Κοτζιάς: Η Τουρκία είναι νευρική δύναμη – Πάντα μπορεί να γίνει ατύχημα

Καλές αλλά όχι τόσο όσο εμείς θα τις θέλαμε, χαρακτήρισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

 

 

«Η Τουρκία είναι νευρική δύναμη – Πάντα μπορεί να γίνει ατύχημα ή λάθος». Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε, σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ, την στάση της Τουρκίας στις σχέσεις της με την Ελλάδα αλλά και στο ζήτημα των καθημερινών παραβιάσεων στο Αιγαίο.

«Όταν δύο γειτονικές χώρες δεν αναπτύσσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, τότε τα περιθώρια εντάσεων αυξάνονται, δεν αποκλείονται ασφαλώς, αλλά αυξάνονται. Και η ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι η Τουρκία είναι μία νευρική δύναμη, δηλαδή είναι μία δύναμη γεμάτο αντιφάσεις και αντιθέσεις, όπου το προσωπικό της είναι ανάμεσα στην αλαζονεία καμιά φορά και στη νευρικότητα του φόβου και της ανασφάλειας», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Ενώ χαρακτηρίζοντας τις  ελληνοτουρκικές σχέσεις με μία φράση είπε: «Καλές αλλά δεν είναι τόσο καλές όσο εμείς θα τις θέλαμε».

Όσον αφορά τη «νευρικότητα» των Τούρκων κι αν αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε: «Αν δεν αναπτύξουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις και δεν φτιάξουμε τα κανάλια επικοινωνίας καλύτερα από ότι στο παρελθόν, πάντα μπορεί να γίνει ένα ατύχημα ή ένα λάθος».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό Τούρκων πιλότων προέρχεται πλέον από την πολιτική αεροπορία ή είναι νέοι πιλότοι από τις σχολές, καθώς μετά το πραξικόπημα πολλοί πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας φυλακίστηκαν ή εκδιώχθηκαν, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Μεγάλο ποσοστό των Τούρκων πιλότων είναι πιλότοι οι οποίοι είτε προέρχονται, χωρίς πείρα, από τις Σχολές τους είτε είναι παλιοί πιλότοι που επέστρεψαν στην υπηρεσία. Αυτοί είναι άνθρωποι που τους λείπει η πρόσφατη εμπειρία, δεν είναι μόνο ότι το κράτος είναι νευρικό, μπορεί να αντιδράσουν και αυτοί νευρικά. Για αυτό εμείς λέμε στους Τούρκους ότι πρέπει να μαζέψουν αυτές τις προκλήσεις, όχι μόνο γιατί παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο αλλά γιατί οι παραβάτες του Διεθνούς Δικαίου είναι σχετικά άπειροι ή αν είχαν εμπειρία είναι πολύ μακριά η εμπειρία τους στη ζωή τους και μπορούν εύκολα να οδηγηθούν σε ένα λάθος ή ένα ατύχημα και εμείς πρέπει να είμαστε σοβαροί».

Απαντώντας στο αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προκλήσεις ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε: «Όπως έχετε παρατηρήσει δεν υπάρχει καμία πρόκληση της Τουρκίας και εννοώ σε στρατιωτικό αεροπορικό ιδιαίτερα επίπεδο και ναυτιλιακό που να μην έχει την κατάλληλη απάντησή του. Αυτό που εμείς κάνουμε σαν διπλωμάτες είναι να είμαστε διπλωμάτες. Δηλαδή, να επιδεικνύουμε ψυχραιμία, υπομονή αλλά και μακρά πνοή. Διότι, συχνά και εγώ, προσωπικά, προκαλούμαι από την τουρκική πλευρά με διάφορες δηλώσεις, πολλοί ίσως να θέλανε να βρίζομαι καθημερινά, αλλά ξέρετε οι σχέσεις δύο κρατών απαιτούν κάποιος από τους δύο να είναι πιο σοβαρός από τον άλλον. Και έχω αναλάβει αυτόν τον ρόλο εγώ».

Στο θέμα των Σκοπίων ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η λύση του ονόματος και η εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, είναι όροι για την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας και οι όποιες εξελίξεις αναμένονται μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά στην Αλβανία ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας έχει συνδεθεί και με τον σεβασμό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και επέμεινε ότι πρέπει να λυθεί άμεσα το θέμα τίτλων ιδιοκτησίας που αφορά και την ελληνική μειονότητα επισημαίνοντας ότι στο θέμα αυτό υπάρχει στήριξη και από την Ε.Ε. και από την Ουάσιγκτον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ