Διεθνείς αμυντικές βιομηχανίες: Ποιες ήταν οι κορυφαίες για το 2016

Αύξηση των εσόδων για τις  100 κορυφαίες αμυντικές βιομηχανίες του κόσμου σημειώθηκε το  2016, μετά από 5 συνεχή χρόνια μείωσης. 

 
 
Επιμέλεια: Αναστάσιος Μητρόπουλος
Τα συνολικά έσοδα των εταιριών που ασχολούνται με τον τομέα της άμυνας έφτασαν το 2016 το αστρονομικό ποσό των 364,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρουσιάζοντας αύξηση κατά  3,6% έναντι του 2015.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη αύξηση των εσόδων στον τομέα της άμυνας,  μετά από πέντε έτη συνεχών μειώσεων, λόγω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης και των μειωμένων αμυντικών προϋπολογισμών των περισσοτέρων κρατών.
Οι 10 πρώτες εταιρείες αντιπροσωπεύουν το 54 % των συνολικών εσόδων, ενώ οι 25 μεγαλύτερες εταιρείες αντιπροσωπεύουν το 74 % των συνολικών εσόδων.
Οι 5 μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες

Στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται 4 αμερικάνικες και μια βρετανική εταιρία.
Η Lockheed Martin, για 11η συνεχή χρονιά, βρίσκεται στην πρώτη θέση με 43,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στη δεύτερη θέση έρχεται η Boeing με συνολικά έσοδα 29,5 δις δολάρια. Ο τομέας της άμυνας αποτελεί το 1/3 των συνολικών εσόδων της εταιρείας, καθώς η Boeing συνεχίζει να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εμπορικό της τμήμα.
Ο βρετανικός γίγαντας BAE κατέκτησε την τρίτη θέση, όπως και τα προηγούμενα 2 χρόνια, με έσοδα 23,6 δισεκατομμυρίων δολάρια,  αλλά με σημαντική πτώση των εσόδων της κατά 1,7 δις, αποτέλεσμα της πτώσης της λίρας έναντι του δολαρίου.
Η Raytheon, με έσοδα 22,3 δις κατέλαβε όπως και το 2015 την τέταρτη θέση.
Την 5η θέση κατέλαβε η  Northrop Grumman (από την 6η που ήταν το 2015), με συνολικά έσοδα 20,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,6 δισ. Δολάρια.

Γεωγραφικός καταμερισμός

Γεωγραφικά, 42 από τις 100 κορυφαίες επιχειρήσεις είναι εγκατεστημένες στις ΗΠΑ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 61% των συνολικών αμυντικών εσόδων, γεγονός που δείχνει ότι  οι αμερικανικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να κυριαρχούν στον τομέα της άμυνας.
Η Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας-διαθέτει 36 εταιρείες.
Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού διαθέτει 15 εταιρείες,  ενώ η Αφρική, ο Καναδάς και η Νότια Αμερική εκπροσωπούνται από μία μόνο εταιρεία αντίστοιχα. Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που εμφανίζεται στον κατάλογο, με τέσσερις εταιρείες.
Συνοπτικά:
ΗΠΑ: 42 εταιρίες
Ευρώπη: 36 εταιρίες
Ασία – Ειρηνικός: 15 εταιρίες
Ισραήλ: 4 εταιρίες
Αφρική: 1 εταιρία
Καναδάς: 1 εταιρία
Νότια Αμερική: 1 εταιρία
 
Πηγή: defencenews.com


armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ