Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέρριψαν Τουρκικό drone – Ρουκέτες στο αεροδρόμιο της Τρίπολης

ΛΙΒΥΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟ DRONE

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) υποστήριξε ότι κατέρριψε τουρκικό drone λίγο έξω από την πρωτεύουσα, Τρίπολη. Κλειστό το αεροδρόμιο «Μιτίκα», κατόπιν πυραυλικής επίθεσης.

 

Τουρκικό drone κοντά στην Τρίπολη ισχυρίζεται ότι κατέρριψε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατούς (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, λίγες ημέρες μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο.

«Οι Εναέριες Δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού κατέρριψαν τουρκικό drone, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Μιτίκα και προσπάθησε να πλήξει στρατιωτικές μας μονάδες στην Τρίπολη» γνωστοποίησε ο LNA, στο Facebook.

Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη τοποθέτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς του LNA.

​Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) κατήγγειλε τη ρίψη ρουκετών στο μοναδικό «ανοιχτό» αεροδρόμιο της Τρίπολης. Πρόκειται για το αεροδρόμιο «Μιτίκα», το οποίο άνοιξε τις «πύλες» του στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδες, χάρη στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν σε Μόσχα και Βερολίνο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο AFP, το οποίο επικαλείται πηγές της GNA, τουλάχιστον έξι ρουκέτες – τύπου Grad – έπληξαν τον αερολιμένα, εκτοξευόμενες από «πολιτοφυλακή του εγκληματία Χαφτάρ».

Στον απόηχο αυτών, οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν στην προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη λιβυκή πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Βερολίνου, επήλθε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, την ενίσχυση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, καθώς και την αποχή κάθε ξένης παρέμβασης στη λιβυκή διένεξη.

Είχαν προηγηθεί εντατικές διαβουλεύσεις και στη Μόσχα, όπου οι αντιμαχόμενες πλευρές είχαν σειρά διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι η τήρηση της εκεχειρίας εξαρτάται αποκλειστικά από τον Χαφτάρ.

«Η πλευρά Σάρατζ είναι δεσμευμένη στη συμφωνία εκεχειρίας. Δεν ήταν δύσκολο για εμάς να τους πείσουμε. Αλλά ο Χαφτάρ δεν το έχει κάνει και επομένως εξαρτάται απ’ αυτόν»

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

-Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.

-Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα τη Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

 

Πηγή: sputniknews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ