Κυπριακή ΑΟΖ: Πιάνει δουλειά στο «Καλυψώ» το Saipem 12000

Στο τέλος της εβδομάδας πιάνει δουλειά το πρωτό γεωτρύπανο Saipem 12000 που έφτασε χθες στο στόχο «Καλυψώ» στην Κυπριακή ΑΟΖ.

 

 

Ξεκινούν οι ετοιμασίες για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 6 της Kυπριακής ΑΟΖ, η οποία αναμένεται ν’ αρχίσει στο τέλος της εβδομάδας.

Χθες βράδυ έφθασε στο στόχο «Καλυψώ» το πλωτό γεωτρύπανο Saipem 12000 της κοινοπραξίας ΕΝΙ – ΤΟΤΑL.

Στο σημείο της γεώτρησης μετέβησαν από το λιμάνι Λεμεσού και τα δύο υπό ιταλική σημαία βοηθητικά σκάφη υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων.

Θα ακολουθήσει δεύτερη γεώτρηση, από την ΕΝΙ, στο τεμάχιο 3 και άλλες δύο γεωτρήσεις από την Exxonmobil στο τεμάχιο 10, το καλοκαίρι.

Με σκοπό την πρόκληση εντυπώσεων, αναμένεται να εμφανιστεί εντός της ημέρας σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ και το τουρκικό σεισμογραφικό Μπαρμπαρός.

Στο μεταξύ η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί.Στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα ανοικτά της Ιταλίας πλέει και το τουρκικό γεωτρύπανο, Deep Sea Metro II, με τελικό προορισμό το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Όπως προκύπτει από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, στόχος της Άγκυρας είναι η διενέργεια μιας παράνομης γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Λευκωσία απαντά στις Nαvtex, που εκδίδει η Τουρκία, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, με ακύρωση των παράνομων ενεργειών σε επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ κινείται και σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, βρισκόμενη σε συνεχή επαφή με τις εταιρείες και τις χώρες προέλευσής τους.

Εξάλλου, μετά τις απανωτές Nantex στην Κυπριακή ΑΟΖ, εξέδωσε νέες Navtex, με τις οποίες δεσμεύει τρεις περιοχές στο Αιγαίο, για σχεδόν όλο το 2018.

Παράλληλα, προανήγγειλε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου στα δυτικά της Λέσβου, σήμερα και αύριο.

Την πρώτη και τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, στο πλαίσιο άσκησης με πυρά, «δέσμευσε» εκ νέου παράνομα περιοχή στα ανατολικά της Κω.

Η Αθήνα, μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα, αλλάζει τακτική.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να μην απαντά με αντι-ΝΑVTEX, αλλά με διαβήματα και παρεμβάσεις προς τον Ισπανό Διοικητή της Υπηρεσίας, που έχει την ευθύνη για όλη την περιοχή.

 

Πηγή: sigmalive

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ