Κίνηση – Ματ της Αθήνας απέναντι στην τουρκική πειρατεία: Παραχωρεί θαλάσσιο οικόπεδο νότια της Κρήτης

AOZ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΣΕΝΑΡΙΑ-ΕΡΕΥΝΕΣ

Να βάλει «φρένο» στις προσπάθειες της Άγκυρας να εκμεταλλευτεί το «πειρατικό μνημόνιο» που υπέγραψε με την Τρίπολη και να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επιχειρεί η Αθήνα με μία κίνηση – ματ στη διπλωματική σκακιέρα.

Η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ προκλήσεων κατά της Ελλάδας.

Η απόφαση του «Σουλτάνου» να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, αλλά και οι προκλητικές ενέργειες με τις γεωτρήσεις στις οποίες ξεκινά αύριο η Άγκυρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και αυτές που θέλει να κάνει σε περιοχή που ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έχουν δυναμιτίσει τις σχέσεις με την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ.

Η ελληνική διπλωματία όλο το προηγούμενο διάστημα είχε καταγγείλει τις εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων για τις γεωτρήσεις ενώ είχε σηκώσει το θέμα της Αγίας Σοφίας καταγγέλλοντας ότι η γειτονική χώρα προσβάλει ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα – ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκευτικής πεποίθησης – με την κίνησή της να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της Αγίας Σοφίας.

Η τουρκική πρόκληση και η απάντηση της Αθήνας

Τις προηγούμενες ημέρες η τουρκική πλευρά με δηλώσεις αξιωματούχων και ρεπορτάζ σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες είχαν προετοιμάσει το έδαφος για τις επόμενες κινήσεις τους προαναγγέλλοντας έρευνες και γεωτρήσεις ακριβώς κάτω από την Κρήτη.

Η κίνηση αυτή ήταν – σύμφωνα με τους τούρκους αξιωματούχους – κάτω από την «ομπρέλα» του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΚΡΗΤΗ
Εδώ θέλουν να «τρυπήσουν» οι Τούρκοι κατά παράβαση των διεθνών κανόνων

 

Η φιλο-κυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak μάλιστα είχε δημοσιεύσει και χάρτη που έδειχνε τα τεμάχια στα οποία θέλουν οι Τούρκοι να προχωρήσουν σε έρευνες και γεωτρήσεις.

Κίνηση – ματ από την Ελλάδα

Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ιδιαιτέρως προσεχτικές και στοχευμένες.

Αφενός κυβερνητικά στελέχη και έλληνες διπλωμάτες έστελναν το μήνυμα προς την τουρκική πλευρά ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και την ίδια στιγμή προχωρούσαν σε ενέργειες με τις οποίες θα μπλόκαραν τα προκλητικά σχέδια της Άγκυρας για γεωτρήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ, η Αθήνα προετοιμάζεται για νέες παραχωρήσεις θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και μάλιστα «οικοπέδου» που έχει καταλάβει στα ελληνικά ύδατα, η παράνομη οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη.

Με αυτόν τον τρόπο η Αθήνα χαλάει τα σχέδια της Άγκυρας καθώς η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή έκτασης 33.933 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συνορεύει με οικόπεδο που παραχωρήθηκε «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» που έχουν αναλάβει για έρευνες – κατόπιν σύμβασης μίσθωσης με το ελληνικό Δημόσιο η οποία και κυρώθηκε από τη Βουλή – οι εταιρείες «Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια».

Το σχέδιο της Αθήνας, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι να μπλοκάρει τα σχέδια της Αγκυρας, μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της περιοχής «Νότια της Κρήτης» προσκαλώντας διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους για έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ελληνικά ύδατα.

Ενδεικτική της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές των «ΝΕΩΝ», είναι ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης εξέδωσε απόφαση με την οποία ενέκρινε το περιβαλλοντικό σχέδιο για τη διενέργεια έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή «Νότια της Κρήτης», βάσει της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τη διαδικασία της έκδοσης ΣΜΠΕ είχε εκκινήσει ο προηγούμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς, ετοιμάζοντας το περιβαλλοντικό σχέδιο και δίνοντάς το προς δημόσια διαβούλευση από τον Αύγουστο του 2019.

Το… χαβά της η Τουρκία – Βγάζει το «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες σε μία ακόμη προκλητική κίνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά σε γεώτρηση με το Γιαβούζ νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Σύμφωνα με την Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα, οι διαδικασίες γεώτρησης αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο 18 Ιουλίου και να διαρκέσουν έως τις 18 Αυγούστου.

Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στη συντονισμένη προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή. Η Τουρκία επιδίδεται το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά προκλητικών κινήσεων, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο αποφάσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

 

Πηγή: tanea.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ