Κατάληψη του Εσκί Σεχίρ: Πώς μια μεγάλη τακτική νίκη δεν εξασφαλίζει και στρατηγική επιτυχία

ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΕΣΚΙ ΣΕΧΙΡ

Σαν σήμερα, στις 6 Ιουλίου 1921 οι  δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού καταλαμβάνουν το  Εσκί Σεχίρ.

 

Το καλοκαίρι του 1921, στο πλαίσιο των Επιχειρήσεων Θέρους, η Μικρασιατική Στρατιά αναπτύσσει επιχειρησιακή δράση στα ενδότερα της Ανατολίας, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τις ακτές του Αιγαίου.

Η Στρατιά Μικράς Ασίας, που αριθμούσε στις αρχές Απριλίου του ιδίου έτους 4.364 αξιωματικούς και 122.164 οπλίτες, έχει ενισχυθεί μετά τις προηγηθείσες Εαρινές Επιχειρήσεις σε προσωπικό και υλικό.

Έτσι, στις 16 Ιουνίου 1921 οι δυνάμεις Πεζικού που έχει στη διάθεσή της η Στρατιά Μικράς Ασίας είναι εξοπλισμένες με 106.007 τυφέκια και 908 πολυβόλα.

Το Γ’ ΣΣ  και η κατάληψη του Εσκί Σεχίρ

Την προέλαση προς το σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο του Εσκί (Εσκή) Σεχίρ έχει αναλάβει το Γ’ ΣΣ, που συνιστά το βόρειο μέτωπο (Προύσας) των ελληνικών δυνάμεων.

Για την κατάληψη του Εσκί Σεχίρ το Γ’ ΣΣ έχει διαθέσει 27 τάγματα Πεζικού δυνάμεως 16.190 τυφεκιοφόρων και 228 πολυβόλων.

Οι άνδρες του Γ’ ΣΣ, δίνοντας επικές μάχες, πετυχαίνουν λαμπρές νίκες παρά τη λυσσώδη τουρκική αντίσταση.

Το τίμημα είναι βεβαίως βαρύτατο, οι απώλειες σοβαρότατες, καθώς οι Τούρκοι μάχονται σε οργανωμένες τοποθεσίες άμυνας και κάθε σπιθαμή εδάφους κερδίζεται με τεράστια προσπάθεια και κυρίως διά της λόγχης.

Στις 6 Ιουλίου 1921 οι  δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού καταλαμβάνουν μετά την Κιουτάχεια και το χτισμένο σε περιοχή υψηλής στρατηγικής σημασίας Εσκί Σεχίρ, το πάλαι ποτέ Δορύλαιο (αρχικά φρυγικό κέντρο, που γνώρισε περίοδο ακμής κατά τους Ρωμαϊκούς και τους Βυζαντινούς Χρόνους).

 

Απολογισμός

Το σύνολο απωλειών των επιχειρήσεων Ιουνίου-Ιουλίου έφτασαν, για τους Έλληνες, τους 1.491 νεκρούς, 6.472 τραυματίες και 110 αγνοουμένους. Οι τουρκικές απώλειες ήταν μεγαλύτερες, αφού υπέστησαν επιπλέον και την απώλεια 4.000 αιχμαλώτων.

Ο ελληνικός στρατός πανηγύρισε την κατάληψη του Εσκί Σεχίρ. Δυστυχώς, οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν τον αντικειμενικό σκοπό τους, που είναι η καταστροφή των τουρκικών δυνάμεων. Έτσι, η νίκη αυτή ήταν προβληματική, αφού ο κύριος όγκος του τουρκικού στρατού είχε υποχωρήσει ανενόχλητος και οχυρώθηκε ανατολικά του Σαγγαρίου ποταμού για να προστατεύσει την πρωτεύουσα των κεμαλιστών, Άγκυρα.

Ένα μήνα αργότερα θα ξεκινούσε η εκστρατεία Σαγγαρίου-Αγκύρας, η πολύνεκρη Μάχη του Σαγγαρίου και η αποτυχία των Ελλήνων να καταλάβουν την Άγκυρα.

Έτσι,  η ελληνική εκστρατεία προς την Άγκυρα θα ανακοπεί, καθώς η Μικρασιατική Στρατιά νικά στο επίπεδο της τακτικής, αλλά ηττάται, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, στο πεδίο της στρατηγικής.

Το Εσκί Σεχίρ παρέμεινε στην κατοχή του ελληνικού στρατού μέχρι τον Αύγουστο του 1922, όταν και ανακατάλαβε την πόλη ο τουρκικός στρατός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ