Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέρριψαν Τουρκικό αεροσκάφος – Ο Σάρατζ κατηγορεί την επιχείρηση «Ειρήνη»

ΛΙΒΥΗ

Ένα τουρκικό αεροσκάφος δυτικά της Τρίπολη ανακοίνωσε ότι κατέρριψε το Στρατιωτικό Τμήμα Πληροφοριών της οργάνωσης LNA, των δυνάμεων του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Η κατάρριψη σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε το LNA με την ονομασία «Ababil Birds», «η οποία στοχεύει στην απελευθέρωση του τελευταίου εναπομείναντος τμήματος της Λιβύης από τις ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο LNA πραγματοποίησε αρκετές αεροπορικές επιθέσεις με στόχο μια αποθήκη πυρομαχικών της πολιτοφυλακής των φιλο-Τουρκικών δυνάμεων της κυβέρνησης της «Εθνικής Συμφωνίας» μέσα στην αεροπορική βάση Misrata.

Το κέντρο μέσων ενημέρωσης του Al-Karama Operations Room είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν ήταν επιτυχημένες και ακριβείς.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης, όπως αναφέρει το almasdarnews, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, δήλωσε ότι «οι πλατφόρμες αεροπορικής άμυνας κατέρριψαν ένα τουρκικό αεροπλάνο που προσπάθησε να ξεκινήσει αεροπορική επιδρομή στη βάση του Al-Watiyah».

Σε δήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Ταχέρ Σιάλα δήλωσε ότι οι επιθέσεις δεν συμμορφώθηκαν με τους διεθνείς νόμους καθώς έπληξαν τον παραλιακό δρόμο κοντά στις κατοικίες των Τούρκων και Ιταλών πρεσβευτών.

«Αυτές οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες και υποδηλώνουν περιφρόνηση για το διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη ζωή», δήλωσε το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Το Aljazeera αναφέρθηκε στα χτυπήματα του LNA λέγοντας πως τουλάχιστον τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός αμάχου, σκοτώθηκαν μετά από τις επιθέσεις πυραύλων από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Όπως αναφέρει στην είδηση, οι πύραυλοι έπληξαν το λιμάνι της Τρίπολης, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μίτιγκας και έναν παραλιακό δρόμο, σύμφωνα με δηλώσεις του Μουσταφά αλ Μουτζί, εκπροσώπου της στρατιωτικής εκστρατείας της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της επίθεσης του Χαφτάρ στην Τρίπολη, που ονομάστηκε «Επιχείρηση Ηφαίστειο της οργής».

Ο Amin al-Hashemi, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), δήλωσε, επίσης, ότι δύο υπάλληλοι ασφαλείας και ένας πολίτης σκοτώθηκαν και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις.

Εκνευρισμός Σάρατζ για την επιχείρηση «Ειρήνη»

Η “Ειρήνη”, η νέα ναυτική αποστολή της ΕΕ στη Μεσόγειο αρμόδια για την επιτήρηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, ευνοεί τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που λαμβάνει εξοπλισμό με χερσαία και εναέρια μέσα, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

“Πρωταρχικός στόχος της επιχείρησης ‘Ειρήνη’ είναι να γίνει σεβαστό το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στην αποστολή ξένης στρατιωτικής βοήθειας προς τη Λιβύη. Η ακτίνα δράσης της είναι η Μεσόγειος. Όμως οι εχθροί μας λαμβάνουν όπλα και εξοπλισμό κυρίως με χερσαία και εναέρια μέσα”, κατήγγειλε ο Σάρατζ σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Αυτή είναι εν ολίγοις η αντίθεσή μας: θα ελέγχονται τα λιμάνια μας, τα στρατεύματά μας θα τιμωρούνται, ενώ οι περιοχές του Χάφταρ θα είναι ελεύθερες να λαμβάνουν κάθε είδους βοήθεια”, συνέχισε ο ίδιος.

Πρόσφατη έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που ελέγχουν την εφαρμογή του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Λιβύη αποκάλυψε την παρουσία στη χώρα μισθοφόρων της ρωσικής εταιρείας Wagner και Σύρων μαχητών που πήγαν να στηρίξουν τον στρατάρχη Χάφταρ.

Η επιχείρηση “Ειρήνη” παίρνει τα ηνία από την “Σοφία”, η οποία είχε ξεκινήσει το 2015, όμως με μόνη εντολή να φροντίζει για την τήρηση του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη.

10 χρόνια Λιβυκή κρίση

Μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος. Πλέον, δύο αρχές διεκδικούν την εξουσία: η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη και μια παράλληλη κυβέρνηση στα ανατολικά που στηρίζει τον Χάφταρ.

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης εξαπέλυσε τον Απρίλιο του 2019 επιχείρηση για την καταληψη της Τρίπολης εξαιτίας της οποίας έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι.

Ο Σάρατζ είχε δηλώσει πριν τρεις εβδομάδες ότι δεν επιθυμεί πλέον να συνομιλήσει για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση με τον Χάφταρ “μετά τις καταστροφές και τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον όλων των Λίβυων”.

Στη σημερινή του συνέντευξη επανέλαβε τη θέση του αυτή: “Όχι, δεν είμαστε περισσότερο διατεθειμένοι να συζητήσουμε με το Χάφταρ. Ευθύνεται για ένα χυδαίο πραξικόπημα, δεν θα πρέπει να βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, tovima.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ