Κοτζιάς: Να δώσουν στους Κούρδους όσα δίνουν στους Τουρκοκύπριους!

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στέλνει μήνυμα σε ΗΠΑ και Τουρκία, συνδέοντας το Κυπριακό με το Κουρδικό, την ώρα που οι εξελίξεις και στα δυο μέτωπα είναι ραγδαίες.

 

 

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη Γενεύη στης 24 Ιουνίου, ο Νίκος Κοτζιάς στέλνει μήνυμα σε Τουρκία και Ουάσιγκτον.

Η Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι δεν παραχωρεί κανένα δικαίωμα στους Κούρδους μέσα στην τουρκική επικράτεια, επιχειρεί να πιέσει για επίλυση του Κυπριακού σε όφελός της.

Από την άλλη οι ΗΠΑ, θέλοντας να κλείσει το θέμα που παραμένει ανοιχτό από το 1974, ασκούν πιέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο για υποχωρήσεις.

Το μήνυμα που στέλνει ο Νίκος Κοτζιάς σε σημερινή του συνέντευξη σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Κουρδικό, είναι σαφές: “Οι Κούρδοι να έχουν τα δικαιώματα που έχει την πρόθεση να αποδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα”.
Ουσιαστικά στέλνει μήνυμα στις ΗΠΑ ότι δεν θα δεχθεί πιέσεις για το Κυπριακό. Δείτε το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξης στο στο Ραδιόφωνο του «Alpha» και την δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου.

Μ. ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΥ: Κουρδικό κράτος θα δημιουργηθεί; Γιατί βλέπουμε και τις δηλώσεις από Αμερική – όχι εάν, αλλά πότε, είπαν οι Αμερικάνοι πια.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Το κουρδικό ζήτημα έχει δύο συνιστώσες αυτή τη στιγμή. Το ένα είναι το Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέπει στην ενότητα της χώρας, αλλά όπως ξέρετε, η ενότητα της χώρας πρέπει να αποτελεί επιθυμία των ίδιων των πολιτών της και όχι επιθυμία τρίτων. Θα το δούμε.

Έχει προκηρυχθεί ένα δημοψήφισμα για τον Σεπτέμβριο φέτος στο βόρειο Κουρδιστάν, δηλαδή στο βόρειο Ιράκ.

Το δημοψήφισμα αυτό σας θυμίζω προβλεπόταν από την αρχική συνταγματική συμφωνία του Ιράκ, αλλά δεν τέθηκε ποτέ η επιλογή πρακτικής άσκησης αυτού του δικαιώματος.
Υπάρχει και το ζήτημα της ζώνης των Κούρδων στη βόρεια Συρία, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την ίδια την Τουρκία.

Οι δυτικές χώρες δεν θέλουν να σπάσει η ενότητα της Συρίας, γιατί αυτή τη στιγμή όλοι τασσόμαστε υπέρ της ήττας των αντιδραστικών ισλαμοφασιστικών δυνάμεων αλλά και υπέρ της ήττας του αυταρχισμού στο εσωτερικό της Συρίας.

Υπάρχει ένα σχέδιο συνταγματικό από πλευράς ορισμένων δυνάμεων της Δύσης, που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, όπως και ένα συνταγματικό σχέδιο από την πλευρά της Ρωσίας που έχει δημοσιοποιηθεί και το οποίο προβλέπει να γίνει η Συρία ένα ομοσπονδιακό κράτος με συνιστώσα πολιτεία ένα κουρδικό κράτος.

Εγώ γενικά θέλω να πω -επειδή η Τουρκία αντιτίθεται σε αυτά όλα, είναι δικαίωμά της και επιλογή της εξωτερικής της πολιτικής- σε όλες αυτές τις χώρες, οι Κούρδοι να έχουν τα δικαιώματα που έχει την πρόθεση να αποδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Γιατί κάποτε πρέπει να συγκρίνουμε τι διεκδικούν κάποιοι πάνω στην Μεγαλόνησο και τι είναι διατεθειμένοι να δώσουν σε πολύ μεγαλύτερες δικές τους κοινότητες στο εσωτερικό τους.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ