Κυπριακό: Η Τουρκία δεν επιζητεί λύση, αλλά νομιμοποίηση των τετελεσμένων που έχει δημιουργήσει

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α., Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας» *

 

Κάποιες σκέψεις για το Κυπριακό και την τουρκική εισβολή και κατοχή την μεγαλύτερη εθνική καταστροφή μετά την Μικρασία!

Για το Κυπριακό το οποίο κυριαρχεί και πολύ σωστά στην Ελληνική Εξωτερική Πολιτική αδιάλειπτα από το 1955 τα λέω διαρκώς  όπως γνωρίζετε όλη την χρονιά και δεν χρειάζεται να φθάνουμε στην 20η Ιουλίου για να τοποθετούμαι.

Αισθάνομαι όμως υποχρεωμένος να μοιραστώ με όλους εσάς με τους οποίους ανταλλάσσουμε αποψεις και πληροφορίες  κάποια  σημαντικά κατά την γνώμη μου  βεβαίως “σημεία”

  1. Δεν μπορεί να συνεχίζουμε να έχουμε ταμπού και να μην μιλάμε για το θέμα των ευθυνών του Μακαρίου, ούτε και του Κωνσταντίνου Καραμανλή γενικά και ειδικά. (Ξέρω ότι πολλοί θα ξινίσουν αλλά αυτό πιστεύω και αυτό λέω)
  2. Δεν αποτελεί Στρατηγική οι…κατάρες και οι μούτζες και με αυτές δεν φεύγουν οι Τούρκοι από την Μεγαλόνησο.
  3. Μία οποιαδήποτε λύση δεν είναι λύση και καλό είναι να αφήσουμε τις ευφραντικές φαντασιώσεις για επανένωση της Κύπρου και άλλα τσιτάτα όταν οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν πλέον μειονότητα στα κατεχόμενα λόγω του αριθμού των Τούρκων εποίκων. Πάντως αν τους συνέφεραν τα δύο κ΄ρατη θα το είχαν ήδη κάνει.
  4. Το εγκληματικό Πραξικόπημα κατά του Μακαρίου που οργάνωσε και εκτέλεσε η Δικτατορία δυστυχώς έδωσε την ευκαιρία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει την σχεδιαζόμενη από χρόνια απόβαση στην Κύπρο και την κατοχή εδώ και 47 χρόνια του 38% της Κύπρου.
  5. Η Τουρκία δεν επιζητεί λύση του Κυπριακού αλλά νομιμοποίηση των τετελεσμένων που έχει δημιουργήσει και για αυτό συνηθίζω να λέω ότι το κλειδί της λύσης το έχει η Άγκυρα. Δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει λύση που δεν καλύπτει και τον τελευταίο στρατηγικό στόχο της Έκθεσης Ερίμ, που είναι ο πολιτικός έλεγχος όλης της Κύπρου και την διαιώνιση της στρατιωτικής της παρουσίας στα κατεχόμενα εδάφη.
  6. Όπως έχω γράψει πολλές φορές αναμφίλεκτα οι Κύπριοι αδελφοί μας έχουν τον πρώτο λόγο. Η Ελλάδα όμως ως Εγγυήτρια Δύναμη αλλά και λόγω στρατηγικών και πανεθνικών συμφερόντων θα πρέπει να παίξει τον δικό της ρόλο, τον ρόλο που επιβάλλει η Ιστορία, οι Διεθνείς Συμβάσεις και η υφιστάμενη γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και να παραμείνει ενεργή και δίπλα στην Κύπρο. Αν και το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα, κυβέρνηση, πολιτικός κόσμος και λαός θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι μία δυσμενής για τα ελληνικά συμφέροντα λύση στην Κύπρο, είτε το θέλουμε, είτε όχι, επηρεάζει δυσμενώς όλο το φάσμα των λεγομένων ελληνοτουρκικών προβλημάτων που δημιουργούνται από την αναθεωρητική πολιτική της γειτονικής μας χώρας.

 

 

*Ανάρτηση στο fb

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ