Κούρτ Κνίζπελ: Ο Γερμανός “φονιάς” των αρμάτων

Ο Κούρτ Κνίζπελ γεννήθηκε το 1921 στην Σουδητία της τότε Τσεχοσλβακίας. Ανήκε στη γερμανική μειονότητα της Τσεχοσλοβακίας.

 

 

Μετά την κατάληψη της περιοχής από τη χιτλερική Γερμανία πήρε γερμανική υπηκοότητα και έτσι, το 1940, κλήθηκε να υπηρετήσει στον Γερμανικό στρατό.

Κατατάχθηκε στο όπλο των τεθωρακισμένων, χωρίς ποτέ να είναι σε θέση να φανταστεί πως θα εξελισσόταν στον καλύτερο αρματιστή όλων των εποχών, διατηρώντας τον τίτλο αυτό έως σήμερα.

Μετά το πέρας της εκπαίδευσής του, τον Ιούνιο του 1941, ο Κνίζπελ τοποθετήθηκε στην 3η Ίλη, του 29ο Συντάγματος Πάντσερ, της 12ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας και ανέλαβε καθήκοντα πυροβολητή σε ένα άρμα Panzer IV.

Αρχηγός πληρώματος ήταν ο υπολοχαγός Χέλμαν. Με αυτό το άρμα ο Κνίζπελ έλαβε μέρος στην αρχική φάση της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα.

Συνέχισε να μάχεται στο Αν. Μέτωπο, με ιδιαίτερη επιτυχία, προαγόμενος σε υποδεκανέα.

Το 1943 επέστρεψε στη Γερμανία για μετεκπαίδευση στα νέα άρματα Tiger I. Μέχρι εκείνη την στιγμή είχε καταστρέψει 12 αντίπαλα άρματα. Με το περίφημο Tiger όμως όλα θα άλλαζαν.




Το καλοκαίρι του 1943 πολέμησε, ενταγμένος στην 503η Βαριά Επιλαρχία Αρμάτων, πολέμησε στην περίφημη μάχη του Κούρσκ, στη μεγαλύτερη αρματομαχία όλων των εποχών.

Το 1944 επέστρεψε στη Γερμανία και μετεκπαιδεύτηκε στα νέα βαριά άρματα Tiger II. Με ένα τέτοιο άρμα πολέμησε στη Γαλλία και κατόπιν πάλι στο Αν. Μέτωπο. Εκεί διέπρεψε και πάλι. Σε μια μάχη στην Ουγγαρία κατάστρεψε 24 εχθρικά άρματα, σε διάστημα λίγων ωρών.

Δεν έμελλε όμως να επιζήσει του πολέμου. Σκοτώθηκε στις 29 Απριλίου, επτά μόλις ημέρες πριν την παράδοση της Γερμανίας, στην Τσεχοσλοβακία, κατά τη διάρκεια σφοδρής αρματομαχίας, έχοντας προηγουμένως καταστρέψει 10 σοβιετικά άρματα.

Συνολικά, σε όλη τη διάρκεια της δράσης του, κατάστρεψε, επιβεβαιωμένα, 168 συμμαχικά άρματα (άλλες 27 επιτυχίες δεν επιβεβαιώθηκαν), περισσότερα από 100 αντιαρματικά πυροβόλα και εκατοντάδες άλλα οχήματα. Λέγεται ότι κατάφερε να καταστρέψει ένα σοβιετικό Τ-34 από απόσταση 3.000 μ.

Τιμήθηκε για τη δράση του με πλήθος παρασήμων. Το σημαντικότερο όμως όλων ήταν ότι ο Κνίζπελ υπήρξε στρατιώτης και όχι δολοφόνος, μη διστάζοντας να συγκρουστεί ακόμα και με υψηλόβαθμο αξιωματικό των SS, ο οποίος κακομεταχειριζόταν Σοβιετικούς αιχμαλώτους.




Και ο εν λόγω SS δεν ήταν κάποιος τυχαίος, αλλά μέλος των διαβόητων Einsatgruppen, τις ομάδες εξόντωσης δηλαδή των SS, οι οποίες βαρύνονται με τα φριχτίτερα εγκλήματα πολέμου που έχει δει η ανθρωπότητα.

Δεν ήταν οπαδός του Χίτλερ και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, αν και ήταν ο καλύτερος αρματιστής στον Γερμανικό στρατό, να μην φτάσει παρά στον βαθμό του λοχία.

Αν δεν ήταν τόσο καλός πολεμιστής θα είχε, χωρίς αμφιβολία, καταλήξει και αυτός σε κάποιο στρατόπεδο εξόντωσης. Ωστόσο η φήμη τον έσωσε.

Ήταν γενικά φιλελεύθερο πνεύμα και για να αποδείξει την αντίθεσή του στον γερμανικό μιλιταρισμό, είχε πάντα μακριά μαλλιά και γένια, αδιαφορώντας για τα προβλεπόμενα από τον στρατιωτικό κανονισμό.

Το πτώμα του δεν είχε βρεθεί. Όμως, το 2013, οι Τσέχοι ανακάλυψαν έναν τάφο, στον οποίο υπήρχαν οι σωροί 15 Γερμανών στρατιωτών.

Ανάμεσα στις σωρούς υπήρχε και μια που έφερε τη γνωστή, μεταλλική στρατιωτική ταυτότητα με το όνομα Κνίζπελ. Πριν λίγες ημέρες οι Τσέχοι μετάφεραν και κήδευσαν την σωρό του παλαιού, έντιμου όμως, εχθρού, με πλήρεις στρατιωτικές τιμές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ