Η κόντρα Μακρόν – Ερντογάν έχει φτάσει στην Αν. Μεσόγειο – Η Γαλλική φρεγάτα στο κατόπι των Oruc Reis και Barbaros

LA FAYETTE

Κι ενώ η κόντρα Μακρόν – Ερντογάν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις η γαλλική φρεγάτα La Fayette δεν αφήνει από τα «μάτια» της τα δύο τούρκικα ερευνητικά που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπό στενή παρακολούθηση έχει τα δύο τούρκικα ερευνητικά σκάφη Oruc Reis και Barbaros που «αλωνίζουν» στην Ανατολική Μεσόγειο και διεξάγουν έρευνες για φυσικό αέριο, η γαλλική φρεγάτα La Fayette ανέφερε σε δημοσίευμά της τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Το Oruc Reis από τις 12 Οκτωβρίου διεξάγει έρευνες στα τουρκικά χωρικά ύδατα ενώ το Barbaros διεξάγει έρευνες δυτικά της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα πλάνα της γαλλικής φρεγάτας La Fayette που κυκλοφόρησαν από την Agence France-Presse (AFP) και δείχνουν ότι δώδεκα αξιωματούχοι που εργάζονται στο σκάφος ανιχνεύουν οθόνες όπου ξεχωρίζουν δύο τουρκικά εξερευνητικά πλοία, το Oruc Reis και το Barbaros.

Η Γαλλία από τον Αύγουστο έχει αναπτύξει μέρους του στόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο, εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ της Τουρκίας και Ελλάδας που αμφισβητούν εκατέρωθεν τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.

Όλα αυτά την ώρα που η κόντρα Μακρόν και Ερντογάν έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της με τον Ερντογάν να αυτοαναγορεύεται σε ηγέτη των απανταχού ισλαμιστών και τον Μακρόν να επιχειρεί να σηκώσει τη χαμένη τιμή της Ευρώπης.

Η Άγκυρα επανειλημμένα κατηγορεί την Αθήνα ότι ακολουθεί μαξιμαλιστικές πολιτικές στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει ότι οι θαλάσσιες αξιώσεις της αποτελούσαν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Παράλληλα δήλωσε ότι οι ενεργειακοί πόροι κοντά στο νησί της Κύπρου πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και της ελληνοκυπριακής διοίκησης.

Ωστόσο, η Ελλάδα και Κύπρος, με ισχυρή υποστήριξη από τη Γαλλία, απαιτούν σκληρότερη δράση. Κάτι που όμως έχει μετατεθεί για τον Δεκέμβριο του 2020, όπου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη σύνοδο κορυφής.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ