Μην περιμένεις τους άλλους να κάνουν τους δικούς σου πολέμους

ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΡΙΣΗ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α., Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας» *

 

Οι Διεθνείς Σχέσεις διέπονται από μία άκρατη κυνικότητα και τα συμφέρονται είναι αυτά που πρωτίστως τις καθορίζουν. Το νόμισμα που περνάει είναι η Ισχύς (αναφέρομαι στην συνολική εθνική ισχύ)

Η Τουρκία με όποιον ηγέτη και αν έχει διατηρεί ψηλά την αξία της στο λεγόμενο “γεωπολιτικό … χρηματιστήριο”. Για την Δύση το πρόβλημα είναι ο Ερντογάν και όχι η Τουρκία, όταν το πρόβλημα για εμάς είναι  το αντίθετο.

Το καθησυχαστικό αφήγημα  που κάκιστα  καλλιεργείται  από κάποιους κύκλους εντός και εκτός της Κυβέρνησης για δήθεν απομόνωση και στρίμωγμα της Τουρκίας δημιουργεί εικονική πραγματικότητα που σχεδόν καθημερινά συντρίβεται από την σκληρή πραγματικότητα και φυσικά εκθέτει όσους του παράγουν και … αναπαράγουν.

Μερικές φορές κάποιοι  μύθοι μπορεί να είναι χρήσιμοι  αρκεί να μην παγιώνουν εθνικές ψευδαισθήσεις.

Πρόκειται περί αφέλειας αν όχι ανοησίας να παρουσιάζονται τα διάφορα fora όπως αυτό της EU MED 7 ότι προσθέτουν στην… ασφάλειας μας. Αρκεί να θυμηθούμε ότι την μία ημέρα μας έλεγαν ότι οι 7 στο Αιάκιο της Κορσικής στρίμωξαν την Τουρκία και την επόμενη η Ισπανία για τα δικά της συμφέροντα μπλόκαρε με την Γερμανία τα μέτρα κατά της Τουρκίας.

Μπορεί διπλωματικά να τρέχουμε αριστερά και δεξιά και αναμφίβολα να σημειώνονται επιτυχίες  αλλά λείπει ακόμα το στοιχείο της στρατηγικής ενόρασης. Αλλά θα μου πείτε ποιος θα την έχει;

Η Άμυνα και η  Ασφάλεια είναι δική μας ευθύνη και δεν χωράει… outsourcing!

“Μην περιμένεις τους άλλους να κάνουν τους δικούς σου πολέμους”  λένε οι φίλοι μας οι Ισραηλινοί.

Η Ελλάδα έχει την πρωτοτυπία να έχει Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, χωρίς όμως… Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Μεγάλο μέρoς της πολιτικής ελίτ, αλλά και ακαδημαϊκών  είναι εμποτισμένο με… “ελιαμεπισμό” με ότι αυτό σημαίνει.

Η Τουρκία έχει ήδη με την εξαναγκαστική της πολιτική που βρίσκεται μάλιστα στην τελευταία πίστα παράγει σημαντικά πολιτικά αποτελέσματα και με μικρά-μικρά τετελεσμένα ροκανίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Λείπει η αλήθεια. Δυστυχώς ο δημόσιος λόγος είναι θολός και συγκεχυμένος…… απαρτίζεται από εννοιολογικά θραύσματα.


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Λουκόπουλο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ


 

 

 

 

*Ανάρτηση στο facebook

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ