Κύπρος και Μέση Ανατολή: Τι είπε ο Κοτζιάς στους συνεργάτες του Τραμπ

Θέματα Μέσης Ανατολής και όχι η Κύπρος κυριάρχησαν στην συνάντηση του Ν. Κοτζιά με το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ.

Σειρά επαφών είχε ο Νίκος Κοτζιάς στην Νέα Υόρκη σε μια περίοδο που η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ξεκαθάρισε πάντως ότι στις ΗΠΑ κατα τις συνομιλίες που είχε με το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε κυρίως άλλα περιφερειακά θέματα.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών: «Μεγάλο κομμάτι του επιτελείου του κ. Τραμπ είναι και Ελληνοαμερικάνοι, οι οποίοι έχουν πλήρη γνώση και επίγνωση των ελληνικών προβλημάτων.

Δεν συζήτησα με το επιτελείο του Τραμπ τόσο πολύ τα ζητήματα του Κυπριακού όσο τα θέματα της Μέσης Ανατολής, την πολιτική σταθερότητας και ασφάλειας που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, τις τριμερείς συνεργασίες που κάνουμε στη Μέση Ανατολή, για το πνεύμα και τη δομή ασφάλειας της Ρόδου, καθώς και για τη συνεργασία που κάνουμε για τη προστασία των θρησκευτικών και πολιτισμικών  κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής».

Η Ελλάδα πάντως θα είναι πάντα στο πλευρό της Κύπρου όπως σημείωσε ο ΥΠΕΞ που τονίζει οτι η  Ελλάδα πάντα στήριζε και στηρίζει την Κύπρο μέχρι τέλους με κριτήριο το συμφέρον της ίδιας της Κύπρου και του Κυπριακού λαού. «Στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, τουτέστιν εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και παραμονή κατοχικού στρατού είμαστε κατά και αυτή είναι μια πολιτική που ακολουθούμε με συνέπεια από την αρχή που αναλάβαμε» σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Στην Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον Mevlüt Çavuşoğlu και συζήτησαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Κύπρου, χωρίς όμως να σημειωθεί κάποια πρόοδος και επίσης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και αργότερα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπου συζήτησαν κύρια το Κυπριακό και τις ελληνικές απόψεις και θέσεις γιατί πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων, να μην υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα για οποιαδήποτε χώρα πάνω στην Κύπρο και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα, πριν απ’ όλα τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ