Κοτζιάς: Αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη να εκτιμήσει τις καταστάσεις

ΚΟΤΖΙΑΣ

Λάβρος κατά της κυβέρνησης και τον τρόπο που ασκεί εξωτερική πολιτική εμφανίστηκε ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στην εκδήλωση που διοργάνωσε τη Δευτέρα το βράδυ το ΠΡΑΤΤΩ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η χθεσινή τοποθέτηση του πρώην ΥΠΕΞ είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, μετά από επτά μήνες θητείας της Κυβέρνησης, καθώς ο ίδιος είχε χειριστεί πολλά από τα εθνικά θέματα που αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά. Δε θέλησε λοιπόν να «μασήσει» τα λόγια του χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις, σε κάποια σημεία της τοποθέτησής του, για το πως ασκείται η εξωτερική πολιτική προειδοποιώντας μάλιστα σε κάποια σημεία, για εξελίξεις τις οποίες μπορεί να τις πληρώσουμε ακριβά σαν χώρα.

Στην εκδήλωση μίλησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Σία Αναγνωστοπούλου βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΑΝΥΠΕΞ, ο Σώτηρης Ρούσσος καθηγητής διεθνών σχέσεων, επικεφαλής Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής και ο Πέτρος Μαυροειδής, Πρέσβης, μέχρι πρότινος πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα, με μια ομιλία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα,  «ακτινογραφία» της σημερινής Τουρκίας.

«Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει κανένα διάλογο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά τα ΜΜΕ παρουσιάζουν ένα κλίμα εθνικής συναίνεσης σε μια ανύπαρκτη πολιτική», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς σχολιάζοντας την κυβέρνηση.

«Υπάρχει ανικανότητα εκτίμησης μιας κατάστασης και αυτό με ανησυχεί ιδιαίτερα» πρόσθεσε στη συνέχεια, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην εξέλιξη με το τουρκολιβυκό σύμφωνο και σχολίασε με δεικτικό τρόπο τόσο την επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη όσο και του Χάφταρ στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν έχει καμία δουλειά να ανακατεύεται στις εσωτερικές διαμάχες της Λιβύης. Αντίθετα εμάς ο ρόλος μας θα πρέπει να είναι φορέας ενεργητικής δημοκρατικής, φιλειρηνικής, εξωτερικής πολιτικής που να μας εξασφαλίσει θέση διαμεσολαβητή».

Ταυτόχρονα, έθεσε και ερώτημα στην κυβέρνηση αν έχει μελετήσει της Συμφωνία κι αν περνάει πάνω από θαλάσσια ύδατα που ανήκουν στην ελληνική ΑΟΖ ή τέμνονται στα 6 μέχρι 12 ναυτικά μίλια της εν δυνάμει αιγιαλίτιδας ζώνης, κάτι που σημαίνει ότι πάμε να χάσουμε κυριαρχικά δικαιώματα.

«Η κυβέρνηση δείχνει φοβισμένη με σημάδια έλλειψης διορατικότητας, στρατηγικής και γνώσης», σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς και υπογράμμισε πως η Τουρκία κινείται συγκεκριμένα: Πρώτα αμφισβητεί κάθε τι ελληνικό, μετά γκριζάρει και στη συνέχεια σου απαγορεύει εκεί να εξασκήσεις τα δικαιώματά σου και στο τέλος έρχεται και επιβάλει εκεί τα δικά της δικαιώματα.

Θέτοντας στη συνέχεια το ερώτημα «πότε δε φοβάται η Τουρκία;» σημείωσε: Η Τουρκία δε φοβάται ακολουθώντας 4 συγκεκριμένα βήματα: Πρώτον όταν βρει μια αδύναμη Κυβέρνηση όπως η τωρινή η οποία δεν ξέρει και εξωτερική πολιτική και χασκογελάει. Δεύτερον, δεν κινείται αν δεν έχει και μια βάση στο διεθνές δίκαιο όπως με το σύμφωνο με τη Λιβύη που επικαλείται την ευθυδικία. Τρίτον, αν ξέρει ότι καμία μεγάλη δύναμη δεν παρέμβει όπως αυτή την εποχή. Όταν λοιπόν δει ότι το διεθνές περιβάλλον είναι ανοιχτό «παράθυρο» και θελήσει θα κινηθεί.

«Η Ελλάδα είμαστε μια ειρηνική δύναμη αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση ότι φοβόμαστε. Χρειάζεται μια ισορροπία στην εξωτερική πολιτική. Δεν χρειάζονται κραυγές αλλά ούτε κλάματα. Ούτε να παριστάνουμε τους μικρομέγαλους αλλά ούτε να ακολουθούμε πολιτικές κατευνασμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν για το ζήτημα της Χάγης. Όπως σημείωσε αν πάμε σε διαπραγμάτευση σημαίνει όλο και Αιγαίο και το Καστελόριζο. Δε πρέπει να χάσουμε στο δρόμο κάτι.

Τέλος ο πρώην ΥΠΕΞ προειδοποίησε τους κινδύνους και τις επιπτώσεις με τα εθνικά ζητήματα, καθώς όπως σημείωσε δημιουργούν ανασφάλειες που διώχνουν από τη χώρα τη νέα γενιά και δυναμώνουν την ακροδεξιά. «Είμαστε φιλειρηνική δύναμη γιατί είμαστε ισχυροί», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ