Λιβύη: Οι Ρώσοι συνομιλούν πλέον με τις δυνάμεις Σάρατζ με φόντο την κατάπαυση του πυρός

ΛΙΒΥΗ

Αξιωματούχος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας GNA των δυνάμεων Σάρατζ μετέβη στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη.

Οι συνομιλίες της Μόσχας με την αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης επικεντρώθηκαν στις προοπτικές κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του GNA και του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), ανέφερε πηγή του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, που ήταν παρούσα στις διαπραγματεύσεις.

Η αντιπροσωπεία του GNA, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο παρά τω πρωθυπουργώ Αχμέντ Μαϊτίκ, έφτασε στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών για συνομιλίες νωρίτερα σήμερα.

Κατά τις συνομιλίες, η Μόσχα επιβεβαίωσε την ανάγκη για «εκεχειρία και έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας, βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν στη διάσκεψη του Βερολίνου», τονίζοντας επίσης ότι η σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί στρατιωτικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι όλες οι πλευρές της Λιβύης πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη μοίρα της χώρας τους, με την υποστήριξή μας και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε η πηγή.

Επίσης ανέφερε ότι συζητήθηκε η πρόταση του LNA για επανάληψη των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.

Ταυτόχρονα, η πιθανότητα διαπραγμάτευσης στη Μόσχα, του αρχηγού του GNA Φαγιέζ Σάρατζ και του επικεφαλής του LNA, Χαλίφα Χάφταρ δεν τέθηκε επί τάπητος στη διαπραγμάτευση.

Ο εμφύλιος στη Λιβύη

Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη μαστίζεται από μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο. Αυτή τη στιγμή, η χώρα είναι διαιρεμένη από δύο μέτωπα:

Στο ένα «στρατόπεδο» βρίσκεται ο LNA υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας.

Στο άλλο, βρίσκεται η GNA, υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ-Σάρατζ, η οποία είναι επισήμως αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και ελέγχει τα δυτικά τμήματα.

Τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA κλιμάκωσαν τις προσπάθειες εκδίωξης των δυνάμεων της GNA, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Στα τέλη Μαΐου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε καλέσει σε διάλογο τα εμπλεκόμενα μέρη στον εμφύλιο της Λιβύης.

 

 

Πηγή: sputniknews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ