Το κυριαρχικό καθεστώς των νήσων του Αιγαίου

αποστρατικοποίηση των νήσων του Αιγαίου

Του Βασίλειου Ρέπα, Αντιστράτηγου ε.α.

 

1.   Τουρκικοι Ισχυρισμοί

α. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι στη Συνθήκη της Λοζάνης (1923) με την οποία επικυρώθηκε η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία είχαν απελευθερωθεί κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο (1912-1913), όπως επίσης και στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (1947), με την οποία η ηττημένη Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα την κυριαρχία της Δωδεκανήσου, υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες με αμφισβητούμενο καθεστώς αφού δεν αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες αυτές.

β. Η Τουρκία έχει καταρτήσει μία λιστα, σύμφωνα με το περιβόητο αρκτικόλεξο EGAYDAAK της φράσης «Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar», δηλαδή «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα» με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, η οποία συντάχθηκε το 1996, από τις ακαδημίες πολεμου, τη χρονιά που επίσημα η Τουρκία, στο πλαίσιο αναθεωρητισμού στο Αιγαίο, έθεσε για πρώτη φορά επίσημα ζήτημα  «γκρίζων ζωνών», αμφισβητώντας πρώτη φορά κυριαρχία εδαφους με την  προκληση του θερμού επεισοδίου στις βραχονησίδες Ιμια, ανατολικά της Καλύμνου.

γ.  Η μακροσκελής αυτη λίστα EGAYDAAK περιλαμβάνει 152 νήσους, νησίδες και βραχονησίδες από τη Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, έως τη Γαύδο στο Λιβυκό Πέλαγος. Οι νήσοι, οι νησίδες και οι βραχονησίδες που περιέχονται στις λίστες-«λάστιχο» των Τούρκων αξιωματούχων είναι: Ζουράφα, Αντίψαρα, Φούρνοι, Θύμαινα, Οινούσσες (Βόρειο Αιγαίο), Καλόγερος (Κεντρικό Αιγαίο), Αγαθονήσι, Αρκιοί, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Γυαλί, Κίναρος, Σύρνα Λέβιθα, Γλάρος, Περγούσα, Κανδελιούσα, Μικρός και Μεγάλος Αδελφός, Μικρό και Μεγάλο Σοφράνο (Νότιο Αιγαίο), Διονυσάδες, Δία, Κουφονήσι, Γαϊδουρονήσι, Γαύδος (Κρητικό Πέλαγος).  Δεν είναι τυχαίο ότι  βραχονησίδες-κλειδιά, όπως η Ζουράφα στο Θρακικό Πέλαγος ανατολικά της Σαμοθράκης και οι Καλόγεροι Β.Α. της Ανδρου, ειναι τεράστιας εθνικής σημασίας, αντιστρόφως ανάλογης με το μέγεθός τους. Να σημειωθεί επίσης ότι τα μεγαλύτερα από τα 152 νησιά κατοικούνται, όπως οι Οινούσσες, οι Φούρνοι, η Θύμαινα, το Αγαθονήσι, οι Αρκιοί, η Γαύδος κ.ά. Η λίστα αυτή αντικατοπτρίζει τις τουρκικές επιδιώξεις να βάψει «γκρίζο» το Αιγαίο- και όχι μόνο.

δ. Στόχος της λίστας αυτής,  η οποία έχει καταστεί «δόγμα» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, είναι η στήριξη του ισχυρισμού της Τουρκίας ότι στο Αιγαίο Πέλαγος «υπάρχουν μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα, στην κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα, τα οποία να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία, που να έχει ισχύ και ότι δεν μπορούμε να καθορισουμε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πριν λύσουμε το πρόβλημα των θαλασσίων συνόρων».

ΠΟΙΑ ΝΗΣΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

2.   Οι τουρκικοί ισχυρισμοί απορρίπτονται από τις ίδιες τις συνθήκες και γι αυτό το λόγο, ο Ταγίπ Ερτογάν θέτει ευθέως ζήτημα αναθεώρησής τους. Συγκεκριμένα:

α. Το καθεστώς των νήσων, μικρονησων και βραχονησίδων Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου  διέπεται από τη Σύμβαση της Λωζάννης του 1923.

(1)  Σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λοζάνης, «η Ελλάδα αποκτά την κυριαρχία όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, εκτός της Ιμβρου, Τενέδου και Λαγoυσώv νήσων και των νήσων που ευρίσκονται εντός της ακτίνας των τριών μιλίων από τις μικρασιατικές ακτές, τις οποιες δικαιούται η Τουρκία  να κατέχει μόνο και οι οποίες παραμένουν υπό την τουρκικη κυριαρχία».

(2) Ενώ στο άρθρο 16 της ίδιας συνθήκης ρητά αναφέρεται ότι «η Τουρκία παραιτείται από οποιαδήποτε αξίωση από τα προαναφερθέντα νησιά και συνεπώς δεν επιτρέπεται καμία αμφισβήτηση από καvέvαν της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας επί των νήσων του Αιγαίου»

(3) Τόσο το γαλλικό, όσο και το αγγλικό κείμενο αναφέρονται σε μίλια και όχι σε ναυτικά μίλια. (1 μίλι=1.604,344 μέτρα, 1 ναυτικό μίλι=1.852 μέτρα). Διότι το ναυτικό μίλι υιοθετήθηκε στο Α’ Διεθνές Έκτακτο Υδρογραφικό Συνέδριο που έγινε στο Μονακό το 1929 (έξι χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης) και καθιερώθηκε πλέον σαν μονάδα μέτρησης αποστάσεων στη θάλασσα το 1954 (31 χρόνια μετά τη συνθήκη) κατά την διάρκεια της Παγκόσμιας Υδρογραφικής- Χαρτογραφικής Συνόδου.

  (4)  Με βάση το άρθρο 12 της συνθήκης και το μίλι όχι το ναυτικό μίλι, η Τουρκία:

(α) Ασκει κυριαρχία, όχι σε όσα νησιά βρίσκονται κάτω από 3 ναυτικά μίλια, (δηλ 3 Χ 1.852= 5.556 μέτρα) από τις τουρκικές ακτές, αλλά σε αυτά που είναι κάτω από 3 μίλια, (δηλ 3 Χ 1.609,344 = 4.828,032 μέτρα). Έχουμε δηλαδή μια διαφορά 728 μέτρα. Συνεπώς το όριο που προσδιορίζει ποια είναι τα Τουρκικά νησιά πρέπει να πάει 728 μέτρα πίσω προς τις Μικρασιατικές ακτές.

(β) Στο Αιγαίο δεν δικαιούται να έχει χωρικά ύδατα 6 ναυτικά μίλια που τώρα έχει, αλλά 2,6 ναυτικά μίλια (το ισόποσο των τριών μιλίων), στα οποία η συνθήκη της Λωζάννης της επιτρέπει να ασκεί κυριαρχία.

   (γ)  Κατέχει παράνομα και επομένως, δεν πρέπει να θεωρούνται τουρκικά, όσα νησιά βρίσκονται κάτω από 3 ναυτικά μίλια, (δηλ 3 Χ 1.852= 5.556 μέτρα) από τις τουρκικές ακτές, αλλά αυτά που είναι κάτω από 3 μίλια, (δηλ 3 Χ 1.609,344 = 4.828,032 μέτρα) και συγκεκριμένα κατέχει παρανομα :

1/ Μικρονησους σύμπλεγματος των Μοσχονησίων απέναντι από τη Λέσβο. Αδιάβατος (τουρκιστί Κucuk Maden), Γιαλονήσι (τ. Yalniz),Δασκαλειό (τ. Κucuk Ilyosta), Έλεος ή Λείος (τ. Poyraz), Καλαμάκι ή Καλαμόπουλο (τ. Yuvarlak),  Κάλαμος (τ. Kara ada).Ουλιά (τ. Kiz) και Πύργος (τ. Buyuk Maden)

2/ Τις νήσους και νησίδες στη θάλασσα της Προποντίδας που είναι πάνω από 3 μίλια από τις ακτές  Δυτική Προποντίδα και 14 νησιά πέραν των 3 μιλίων)

3/Προκόννησος ή Προικόνησος ή Μαρμαράς (τ. Marmara) αναφέρεται και σαν Ελαφόνησος, απέχει 5,68 μίλια από τις ακτές.

4/ Νησί (τ. Esek), βόρεια της Προικονήσου, απέχει 10 μίλια από τις ακτές.

5/ Νησίδα τ. Kayainonu αριστερά της παραπάνω, απέχει 10 μίλια από τις ακτές.

6/ Αγέννησος ή Γαϊδουρονήσι (τ. Hayirsiz) αναφέρεται και σαν Σκόπελος), δυτικά της Προικονήσου, απέχει 14 μίλια από τις ακτές.

7/ Βραχονησίδα Φανάρι (τ. Fenerada), ανατολικά της Προκονήσου, που απέχει 7,21 μίλια από τις ακτές.

8/ Κούταλη (τ. Ekilnik), γνωστή από τον διάσημο Κουταλιανό, απέχει 10 μίλια από τις ακτές.

9/ Αφησιά ή Οφιούσα (τ. Avsa), απέχει 8,9 μίλια από τις ακτές.

10/ Φάρος (τ. Fener -αναφέρεται και σαν Ασμαλιάδα, Δελφάκι ή Δελφάκια, Πολύδωρα και Πολυδώρι), βραχονησίδα δυτικά της Αφησιάς, απέχει 9,7 μίλια από τις ακτές.

11/ Μαμαλίας (τ. Mamali), αναφέρεται και σαν Μαμαλιάδα, ανάμεσα σε Αφησιά και Αλώνη επάνω, απέχει 5,38 μίλια από τις ακτές.

12/ Προβατονήσι (τ. Koyun), αναφέρεται και σαν Φοίβη, κάτω από Μαμαλία, απέχει 5,15 μίλια από τις ακτές.

13/ Κρεμμύδι (τ. Sogan ), βραχονησίδα κάτω και δεξιά από το Προβατονήσι, απέχει 4,97 μίλια από τις ακτές.

14/ Βραχονησίδα τ. Hacir, κάτω από το Κρεμμύδι, απέχει 4,85 μίλια από τις ακτές.

15/Παναγία ή Ιερά (τ. Yer), κάτω από το Προβατονήσι, απέχει 6,24 μίλια από τις ακτές.

16/Παλαιά (τ. Kus), βραχονησίδα κάτω από την Ιερά, απέχει 6,70 μίλια από τις ακτές.

17/ Πριγκιπόννησα – 6 νησιά πέραν των 3 μιλίων)

18/ Πρώτη (τ. Kinaliada), ο τόπος εξορίας και θανάτου του μεγάλου και μαρτυρικού μας Αυτοκράτορα Ρωμανού Δ΄ Διογένη (1.071 μ.Χ.), απέχει 3,23 μίλια από τις ακτές.

19/Αντιγόνη ή Αντιγόνεια (τ. Burgazada), όνομα που έδωσε ο Βασιλιάς της Μακεδονίας μας Δημήτριος Πολιορκητής (311 π.Χ.), προς τιμήν του αγέρωχου πατέρα του, Στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου και μετέπειτα επίσης Βασιλιά, Αντιγόνου Μονόφθαλμου. Η Αντιγόνη, απέχει 3,65 μίλια από τις ακτές.

20/ Πίτα (τ. Kasik), ανάμεσα σε Αντιγόνη και Χάλκη, απέχει 3,28 μίλια από τις ακτές.

21/ Νέανδρος ή Νιάνδρος (τ. Tavsan), απέχει 5,64 μίλια από τις ακτές.

Οξειά (τ. Sivriada), απέχει 8,18 μίλια από τις ακτές.

22/ Πλάτη (τ. Yassıada), απέχει 7,55 μίλια από τις ακτές.

23/Κεντρική Προποντίδα – 1 νησί πέραν των 3 μιλίων)

24/ Καλόλιμνος ή Καλώνυμος (τ. Imrali), το νησί με την περίφημη φυλακή του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οκταλάν, όπου είχε φυλακιστεί και ο συγγραφέας του “Εξπρές του μεσονυχτίου” Μπίλι Χέιζ, μέχρι που δραπέτευσε και κατάφερε να γράψει την φρίκη που έζησε εκεί μέσα. Το βιβλίο του έγινε μετά η γνωστή, διάσημη, ομώνυμη ταινία. Η Καλόλιμνος απέχει 8 μίλια από τις ακτές.

  β. Το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.

(1) Σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων, η Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα την κυριαρχία των νησιών Αστυπάλαιας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσου, Τήλου, Νίσυρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψων, Σύμης, Κω και Καστελόριζου, καθώς και τις παρακείμενες σε αυτές νησίδες.

(2) Με την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων, η Ελλάδα έγινε το διάδοχο κράτος στις συμφωνίες που είχε υπογράψει η Ιταλία με την Τουρκία νωρίτερα, το 1932, και αφορούσαν τον καθορισμό της συνοριακής γραμμής των Δωδεκανήσων, που τότε ανήκαν στην Ιταλία, με την τουρκική επικράτεια.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Βασίλειο Ρέπα:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΕΠΑΣ


 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ