Κύπρος: Γαλλικές φρεγάτες στη Λάρνακα για το γεωτρύπανο

Κύπρος: Στο σημείο της γεώτρησης έφθασε η πλατφόρμα  WEST CAPELLA. Γαλλικές φρεγάτες στην Λάρνακα για την προστασία της

 
Τα ξημερώματα λίγο πριν τις δυο έφθασε τελικά η πλατφόρμα WEST CAPELLA με το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας TOTAL-ENI, στο σημείο που θα γίνει η γεώτρηση.
Δυο γαλλικές φρεγάτες είχαν θέσει την πορεία του υπό επιτήρηση, ενώ διακριτικά στην περιοχή πλέει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους και Ισραηλινές φρεγάτες, ενώ και η Ελλάδα έχει στείλει την Κανονιοφόρο “Νικηφόρος”.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, σταθερά και κατά δύο ώρες πριν την καθορισμένη –από μήνες– ώρα και μέρα, έφτασε στο σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1» το γεωτρύπανο West Capella χθες το βράδυ.
Το γεωτρύπανο, που ξεκίνησε το ταξίδι του από την Τενερίφη προς την Κυπριακή ΑΟΖ πριν 14 μέρες, αναμένεται ότι εντός του επόμενου 24ώρου θα ανεφοδιαστεί με καύσιμα και νερό όπως και τρόφιμα κ.τ.λ. από τα δύο σκάφη υποστήριξης που βρίσκονται στο λιμάνι Λεμεσού, ενώ τρίτο σκάφος θα πλέει συνεχώς κοντά για λόγους ασφάλειας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Στο “Οικόπεδο 11” μπήκε το γεωτρύπανο! Πώς αντέδρασε η Τουρκία
Επίσης, της έναρξης των γεωτρητικών εργασιών θα προηγηθούν σειρά ασκήσεων ασφαλείας.
Το γεωτρύπανο ακολούθησε ρότα μέσω του τεμαχίου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ για να κατευθυνθεί στο σημείο σταθεροποίησης.
Από νωρίς σήμερα ξεκινούν οι διαδικασίες προετοιμασίας της γεώτρησης, που θα πραγματοποιηθεί στο σημείο που είχε επιλεγεί ως κύριο σημείο, αφού η έρευνα με υποβρύχιο ρομπότ στην περιοχή έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβάλλουν την επιλογή ενός από τα δύο εναλλακτικά σημεία γεώτρησης που επεξεργάστηκε η ΤΟΤΑL.
Στο μεταξύ, μέχρι και αργά χθες το απόγευμα, δεν υπήρξε επί θαλάσσης κάποια πρόκληση ή παρενόχληση από πλευράς Τουρκίας, ενώ φαίνεται ότι στα αυστηρά προληπτικά μέτρα εναντίον κάθε μορφής ενόχλησης ή παρενόχλησης των διαδικασιών γεώτρησης, συμβάλλει διακριτικά αλλά ιδιαίτερα ενεργά και η Γαλλία.
Συγκεκριμένα, δύο φρεγάδες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, που συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχουν αποσπαστεί για τον σκοπό αυτό και διακριτικά, έχουν ήδη ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ