Ο κατάπλους της Τριήρους του ΠN: Οφείλουμε να φανούμε αντάξιοι της κληρονομιάς μας

ΤΡΙΗΡΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ΠΝ ε.α. 

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμαρχο και στην Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, στην Περιφέρεια που συνέδραμε καθώς και σε όλες τις επιχειρήσεις, εμπορικούς συλλόγους και πολιτισμικούς φορείς, που με τις χορηγίες τους  και τις καταπληκτικές πολιτισμικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις βοήθησαν να γίνει αυτό το ωραίο παραδοσιακό φεστιβάλ.

Με τις ωραίες υπηρεσίες τους  (πολιτισμικοί φορείς, ρεστοράντ, μπαρ, καταστήματα κλπ) εξυπηρέτησαν τους χιλιάδες επισκέπτες που τίμησαν την Αίγινα με την παρουσία τους.

Οι συναυλίες που οργανώθηκαν στο λιμάνι, μπροστά από τον Άγιο Νικόλαο τον Θαλασσινό, ήταν ποιοτικότατες και εξαίρετες, με τον ευγενή Πορτοκάλογλου και τους “ευγενείς αλήτες” του (η μπάντα όλη)  χθες βράδυ ξεσήκωσε το πλήθος κόσμου που την παρακολούθησε.

Σήμερα στην ίδια σκηνή, η συναυλία που θα γίνει είναι αφιερωμένη στην Μικρασιατική καταστροφή (100 χρόνια από τότε), με την Δημοτική Αθηναϊκή χορωδία και Μαντολινάτα Εξαρχείων-Νεαπόλεως και την 10μελή ορχήστρα Εστουδιαντίνα Σμύρνης – Κωνσταντινουπόλεως “Τα Πολιτάκια”.

ΟΜΩΣ…

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Φεστιβάλ αναμφίβολα ήταν και ο κατάπλους της Τριήρους του Πολεμικού μας Ναυτικού (είναι ενταγμένη σε αυτό με στολοδρομικό αριθμό) και η πρυμοδέτησή της στο Λιμάνι της Αίγινας.

Η Τριήρης εκφράζει όχι μόνο την πολυχιλιετή Ναυτική μας παράδοση αλλά είναι και σήμα κατατεθέν της Δημοκρατίας μας, όπως πρωτοεκφράσθηκε στην Αθήνα και την Αθηναϊκή Συμμαχία και με την συμμετοχή και των Αιγινιτών, που σημειωτέον είχαν εξαίρετο στόλο από τριήρεις και συμμετείχαν στην κορυφαία ναυμαχία των κλασσικών χρόνων, την Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Μάλιστα οι τάφοι των Αιγινιτών Σαλαμινομάχων είναι στην ακτή της Β. Αίγινας, απέναντι από την Σαλαμίνα, για να διατηρηθεί στον αιώνα τον άπαντα ο δεσμός τους με τον τόπο θυσίας τους και να μας θυμίζουν την πολύτιμη προσφορά τους.

Σημειωτέον ότι σε κάθε παρουσίαση, διάλεξη, μάθημα που παρακολούθησα σε σχολές και πανεπιστήμια του εξωτερικού για την ναυτική ισχύ και την Δημοκρατία, η Τριήρης ήταν πάντα το σημείο εκκίνησης, με φωτογραφίες της και αναφορές στο ότι κωπηλατούσαν ελεύθεροι πολίτες που πλήρωναν μάλιστα για την κατασκευή και συντήρησή της και η ισχύς που παρείχε ο στόλος τους ήταν το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε και προστατεύθηκε η  Δημοκρατία των κλασσικών χρόνων.

Στην επίσκεψή μου σε αυτήν, όπου συζήτησα με τον Κυβερνήτη και τα στελέχη του πληρώματός της, τους οποίους είχα την τιμή να γνωρίζω από πολύ νέους και να συνυπηρετήσω μαζί τους σε πλοία του Στόλου μας και του Π.Ν. γενικότερα, διαπίστωσα το εξής:

  1. Ιδιαίτερα υψηλό ηθικό και υπερηφάνεια από το πλήρωμα της. Αγαπούν το πλοίο τους και έχουν πλήρη συνείδηση του τεράστιου έργου που έχουν της προβολής της Ναυτικής μας παράδοσης. Η συντήρησή της Τριήρους και η αξιοπλοΐα της είναι ένα πολύ δύσκολο και πολυδάπανο έργο και το επιτελούν με τον καλύτερο τρόπο.
  1. Δεν επιτρεπόταν το επισκεπτήριο για λόγους προστασίας της Τριήρους από τα υποδήματα των επισκεπτών, πλην όμως θα μπορούσε με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένο και περιορισμένο κοινό να οργανωθεί κάποια επίσκεψη μεγάλης προβολής.
  2. Θα μπορούσε να οργανωθεί από το Π.Ν. σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας (εκτός από την μικρή τελετή υποδοχής) συγκεκριμένη εκδήλωση παρουσίασή της με φωτογραφίες, ιστορικά ντοκουμέντα και ομιλίες γι αυτήν και για την δράση των Αιγινιτών με την Ναυτική τους ισχύ, από τους κλασσικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Και αυτά όλα όχι μόνο μπροστά στο σημείο πρυμοδέτησή της αλλά και στο λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας. Δεν μπορεί να είναι κύριο θέμα σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού κι εμείς να μην προβάλουμε την πολυχιλιετή Ναυτική μας παράδοση. Και η Αίγινα έχει ξεχωριστή θέση σε αυτήν.
  1. Το σημείο πρυμοδέτησης ναι μεν ήταν ασφαλές όμως δεν ευνοούσε για την άμεση πρόσβαση σε αυτήν και την δυνατότητα θέασης από τους περιπατητές. Θα έπρεπε να μην υπάρχουν γύρω της περίπτερα και άλλα σκάφη που να εμποδίζουν την άνετη και ευρεία θέαση της.
  2. Θα μπορούσε το Π.Ν. να έχει εκδώσει συγκεκριμένο έντυπο υλικό για τις εκδηλώσεις και το ιστορικό της Τριήρους, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά (και Γαλλικά-η Γαλλική κοινότητα στην Αίγινα είναι μεγάλη), που να μοιράζεται στους επισκέπτες. Μίλησα με πολλούς ξένους φίλους (Γάλλους, Ελβετούς και Βρετανούς) που δεν ήξεραν για τον κατάπλου και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θαυμασμό για την Τριήρη και τον ιστορικό της χαρακτήρα.
  1. Τα ΜΜΕ (όχι μόνο της περιοχής αλλά και τα κεντρικά) θα έπρεπε να ανακοινώσουν τον κατάπλου της στην Αίγινα και το πρόγραμμά εκδηλώσεων γι αυτήν.
  2. Το Π.Ν. όφειλε να τιμήσει το πλήρωμά της με παρουσία αντιπροσωπείας από το Π.Ν και επίσημη συμμετοχή τους ως τιμώμενοι εκπρόσωποι του Στόλου μας και της ναυτικής μας παράδοσης.
  3. Η μπάντα του Ναυτικού μας θα μπορούσε να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις με πανηγυρικό χαρακτήρα, δίνοντας ιδιαίτερο χρώμα στον κατάπλου της.
  4. Θυμάμαι τον κατάπλου της στο Λονδίνο, όταν έπλευσε στον Τάμεση, περνώντας από την κατάμεστη από πλήθη γέφυρα του Λονδίνου, δίπλα στο ιστορικό θωρηκτό Μπέλφαστ, που έδειχνε την σύνδεση της τεράστιας Ναυτικής παράδοσης μας με αυτήν της Μεγάλης Βρετανίας και του ισχυρότατου πολεμικού της Ναυτικού.
  5. Ελπίζω του χρόνου να εισακουσθούν οι προτάσεις μας που θα δώσουν αίγλη στις εκδηλώσεις και θα προβάλλουν με περηφάνεια την ναυτική μας παράδοση.

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ  ΦΑΝΟΥΜΕ ΑΝΤΑΞΙΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ, που μας εμπιστεύθηκαν με θυσίες οι πρόγονοί μας, προστατεύοντας την και προβάλλοντας την με τον καλύτερο τρόπο κάθε φορά.

 


Περισσότερα άρθρα από το Στέλιο Φενέκο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ