Ο Λεοντάρης τίμησε τους πεσόντες στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας ΦΩΤΟ

Τους πεσόντες Έλληνες και Κύπριους στην τουρκική εισβολή τίμησε ο Στρατηγός Λεοντάρης, καταθέτοντας στέφανο στον  Τύμβο της Μακεδονίτισσας 


 
Κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας πραγματοποίησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, την 03 Απριλίου 2017, εις μνήμη των πεσόντων της τουρκικής εισβολής του 1974.
Κατά την εκεί παρουσία του ενημερώθηκε για τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με το χώρο καθώς επίσης και για την κατασκευή του μνημείου πεσόντων.

Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας

Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας δημιουργήθηκε στην Έγκωμη στην περιοχή Μακεδονίτισσας, προς τιμή των Ελλαδιτών και Κυπρίων Ελλήνων που έπεσαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974.

Ο Τύμβος είναι γνωστός και ως Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας. Στον ιερό αυτό χώρο βρίσκον­ται θαμμένα πολλά παλληκάρια της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου που πιστά στο κάλεσμα της πατρίδας έπεσαν στην εισβολή του 1974.

Στον χώρο μάλιστα όπου έγινε το κοιμητήριο στις 22 Ιουλίου 1974 καταρρίφθηκε από φίλια πυρά το αεροπλάνο τύπου “Noratlas” που μετέφερε την 1η Μοίρα Καταδρομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έρχονταν στη Κύπρο για την υπεράσπιση της νήσου.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους είναι θαμμένα κάτω από τον τύμβο, μάλιστα όλοι οι επιβαίνοντας εκτός έναν πέθαναν χωρίς ποτέ να αναγνωριστούν όλοι. Το αεροσκάφος μετέφερε τμήμα καταδρομέων από τα Χανιά.
Στον Τύμβο βρίσκονται συγκεντρωμένα και άλλα μνήματα Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών, που έπεσαν σε προηγούμενους αγώνες της Κύπρου για ελευθερία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ