Κοτζιάς για Συμφωνία με Ιταλία: «Δώσαμε κυριαρχία χωρίς να πάρουμε τίποτα» – Κριτική σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

Ιδιαίτερα σκληρή είναι η κριτική και στη κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά για την Συμφωνία με την Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες

Με ανάρτησή του στο FB ο Νίκος Κοτζιάς ο οποίος είχε διαχειριστεί ως ΥΠΕΞ διαπραγματεύσεις με την Ιταλία σημειώνει συγκεκριμένα:

«Όλα δείχνουν ότι πήραν το παλιό σχέδιο για Ελληνοϊταλική ΑΟΖ, και το υπέγραψαν όπως ήθελαν οι Ιταλοί!!! Δεν τροποποίησαν συντεταγμένες του 1977, που είχε την αδυναμία να δίνει μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, όπως τα Διαπόντια νησιά (70%) και τις Στροφάδες (32%, μόνο).

Η συμφωνία του 1977 είχε τη δικαιολογία ότι υπογράφτηκε προ Δικαίου Θαλάσσης του 1982. Κυβέρνηση ΝΔ άφησε τα εν λόγω νησιά με περιορισμένη επήρεια, επιλογή που θα την βρει η χώρα μπροστά της. Ακόμα, αναγνώρισε σε τρίτους δικαιώματα σε ελληνική Αιγιαλίτιδα, δηλαδή σε ελληνική θαλάσσια περιοχή και παρέπεμψε σε ΕΕ την διαδικασία επέκτασης της δικής μας Αιγιαλίτιδας που είναι αποκλειστικό προνόμιο κάθε κράτους μέλους.

Η ΝΔ έδωσε κυριαρχία χωρίς να πάρει τίποτα. Η ΑΟΖ όταν είναι ορθή εξυπηρετεί εξίσου και τις δύο πλευρές και δεν υπήρχε ουδείς λόγος, πλην της επικοινωνίας, να εκχωρηθεί ελληνικός θαλάσσιος χώρος για να συμφωνηθεί ΑΟΖ. Δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε προίκα τα δικαιώματά μας.

Η συμφωνία αυτή υπονομεύει γενικότερη θέση Ελλάδας στην περιοχή.

Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ υποτάχτηκε σε επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ που έκανε αυτό που εμείς ως κυβέρνηση για τους παραπάνω λόγους δεν κάναμε. Πρόκειται για σαφή υποχώρηση στην επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ».

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ