Κρίσιμες ώρες για το Κυπριακό – Τι έγινε στο Κρανς Μοντάνα

Κυπριακό: Παλεύουμε συστηματικά να λύσουμε το πρόβλημα, δήλωσε από το Κρανς Μοντάνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

 

“Παλεύουμε να ανοίξει ο δρόμος για συζήτηση των σημαντικών θεμάτων της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και να ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξει αυτό το παρωχημένο σύστημα εγγυήσεων.

Εμείς θεωρούμε ότι έχει γίνει ένα σπουδαίο βήμα, ότι όλοι παραδέχονται και αποδέχονται ότι το ζήτημα εγγυήσεων και ασφάλειας της Κύπρου είναι θεμελιακό θέμα του Κυπριακού”, τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Κατά την προσέλευσή του, ερωτηθείς εάν θα μείνει έως το τέλος της, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, είπε: «Μ’αρέσει το μέρος και θα μείνω».




Από την εικόνα που υπάρχει, όλοι οι μετέχοντες δηλώνουν ότι θα παραμείνουν μέχρι τέλος Διάσκεψης, στις 7 Ιουλίου. Αυτό σε επίπεδο δηλώσεών τους, και εκδήλωσης προθέσεων. Διότι, όλα αυτά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην ίδια τη Διάσκεψη.

Και στην προηγούμενη, όπως είναι γνωστό, άπαντες δήλωναν ότι θα παραμείνουν μέχρι τέλους και ότι είναι αποφασισμένοι για επίλυση του Κυπριακού, αλλά τελικά μόνον η ελληνική αντιπροσωπεία έμεινε, ενώ η τουρκική αποχώρησε από τη Γενεύη μια ημέρα νωρίτερα.

Ο Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος μάλιστα είχε στη διάθεσή του το κυβερνητικό αεροσκάφος,  έφυγε επικαλούμενος άλλα “σοβαρότερα” εσωτερικά και εξωτερικά θέματα.




Η Διάσκεψη ξεκίνησε χωρίς κείμενο – πλαίσιο (οδηγό, όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Μ. Αϊντα).

Κάτι που, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα, αφού χωρίς έγγραφο είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαμορφωθεί πλαίσιο συζητήσεων. Χωρίς έγγραφο, ουσιαστικά όλα τα διαδικαστικά της Διάσκεψης είναι στον αέρα.

Ετσι, καθίσταται για μια ακόμη φορά εμφανής η κακή οργάνωση και προετοιμασία της Διάσκεψης.

Την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκεί για το ζήτημα εγγυήσεων και ασφάλειας.

Αυτό άλλωστε αναφέρεται ρητά και στην πρόσκληση που έχει λάβει Ελλάδα από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Ευχαρίστησε τον ΟΗΕ για τις προσπάθειές του στο Κυπριακό, σημείωσε ότι «η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν πρέπει να μένουν προσκολλημένες σε αντιλήψεις του παρελθόντος, αλλά να βγάζουν τα ιστορικά συμπεράσματά τους και να προχωρούν μπροστά.

Καταδίκασε ως «παρωχημένες» τις απόψεις που προωθούν «αποικιοκρατικές αντιλήψεις», όπως χαρακτηριστικά η διατήρηση του καθεστώτος εγγυήσεων, ανέφερε ότι η Κύπρος πρέπει επιτέλους να γίνει ένα «φυσιολογικό κράτος», μακριά από «προστάτες» και «μητέρες – πατρίδες».




Επίσης υπογράμμισε ότι ο «Μηχανισμός εφαρμογής» της όποιας συμφωνίας επιτευχθεί για την Κύπρο δεν μπορεί να περιλαμβάνει «εγγυητές», όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία.

Είναι αδιανόητο, είπε χαρακτηριστικά, «ο κρινόμενος να είναι κριτής».

Δεν μπορεί, δηλαδή, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία να είναι οι υπογράφοντες την όποια συμφωνία για το Κυπριακό, και ταυτόχρονα να είναι οι ίδιες που θα εποπτεύσουν την ορθή εφαρμογή της.

Άλλωστε, γι’ αυτό ακριβώς, Αθήνα και Λευκωσία είχαν επικρίνει το «κείμενο Αϊντα». Διότι επανέφερε με άλλο όνομα (από το παλιό «Σύμφωνο εγγυήσεων», στο νέο «Σύμφωνο εφαρμογής»), από την πίσω πόρτα, τις «εγγυήτριες» δυνάμεις, και ειδικότερα την Τουρκία, στην Κύπρο.

Ο στόχος, κατά την άποψη της Αθήνας, δεν ήταν να διαιωνιστεί αυτό το καθεστώς, αλλά να αλλάξει ολοκληρωτικά, και να γίνει η Κύπρος ένα «σύγχρονο», «φυσιολογικό», «δημοκρατικό» και ανεξάρτητο κράτος – μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα έχει υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση για διεθνή εποπτεία της εφαρμογής της όποιας λύσης. Γενικότερα, η Ελλάδα είναι η μόνη η οποία έχει υποβάλλει ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα ασφάλειας – εγγυήσεων, την οποία επανέλαβε σήμερα στο Κρανς Μοντάνα ο Ν.Κοτζιάς

Τουρκία: Πρόταση 4 σημείων

 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου φαίνεται να κατέθεσε πρόταση με τέσσερα σημεία, σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακής εφημερίδας, που αφορά την ασφάλεια εγγυήσεις, και στρατεύματα, θα εξετάσει η ε/κ πλευρά.

Ε/κ πηγές επαναλαμβάνουν πως δεν πρόκειται για κάτι νέο αλλά για επανάληψη θέσεων.

Η τουρκική θέση, όπως είναι γνωστό, έχει να κάνει με “παζάρι” εφ’ όλης της ύλης. Δηλαδή, σε όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού (ασφάλεια-εγγυήσεις, εδαφικό, διακυβέρνηση, περιουσιακό, οικονομικό, ευρωπαϊκό κεκτημένο), και όχι μόνον στο θέμα ασφάλειας – εγγυήσεων.

Ωστόσο, η εμπλοκή Ελλάδας – Τουρκίας – Βρετανίας, ως εγγυητριών δυνάμεων, αφορά αποκλειστικά και μόνον το θέμα ασφάλεια-εγγυήσεις, ενώ όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια είναι αποκλειστικά αντικείμενα των δικοινοτικών συνομιλιών.

 

Η βρετανική αντιπροσωπεία χαρακτήρισε ως «εντελώς ασυνήθιστο» για τα σημερινά παγκόσμια δεδομένα το υπάρχον καθεστώς εγγυήσεων στην Κύπρο. Να σημειωθεί ότι και στη Διάσκεψη ειδικών, στο Μοντ Πελερέν, τον Ιανουάριο, είχε εκφράσει την ίδια θέση. Κάτι που δείχνει ότι και το Λονδίνο αποποιείται των «δικαιωμάτων» του ως «εγγυήτριας δύναμης». Και μένει μόνη της η Τουρκία να ζητάει διατήρηση των εγγυήσεων.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ