Λίβανος: Υπάρχουν ελπίδες εξόδου από την κρίση;

ΛΙΒΑΝΟΣ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) για θέματα Μ. Ανατολής, Ευρασίας

 

Έπειτα από 13 μήνες ο Λίβανος αποκτά κυβέρνηση. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και μετά από πίεση των ΗΠΑ και κυρίως της Γαλλίας και προσωπικά του Emmanuel Macron, ο Μαρωνίτης πρόεδρος Michel Aoun και ο Σουνίτης πολιτικός και επιχειρηματίας Najib Mikati συμφώνησαν στην συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης.

Ο Λίβανος έμεινε ακυβέρνητος μετά την έκρηξη του Αυγούστου του 2020 στο λιμάνι της Βηρυττού και την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Hasan Diab. Μέσα σε έναν χρόνο δύο πολιτικοί, ο Mustafa Adib και ο πρώην πρωθυπουργός Saad Hariri, προσπάθησαν να προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης αλλά δεν τα κατάφεραν καθώς ούτε εκείνοι ούτε ο πρόεδρος Aoun δέχθηκαν να συμβιβαστούν.

Ο Mikati είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον Λίβανο, σύμφωνα με την λίστα Forbes. Ο δισεκατομμυριούχος πολιτικός από την Τρίπολη είναι βουλευτής και επικεφαλής ενός μικρού κοσμικού κόμματος το οποίο κατέχει μόλις 3 από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου του Λιβάνου. Ο Mikati έχει διατελέσει υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών από το 1998 μέχρι το 2003, υπηρεσιακός πρωθυπουργός, το 2005 και πρωθυπουργός της χώρας από το 2011 έως τις αρχές του 2014. Είναι με δυο λόγια ένας έμπειρος πολιτικός. Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι ο Mikati εκπροσωπεί το παλαιό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα το οποίο οδήγησε τον Λίβανο στην δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Η πολιτική κρίση και η ακυβερνησία που ακολούθησαν την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυττού έφεραν μια τεράστια οικονομική κρίση στην χώρα η οποία ήδη αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και του προσφυγικού. Μέσα σε περίπου δύο χρόνια η λιβανέζικη λίρα έχασε το 90% της αξίας της, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και η χώρα έχει σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά. Οι κάτοικοι της Βηρυττού δεν έχουν ρεύμα για 20 ώρες την ημέρα (!) και η ζωή στην πόλη και την χώρα γενικότερα έχει γίνει ανυπόφορη.

Οι αισιόδοξοι αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με την βοήθεια του ΔΝΤ. Άλλοι πιστεύουν ότι η πολιτική κρίση δεν θα τερματιστεί τόσο εύκολα, τουλάχιστον μέχρι η κυβέρνηση Mikati λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Εκτιμώ ότι η Γαλλία θα προσπαθήσει να βοηθήσει την νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα κάνοντας τα στραβά μάτια για την Hezbollah η οποία δρα ανενόχλητη. Ας ελπίσουμε ότι ο τερματισμός της πολιτικής κρίσης θα διευκολύνει τις ζωές των Λιβανέζων.


Περισσότερα άρθρα από το Γιώργο Μενεσιάν:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΝΕΣΙΑΝ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ