Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου με την Τουρκία πιο κοντά από ποτέ

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Τα σημάδια ή τα σημεία όταν μεταφράζονται με ακρίβεια και ρεαλισμό γίνονται στοιχεία που προβλέπουν πιθανές εξελίξεις.

Ένας από τους πλέον διακεκριμένους Σημειολόγους, ο Ουμπέρτο Έκο, έχει καταφέρει να εκλαϊκεύσει τη Σημειολογία μέσα από τα μυθιστορήματά του. Ακόμα και η ανάγνωσή τους μπορεί να δώσει σε κάποιον (πιθανόν υπεύθυνο) την έννοια της μετάφρασης των σημείων.

Τα σημεία λοιπόν στον Ελληνοτουρκικό ορίζοντα “μυρίζουν” θερμό επεισόδιο. Κι εξηγούμαστε: Η πανδημική κρίση θα μειώσει κατά πολύ την τουριστική κίνηση από το εξωτερικό στα Ελληνικά νησιά. Η ήττα που υπέστη στον Έβρο ο σουλτάνος Ερντογάν με τους μετανάστες που δεν πέρασαν δεν καταπίνεται εύκολα τόσο από τον ίδιο όσο και από το μηχανισμό που τον υποστηρίζει.

Οι αποτυχίες στη Συρία και τη Λιβύη χαλάνε την εικόνα της Τουρκίας ως στρατιωτικής δύναμης αλλά κυρίως έχουν υψηλότατο οικονομικό κόστος χωρίς ανάλογο αποτέλεσμα. Η αμερικανική πολιτική απέναντι στην Τουρκία είναι και πάλι φιλική, παρά την τεχνητή κρίση που πέρασαν με την αγορά (;) των S-400 από την Τουρκία. Υπάρχουν σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ που μιλάνε πιο “καλά” με την Τουρκία παρά με την Ελλάδα.

Η διαρκώς αυξανόμενη δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο εδώ και τρία χρόνια, η προκλητική στάση της ακτοφυλακής τους αλλά και η διαρκής συλλογή πληροφοριών στρατηγικού κι επιχειρησιακού επιπέδου στο Αιγαίο και τον Έβρο δείχνουν στην πράξη τη βούληση για κάτι παραπάνω από απλή παραβατική συμπεριφορά. Η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας μπορεί πλέον να υποστηρίξει μια επιχείρηση αρκετών ημερών με υλικά, εφόδια και οπλικά συστήματα δικά της. Ενεργειακά η Τουρκία επίσης μπορεί να υποστηρίξει πολεμικές επιχειρήσεις αρκετών ημερών. Αν και η αξία των στρατιωτικών στελεχών της Τουρκίας υπολείπεται αυτής των Ελλήνων (ειδικά μετά το πραξικόπημα), υπάρχουν στις τουρκικές ΕΔ εμπειροπόλεμα στελέχη.

Υπάρχουν κι άλλα σημεία, τα οποία δε γράφονται εύκολα και δε λέγονται κιόλας. Αλλά υπάρχουν, είναι ρεαλιστικές ενδείξεις πως κάτι στήνεται. Κι αυτό που στήνεται δεν είναι κάτι που να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με τις παρούσες συνθήκες. Μιλάμε για πρόσωπα και για εκλογές, κάνουμε εξωτερική πολιτική με διαβήματα και διαμαρτυρίες, ενώ αμυντικά τα μέτρα που λαμβάνουμε υπολείπονται μιας πιθανής κρίσης. Δεν έχουμε σκοπό να κινδυνολογήσουμε, η μετάφραση των σημείων είναι ανησυχητική τουλάχιστον για εμάς. Δεν απαιτούμε ν’ ακουστούμε, αν κάποιος υπεύθυνος ανησυχεί το ίδιο μάλλον οφείλει να πάρει μέτρα ενδεχομένως πιο αυστηρά, λιγότερο “φιλικά” στην εικόνα της κυβέρνησης αλλά ιδιαιτέρως χρήσιμα για την άμυνα της Ελλάδας.

Το καλοκαίρι το 2020, καθώς και οι αρχές του φθινοπώρου πιθανόν να είναι πολύ “θερμά”, θα είναι πιο σίγουρο να ασχοληθούμε μ’ αυτό παρά με τις εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ