Γιατί το δίδυμο Καποδίστρια – Κολοκοτρώνη είναι το κορυφαίο που έβγαλε ο Ελληνισμός

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

Του Κωνσταντίνου Θ. Λαμπρόπουλου, Ανώτερου Στρατηγικού Αναλυτή, Εταίρου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης.

 

Όποιος επιθυμεί να κατανοήσει την ουσία της Διπλωματίας και πως η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητο κράτος να ανατρέξει στις πηγές για να διαπιστώσει την ασύλληπτη ευφυϊα του Εθνάρχου Ιωάννη Καποδίστρια.

Μιλάμε για σκακιστή ολκής! Για έναν κολοσσό παγκοσμίου διαμετρήματος. Για έναν Έλληνα που γνώριζε τα συστατικά της διεθνούς πολιτικής ως την τελευταία λεπτομέρεια. Για έναν οραματιστή της Ενωμένης Ευρώπης των Εθνών. Για έναν άοκνο υπερασπιστή της Ελευθερίας.

Δίπλα του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αυτός που στο πεδίο της μάχης ανέτρεψε τα δεδομένα και έσωσε την Επανάσταση στις πιο κρίσιμες στιγμές.

Το δίδυμο Καποδίστρια – Κολοκοτρώνη είναι το κορυφαίο που έβγαλε ο Ελληνισμός.

Μόνο να κατανοήσετε το μέγεθος της επιτυχίας της Ελληνικής Επανάστασης. Το ελληνικό έθνος θριάμβευσε έχοντας να αντιμετωπίσει μια αχανή αυτοκρατορία που εκτεινόταν ως τον Νείλο. Έχοντας κυρίως απέναντι όλες τις Μεγάλες Δυνάμεις της Εποχής.

Το αντιλαμβάνεστε αυτό; Ο κόσμος τότε ήταν ευρωκεντρικός. Για να ‘χετε μια τάξη μεγέθους  με τα σημερινά δεδομένα, είναι σαν οι χώρες που απαρτίζουν το ΣΑ του ΟΗΕ να είναι όλες απέναντι.

Δύο άνθρωποι ο Καποδίστριας και ο Κολοκοτρώνης με τη στήριξη του Έθνους και με απίστευτες θυσίες άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Η κλασική Ελλάδα, η Ελληνιστική Εποχή και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μονοπωλούν το ενδιαφέρον των Ελλήνων διαχρονικά.

Όμως όσο αδόκιμες κ αν είναι οι συγκρίσεις και είναι σαφώς, θεωρώ ότι η δυσκολία του εγχειρήματος της Ελληνικής Επανάστασης δεν απαντάται πουθενά στην παγκόσμια ιστορία. Η Επανάσταση πέτυχε και με 2 Εμφυλίους που έγιναν παράλληλα. Ασύλληπτο!

Ο Παλαμάς δεν έλεγε τυχαία Μεθύστε με το αθάνατο κρασί του 21. Οι επίγονοι είχαν επίγνωση του Άθλου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Δύο άνδρες 100 χρόνια μετά θα μπορούσαν να επαναλάβουν τον Άθλο στη Μικρασία. Ο λαμπρός πολιτικός Ελευθέριος Βενιζέλος και ο ευφυής στρατηγιστής Ιωάννης Μεταξάς.

Όμως και οι δύο ήταν άνθρωποι με αδιαμφισβήτητα χαρίσματα αλλά με περίσσια πάθη. Τους έλειπε το ενωτικό όραμα των προκατόχων τους. Ο Καποδίστριας έθεσε τη ζωή του στην υπηρεσία του Γένους, ο Κολοκοτρώνης το ίδιο, έφτασε στο σημείο να συγχωρέσει τους δολοφόνους του γιου του.

Οι άλλοι δύο παρασύρθηκαν στον Διχασμό και στον εγωισμό τους.

Για αυτό και Εθνάρχης ο Καποδίστριας, Πατέρας του Έθνους ο Κολοκοτρώνης.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ


 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ