Κυβέρνηση για νυχτερινή απασχόληση: «Από τον Άννα στον Καϊάφα» η αποζημίωση

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ούτε μισό ευρώ όπως φαίνεται δε θα δουν οι στρατιωτικοί ως αποζημίωση για την νυχτερινή απασχόληση καθώς όπως φαίνεται και η νέα κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει προβλέψει κανένα κονδύλι.

Αυτό επιβεβαιώνεται από την «φαρσοκομωδία» που παίχτηκε από τα δύο αρμόδια υπουργεία (Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών) στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπου απαντώντας σε δύο διαφορετικές ερωτήσεις βουλευτών για το θέμα στέλνουν το θέμα ο ένας στον άλλο.

Και επειδή το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει ήδη κατατεθεί και σε λίγες ημέρες οριστικοποιείται προφανώς και κανένας δεν έχει συμπεριλάβει κονδύλι για την αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης των στρατιωτικών τα οποία πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά από το 2017 που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος επί υπουργίας Πάνου Καμμένου.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ζήτημα «σέρνεται» εδώ και τρία χρόνια με τους στρατιωτικούς να βλέπουν να περνάει ο καιρός, οι υπουργοί να αλλάζουν όπως και οι κυβερνήσεις αλλά να μην γίνονται οι τελικές ενέργειες ώστε να λάβουν αυτά που δικαιούνται αυξάνοντας τον φόβο ότι μπορούν ακόμα και να χαθούν. Αυτά τα τρία χρόνια κάθε φορά που έθεταν το ζήτημα στο ΥΠΕΘΑ η απάντηση ήταν ότι πρέπει να εκδοθεί ΚΥΑ ώστε να καταβληθεί η αποζημίωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι γίνεται με την μη καταβολή της Αποζημίωσης Νυχτερινής απασχόλησης;

Οι στρατιωτικοί περίμεναν από την κυβέρνηση της ΝΔ – καθώς δεν ήταν λίγες οι υποσχέσεις που είχαν λάβει προεκλογικά από «γαλάζια» στελέχη – να προωθήσουν και να επιλύσουν το ζήτημα. Οι απαντήσεις όμως στους Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και στον Κ. Βελόπουλο από ΥΠΕΘΑ και ΥΠΟΙΚ μάλλον θα εξοργίσουν καθώς αντί για απάντηση βλέπουν ο ένας υπουργός να ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο.

Ο δε Υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης – που πρόσφατα ζήτησε περικοπές 50 εκ. ευρώ από τις ΕΔ – απαντάει στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ότι «Για την χορήγηση της ανωτέρω αποζημίωσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η προκαλούμενη δαπάνη θα πρέπει να καλυφθεί στο πλαίσιο του εκτελούμενου Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ισχύοντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής». https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/11112381.pdf

Ο δε ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος επαναλαμβάνει την απάντηση και των προκατόχων του σημειώνοντας «για τη χορήγηση της εν λόγω ειδικής αποζημίωσης, απαιτείται η έκδοση σχετικής ΚΥΑ και ήδη βούληση της παρούσας πολιτικής ηγεσίας, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για το προσωπικό, είναι η άμεση προώθηση νέου σχεδίου, προκειμένου να ρυθμιστεί το συντομότερο δυνατό το ζήτημα».https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/11110465.pdf

Τι από τα δύο ισχύει τελικά; Μόνο από τον προϋπολογισμό του 2020 θα φανεί η αλήθεια και καλό θα ήταν να υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση από την κυβέρνηση αντί ο κάθε υπουργός να ρίχνει τις ευθύνες σε άλλον. Αν κρίνουμε όμως από το νέο τσεκούρωμα που ζήτησε η κυβέρνηση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από τους προϋπολογισμούς των επιτελείων δύσκολα οι στρατιωτικοί θα δουν στους λογαριασμούς τους αποζημίωση για την νυχτερινή απασχόληση.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ