Λιβύη: Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσία έστειλε μυστικά μαχητικά αεροσκάφη στο πλευρό του Χάφταρ

ΛΙΒΥΗ ΡΩΣΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

Μαχητικά αεροσκάφη έχουν σταλθεί μυστικά από τη Συρία στη Λιβύη προς υποστήριξη του ιδιωτικού στρατού Βάγκνερ, ο οποίος πολεμά στο πλευρό του Χάφταρ επιβεβαιώνει σήμερα ο αμερικανικός στρατός.

Η είδηση είχε δοθεί πριν λίγες ημέρες από Αξιωματικούς των δυνάμεων του Χάφταρ οι οποίοι και μετά από αρκετές ήττες σε πολλά μέτωπα γύρω από την Τρίπολη ανακοίνωσαν ότι ρωσικά Mig29 και Sukhoi 24 έχουν προσγειωθεί και ετοιμάζονται να σταθούν στο πλευρό τους. Εντύπωση βέβαια είχαν προκαλέσει δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι Ρώσοι μισθοφόροι του ιδιωτικού στρατού Βάγκνερ αποχωρούν πλέον από τη Λιβυή με αεροπλάνα.

Αν και η είδηση λοιπόν για ρώσικα μαχητικά μέχρι σήμερα δεν είχε επιβεβαιωθεί ήρθε σήμερα και το έκανε με  ανακοίνωσή της, η Διοίκηση των ΗΠΑ της Αφρικής η οποία δε κρύβει την στήριξη στον Σάρατζ και κατά προέκταση της Τουρκίας σημειώνει:

«Η αμερικανική διοίκηση της Αφρικής εκτιμά ότι η Μόσχα ανέπτυξε πρόσφατα στρατιωτικά μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη για να στηρίξει ιδιωτικούς στρατιωτικούς εργολάβους (PMC) που λειτουργούν επί τόπου εκεί. Τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη είναι πιθανό να παρέχουν στενή αεροπορική υποστήριξη για το Wagner Group PMC που υποστηρίζει τον αγώνα του Εθνικού Στρατού του Λιβύου (LNA) ενάντια στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας. Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν στη Λιβύη, από μια αεροπορική βάση στη Ρωσία, μετά τη διέλευση από τη Συρία, όπου εκτιμάται ότι διήλθαν βαμμένα για να καλύψουν τη ρωσική καταγωγή τους».

Όπως γίνεται κατανοητό αν όντως η Ρωσία έχει αποφασίσει να στηρίξει τον Χάφταρ αεροπορικά θα σημάνει ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ισχυρή αντεπίθεση στις δυνάμεις του Σάρατζ και κυρίως στους Σύριους τζιχαντιστές που του έχει στείλει ο Ερντογάν μαζί με οπλισμό.

Μάλιστα η Διοίκηση των ΗΠΑ της Αφρικής δημοσιεύει και σχετικές φωτογραφίες:


Μάλιστα σε δηλώσεις του ο στρατηγός Στρατού των ΗΠΑ, διοικητής, Στίβεν Τάουνσεντ, σημειώνει πως “η Ρωσία προσπαθεί ξεκάθαρα να υπονομεύσει τη ζυγαριά υπέρ της Λιβύης. Ακριβώς όπως τους είδα να κάνουν στη Συρία, επεκτείνουν το στρατιωτικό τους αποτύπωμα στην Αφρική χρησιμοποιώντας μισθοφόρους που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, όπως ο “Βάγκνερ”.

Η Διοίκηση των ΗΠΑ για την Αφρική εκτιμά ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Μόσχας έχουν παρατείνει τη σύγκρουση στη Λιβύη και επιδείνωσαν τα θύματα και τον ανθρώπινο πόνο και στις δύο πλευρές.

«Ο κόσμος άκουσε τον κ. Haftar να δηλώνει ότι επρόκειτο να εξαπολύσει μια νέα αεροπορική επίθεση. Θα είναι οι Ρώσοι μισθοφόροι πιλότοι που πετούν ρωσικά εφοδιασμένα αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν Λίβυους », δήλωσε ο Τάουνσεντ.

Η Διοίκηση των ΗΠΑ για την Αφρική εκτιμά ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για το καλύτερο για το Λιβυκό λαό, αλλά εργάζεται για την επίτευξη των δικών του στρατηγικών στόχων.

armynow.gr google news

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ