Κυβέρνηση: Εφάπαξ καταβολή μέρος των αναδρομικών συνταξιούχων – Στις καλένδες η ενίσχυση των ΕΔ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Τελικά η πρόσφατη ακύρωση των Γαλλικών φρεγατών και φυσικά της αμυντικής συνεργασίας εκτός από τις γεωπολιτικές πιέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας είχε όπως φαίνεται και οικονομικούς.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη βουλή η κυβέρνηση, σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους.

Μια απόφαση η οποία περιέχει από τη μία αρκετό προεκλογικό άρωμα αφού πολύ σύντομα θα εμφανιστεί να γεμίζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των συνταξιούχων οριζόντια όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά. Δεν θα «ξοφλήσει» όμως τους συνταξιούχους για όλες τις περικοπές καθώς δεν θα περιλαμβάνει τα αναδρομικά για επικουρικές και επιδόματα δώρων που κόπηκαν και πρέπει να επιστραφούν.

Φυσικά και κανείς δεν διαφωνεί να δοθούν αυτά που περιέκοψε στους συνταξιούχους η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά δεν μπορεί να μην επισημανθεί ότι την ίδια στιγμή φαίνεται να υποτιμάται η ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις πιο οξυμένες προκλήσεις.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και μάλιστα χωρίς κούρεμα, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, εφαρμόζοντας πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπογράμμισαν δε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα και για αυτό δεν καλύπτονται τα δώρα και οι επικουρικές. Και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα και αφετέρου από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορονοϊού.

Στήριξε και πρόκειται να στηρίξει περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως στο εμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό, που είδαν κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, λόγω του αναγκαστικού lockdown και της μείωσης του τζίρου που προκάλεσε η πανδημία.

Επιπλέον, οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλής, τόνισαν κύκλοι της κυβέρνησης.

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ