισορροπίας στο Αιγαίο».

Αλβανία και Σκόπια να απομονώσουν τις ακραίες φωνές

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προκλητική στάση της Αλβανίας ο Πάνος Καμμένος τόνισε: «Με την Αλβανία θα θέλαμε να έχουμε καλές σχέσεις έχουν κι εκείνοι συμφέρον σαν μία νατοϊκή χώρα να βελτιώσουν τις σχέσεις με την Ελλάδα τώρα που υπάρχουν νέοι εμπορικοί δρόμοι. Η Αλβανία να απομονώσει τις ακραίες φωνές και τα ακραία στοιχεία.
Η προσπάθεια δημιουργίας προβλήματος με την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου από ακραία στοιχεία το μόνο που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα είναι η απομονωση της Αλβανίας.
Τα Σκόπια να εγκαταλείψουν αυτές τις διεκδικήσεις για το όνομα της Μακεδονίας και να δούμε πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε κι εκείνους να ενταχθούν στην οικογένεια της Ευρώπης αλλά και του ΝΑΤΟ και είναι προϋπόθεση το θέμα του ονόματος».

Τι μέλλει γενέσθαι με την ΕΛΒΟ;

Σε ερώτηση για την ΕΛΒΟ και το μέλλον της ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος μετά τη συνέντευξη όπως δήλωσε θα έχει συνάντηση με το σωματείο εργαζομένων, τόνισε:
«Η μετοχή της ΕΛΒΟ δεν βρίσκεται στο υπουργείο Άμυνας αλλά στο υπουργείο Οικονομίας άρα ουσιαστική αρμοδιότητα το υπουργείο Άμυνας δεν έχει. Θέλουμε την αρμοδιότητα αυτή. Θεωρούμε ότι η αμυντική βιομηχανία αποτελεί ένα εργαλείο. Πιστεύουμε ότι ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, ΕΑΑΣ, πρέπει να έρθουν στο ΥΠΕΘΑ.

Δεύτερον την αρμοδιότητα την έχει ο κύριος Βίτσας. Η ΕΛΒΟ έχει οδηγηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου σε ειδική εκκαθάριση. Μπήκε ειδικός εκκαθαριστής που έχει την ευθύνη διεξαγωγής διαγωνισμού.

Η θέση μου και της κυβέρνησης είναι ότι η ΕΛΒΟ πρέπει να λειτουργήσει, μακάρι να γινόταν με έλεγχο του Δημοσίου.

Όμως η κατάσταση που έχει περιέλθει η ΕΛΒΟ από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου για να αναστραφεί χρειάζεται και κατά την αποψή μου είναι η μόνη λύση μία σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Στον διαγωνισμό συμμετείχε η εταιρεία Παραμάουντ που την βρήκαμε εμείς. Έχουν κάθε συμφέρον να έρθουν στην Ευρώπη γιατί αν το προϊόν  που βγάζουν τώρα στην Αφρική στην εξαιρετική γραμμή που έχει η ΕΛΒΟ και με τους εξαιρετικούς εργαζομενους που έχουν πιστοποιήσεις τα ίδια προϊόντα θα μπορούν να ανοίξουν σε όλες τις αγορές. Η δε ΕΛΒΟ έχει ήδη έτοιμες δουλειές που μπορεί να πάρει και να ξεκινήσει να πάει μπροστά.
Παρά το ότι ο επενδυτής ζήτησε να συναντήσει τους εργαζόμενους ο πρόεδρος των εργαζομένων αρνήθηκε. Πρέπει να συναντηθούν. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να πάρουν ποσοστό από την εταιρεία οι εργαζόμενοι».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ