Καρυές Λακωνίας: Οι σφαγές και οι λεηλασίες από τους Γερμανούς – σαν σήμερα το 1943

ΚΑΡΥΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΣΦΑΓΕΣ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ

Σαν σήμερα, στις 19 Σεπτεμβρίου 1943, Οι Γερμανοί προβαίνουν σε σφαγές και λεηλασίες στις Καρυές Λακωνίας.

 

Κατά τη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Καρυές Λακωνίας συμμετείχε με τους κατοίκους του στον αγώνα κατά των κατακτητών Γερμανών, χωρίς όμως να αποφύγει τις βαρύτατες συνέπειες, τόσο σε απώλειες ζωής όσο και σε καταστροφές.

Το χωριό για την ασφάλειά του οργανώθηκε με σκοπιές στις εισόδους του οικισμού και κατασκευή καλυβιών και αμπριών στο βουνό, όπου κατέφευγαν συχνά οι κάτοικοι για να γλυτώσουν τα δεινά.

Στις 5 τα ξημερώματα της 19 Σεπτεμβρίου 1943, οι Γερμανοί φτάνουν αθόρυβα στις εισόδους του χωριού, αποκλείοντας μεθοδικά όλες τις διαβάσεις από και προς αυτό, εγκλωβίζοντας με αυτό τον τρόπο τους ανυποψίαστους κατοίκους.

Μια φωνή από το ύψωμα του Αγ. Ιωάννη «Έρχονται οι Γερμανοί με αυτοκίνητα» ήχησε μαζί με την καμπάνα, σηκώνοντας άξαφνα τους κατοίκους από τον ύπνο τους, αλλά σύντομα διαπίστωσαν ότι ήταν πλέον αργά για να μπορέσουν να διαφύγουν στο βουνό. Όλες οι διαβάσεις ήταν ήδη κλειστές για αυτούς.

ΚΑΡΥΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΣΦΑΓΕΣ

Ακολούθησε μέσα στο λυκόφως πανικός, σύγχυση, τρόμος και στη συνέχεια άρχισαν οι φωτοβολίδες, οι ριπές από πολυβόλα, οι εκρήξεις από χειροβομβίδες και όλμους και οι κραυγές. Εκείνο το πρωινό σκοτώθηκαν εννέα άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι 4, από τους οποίους οι 2 υπέκυψαν λίγες μέρες αργότερα.

Ακολούθησε λεηλασία των σπιτιών, σημάδεμα αυτών που προορίζονταν για κάψιμο και συγκέντρωση των κατοίκων με ανάκριση τους. Έκαψαν και ανατίναξαν σπίτια και συνέλαβαν 31  άτομα για ομήρους.

Το σούρουπο ακολούθησε η αναζήτηση των νεκρών, ο θρήνος των συγγενών και οι κηδείες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ