Κάποιοι μύθοι για τους εξοπλισμούς

Ενα πολύ ενδιαγφέρον άρθρο για τις αμυντικές δαπάνες και την αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα και τους εξοπλισμούς.
 
Του Ευθύμιου Πέτρου*
Οι πολιτικοί αρχηγοί (και όχι ηγέτες) επιδεικνύουν άγνοια ιστορίας αλλά και προσφάτων εξελίξεων στο διεθνές γίγνεσθαι. Έτσι κατορθώνουν να εκτίθενται στα μάτια τουλάχιστον όσων έχουν γνώση καταστάσεων, διότι οι περισσότεροι ούτε γνωρίζουν ούτε θέλουν να μάθουν.
Ακούσαμε λοιπόν τον κ. Τσίπρα (στα χαρακτηριστικά ελληνικά του!) μετά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ να αναπτύσσει τις σοφίες του. Μας εξήγησε λοιπόν, πόσο αντιπαραγωγικές είναι οι αμυντικές δαπάνες, ιδιαιτέρως για μια χώρα σαν την Ελλάδα.
Προφανώς ο Πρωθυπουργός μας, δεν έκανε τον κόπο να μελετήσει ποτέ τις εξελίξεις της διεθνούς καταστάσεως κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, οπότε στον κόσμο επικρατούσε ο οργασμός εξοπλισμών, τον οποίο επέβαλλαν οι συνθήκες του Ψυχρού Πολέμου. Εκείνη την εποχή όλοι οι δυτικοί ηγέτες ετόνιζαν περίπου αυτά που λέγει σήμερα ο κ. Τσίπρας. Ότι δηλαδή, αν δεν υπήρχαν οι ανάγκες των εξοπλισμών και τα κονδύλια διετίθεντο για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη, οι χώρες θα ευημερούσαν.
Ήλθε όμως η πράξις να διαψεύσει όλες αυτές τις προσδοκίες. Διότι όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το κομμουνιστικό στρατόπεδο είχε καταρρεύσει και επί τέλους οι χώρες -όχι απλώς μείωσαν αλλά κυριολεκτικώς- συρρίκνωσαν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς, η αναμενομένη ευημερία δεν ήλθε.
Απεναντίας τα προβλήματα κλιμακώθηκαν και σταδιακώς οδήγησαν σε οικονομικές κρίσεις εκατέρωθεν του Ατλαντικού. Με θλιβερή εξαίρεση την Ελλάδα, οι κυβερνήσεις κατόρθωσαν, με μεγάλες προσπάθειες, να ορθοποδήσουν. Αβιάστως προκύπτει (για όσους τουλάχιστον μπορούν να δουν την πραγματικότητα) ότι στους παράγοντες που διαμόρφωσαν τις οικονομικές αυτές κρίσεις, δεν περιλαμβάνονταν οι αμυντικές δαπάνες.
Χωρίς να το αναλύσουμε σε μεγάλο βάθος θα δώσουμε την εξήγηση ότι η άμυνα και οι εξοπλισμοί δημιουργούσαν μια συνεχή οικονομική δραστηριότητα, η οποία εν συνεχεία συρρικνώθηκε χωρίς να υπάρξουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα την υποκαθιστούσαν.
Έτσι λοιπόν, δεν μπορούμε να περιμένουμε και στην Ελλάδα μιαν ανάπτυξη που θα έλθει αυτομάτως, αν με κάποιο μαγικό τρόπο επιλυθούν τα προβλήματά μας και μπορέσουμε να μειώσουμε περαιτέρω τα (ήδη κουτσουρεμένα) κονδύλια που διαθέτουμε για την εθνική μας άμυνα. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σταθούμε λίγο στην επεξήγηση του κ. Τσίπρα ότι η Ελλάς δεν έχει αμυντική βιομηχανία ώστε οι αμυντικές δαπάνες να είναι παραγωγικές.

Βιομηχανία

Ας απαντήσει λοιπόν, αν μπορεί, στο ερώτημα για ποιο λόγο δεν έχει κατορθώσει η χώρα μας να αναπτύξει αμυντική βιομηχανία. Για να μην πελαγοδρομήσουμε θα μείνουμε στην κρατική αμυντική βιομηχανία, για την κακοδαιμονία της οποίας φταίνε πρωταρχικώς οι ορδές των συνδικαλιστών, που σήμερα έχουν βρει τον ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική τους στέγη. Αυτοί υπονόμευσαν συστηματικώς τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες στις οποίες την χαριστική βολή έδωσε η άφρων διακυβέρνησις της τελευταίας τριετίας.
Πράγματι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) ευρίσκονταν σε μια πορεία εξυγιάνσεως την οποία ανέκοψε η αριστερή διακυβέρνησις, με τους εν λόγω συνδικαλιστές (κάποιοι εκ των οποίων δεν έχουν να παρουσιάσουν παρά σχεδόν μηδενική παραγωγή) να επικροτούν ενθουσιωδώς.
Οι ίδιοι απαιτούν μέχρι σήμερα κρατικές επιχορηγήσεις για να συνεχίσουν να εισπράττουν τους μισθούς τους, χωρίς να κάνουν τίποτε. Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) έχει απαξιωθεί, ευρισκομένη σε μιαν ατέρμονα διαδικασία εκκαθαρίσεως, την οποία έχει υπονομεύσει -μεταξύ των άλλων- και η άγνοια των κυβερνώντων μας, οι οποίοι νομίζουν ότι οι εξαγορές και οι επενδύσεις μπορεί να γίνουν με κρατικές εντολές.
Και αν υποστηρίξουν ότι σε τρία χρόνια δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, θα απαντήσουμε ότι σε τρία χρόνια, από το 1975 έως το 1978, η τότε Κυβέρνησις Καραμανλή συγκρότησε Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας και δημιούργησε την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ) και την Ελληνική Αεροπορίκή Βιομηχανία (ΕΑΒ).
Η διαφορά είναι ότι στην ΕΒΟ τοποθέτησε ως διευθυντή επιτυχημένο επιχειρηματία του ιδιωτικού τομέως και στην ΕΑΒ έφερε την τεχνογνωσία των αμερικανικής Lockheed (μετέπειτα Lockheed-Martin). Δεν ετοποθέτησε τους αδαείς κομματικούς με τους οποίους θέλει να κάνει δουλειά (;) ο κ. Τσίπρας…
 
*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ