Λιβύη: Ο Ερντογάν ενοχλημένος με την Αίγυπτο θεωρεί παράνομη την παρέμβαση της!

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Μία ημέρα μετά το κάλεσμα των φυλάρχων της Ανατολικής Λιβύης στον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι να παρέμβει με τις ΕΔ της Αιγύπτου ο Ερντογάν έδειξε την «ενοχλησή» του

 

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε σήμερα την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι υποστηρίζουν δυνάμεις που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη, αφού ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι συναντήθηκε με μέλη του λιβυκού κοινοβουλίου που ζήτησαν από το Κάιρο να επέμβει στον εμφύλιο πόλεμο.

Η Τουρκία παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, ενώ η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η Ρωσία υποστηρίζουν τους αντιπάλους της κυβέρνησης αυτής που έχουν σχηματίσει μια αντίπαλη κυβέρνηση στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα μιας αιγυπτιακής επέμβασης, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα διατηρήσει την υποστήριξή της προς την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

«Τα βήματα που έκανε η Αίγυπτος εδώ, ιδιαίτερα η υποστήριξη εκ μέρους τους του πραξικοπηματία Χαφτάρ, δείχνουν πως βρίσκονται σε μια παράνομη διαδικασία», υποστήριξε ο Ερντογάν. Χαρακτήρισε επίσης «πειρατική» την προσέγγιση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Οι φύλαρχοι της Αν. Λιβύης

Να σημειωθεί ότι χθες ηγέτες φυλών της ανατολικής Λιβύης εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να παρέμβουν στη χώρα τους για να προστατεύσουν την εθνική κυριαρχία της, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Ο Σίσι, μετά τη συνάντηση που είχε με φυλάρχους, κυρίως από την ανατολική Λιβύη, είπε ότι η Αίγυπτος δεν θα μείνει αδρανής απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια συνιστά άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια των δύο χωρών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Οι τοπικοί ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε ο Αιγύπτιος πρόεδρος στο Κάιρο θεωρούνται σύμμαχοι του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Την Τρίτη, το κοινοβούλιο που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη κάλεσε την Αίγυπτο να βοηθήσει να αντισταθμίσει τη στήριξη που παρέχει η Τουρκία στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), που εδρεύει στην Τρίπολη.

Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια άμεση σύγκρουση στη Λιβύη μεταξύ των ξένων δυνάμεων που ήδη στέλνουν όπλα και μαχητές στην περιοχή, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων.

Με αφορμή τις κινήσεις της Τουρκίας, ο Σίσι προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ο αιγυπτιακός στρατός μπορεί να μπει στη Λιβύη αν η GNA και οι Τούρκοι σύμμαχοί της εξαπολύσουν επίθεση στη Σύρτη, την πόλη που θεωρείται “πύλη” για τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής του λιβυκού πετρελαίου.

Οι φύλαρχοι μετέβησαν αεροπορικώς χθες από τη Βεγγάζη στο Κάιρο για να συνομιλήσουν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, σε μια συνάντηση που έφερε τον τίτλο “Αίγυπτος και Λιβύη, ένας λαός, μία μοίρα”. Ο Χάφταρ στηρίζεται από φυλές της ανατολικής Λιβύης αλλά και από τα πρώην προπύργια του ΛΕΣ στη δυτική Λιβύη, όπως την Ταρχούνα. Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ορισμένοι από τους αυτούς τους τοπικές ηγέτες φωνάζουν ρυθμικά “Σίσι” και “Χάφταρ” κατά τη διάρκεια της πτήσης τους.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε στη συνάντηση ότι βασικός στόχος του Καΐρου είναι “να ενεργοποιήσει την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού”. Η προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες όλοι οι συμμετέχοντες φορούν μάσκες.

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ