Ο Μακρόν επιβεβαιώνει τις προσδοκίες για τις ηγετικές του ικανότητες

ΜΑΚΡΟΝ

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

Ο Mακρόν αφού πρώτα συνομίλησε με τον Μπάϊντεν (αρκετές φορές) αλλά και με τον Πούτιν τηλεφωνικά (3 συνομιλίες μαζί του) στην συνέχεια ταξίδεψε Κίεβο την Τρίτη, όπου συνομίλησε με τον Ζελένσκυ,  αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία διαμεσολάβησης για να αποκλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία.

Μετά από αυτά συναντήθηκε στην Μόσχα με τον  Πούτιν

Δεν δίστασε μάλιστα να δηλώσει στην εφημερίδα Journal du Dimanche την Κυριακή ότι:

“….ο στόχος της Ρωσίας δεν είναι η Ουκρανία, αλλά μια αποσαφήνιση των κανόνων… με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ως εκ τούτου, είναι επείγον να προχωρήσουμε προς μια νέα τάξη πραγμάτων που χρειάζεται βαθιά η Ευρώπη μας και η οποία βασίζεται στην βασική αρχή της κυριαρχίας της ισότητας μεταξύ των κρατών».

«Η ένταση του διαλόγου που είχαμε με τη Ρωσία και αυτή η επίσκεψη στη Μόσχα έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν αυτό να συμβεί». «Στη συνέχεια θα συζητήσουμε τους όρους της αποκλιμάκωσης. Πρέπει να είμαστε πολύ ρεαλιστές. Δεν θα λάβουμε μονομερείς ενέργειες, αλλά είναι απαραίτητο να σταματήσουμε την επιδείνωση της κατάστασης».

Ο Μακρόν, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής προεδρίας αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο σε μία τελείως παθητική Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αφενός χειραγωγείται από τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ αφετέρου δεν μπορεί να συμφωνήσει πολιτικά σε μία κοινή γραμμή εντός αλλά και εκτός του ΝΑΤΟ για ζωτικό ζήτημα ασφαλείας στα σύνορά της και εντός του Ευρωπαϊκού εδάφους.

Απόδειξη της αντιφατικότητας των συμφερόντων των χωρών της ΕΕ είναι ότι ενώ ο Μακρόν βρίσκεται στη Μόσχα, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς, πήγε στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Μπάιντεν τη Δευτέρα, με στόχο τον περιορισμό των διαφορών μεταξύ της προσέγγισης των ΗΠΑ και της Γερμανίας για την κρίση.

Και αυτό γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου σχετικά με την απάντηση εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία δεν θα ανοίξει. Η κυβέρνηση του Σόλτς δεν ήταν τόσο κατηγορηματική και ο  καγκελάριος είπε ότι η κατάσταση απαιτεί «στρατηγική ασάφεια».

Η γαλλική προεδρία ανέφερε επίσης ότι οι προτάσεις Μακρόν περιελάμβαναν δέσμευση και από τις δύο πλευρές να μην αναλάβουν νέα στρατιωτική δράση, την έναρξη νέου στρατηγικού διαλόγου και προσπάθειες για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη σύγκρουση του Κιέβου με τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στα ανατολικά της χώρας.

Η συνάντηση στο Κρεμλίνο διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες (γεγονός που δείχνει ουσιαστική πλην όμως δύσκολη διαπραγμάτευση), μετά από την οποία οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση στη χειρότερη κρίση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Πούτιν αρνήθηκε ότι η Ρωσία ευθύνεται για τις εντάσεις, και απαιτεί μόνιμη απαγόρευση της προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, και ότι το ΝΑΤΟ θα ανακόψει την στρατιωτική του παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη.

Αφού ευχαρίστησε τον Μακρόν για την πρωτοβουλία του που πήγε στη Μόσχα αναγνώρισε ότι ο Μακρόν «παρουσίασε αρκετές ιδέες που αξίζει να μελετηθούν ως βάση για περεταίρω βήματα», προσθέτοντας: «Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε συμβιβασμούς που ταιριάζουν σε όλους».

Από την πλευρά του ο Μακρόν είπε ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των ανησυχιών τόσο της Ρωσίας όσο και της Δύσης, και ότι «….ο πρόεδρος Πούτιν με διαβεβαίωσε για την ετοιμότητά του να εμπλακεί»,  προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει ασφάλεια για τους Ευρωπαίους αν δεν υπάρχει ασφάλεια για τη Ρωσία».

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για να διατηρηθεί η ειρήνη», είπε ο Μακρόν αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η ανεξαρτησία της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας (όπου η Ρωσία διεξάγει στρατιωτικά γυμνάσια), θα πρέπει να διαφυλαχθούν και ότι είναι βέβαιος για την επίτευξη προόδου.

Καταλήγοντας

Είμαστε τυχεροί ως Ευρωπαίοι και Νατοϊκοί, που αυτήν την χρονική συγκυρία ηγείται ο Μακρόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί η ΕΕ να εκφράζεται με διαλλακτικό και σταθερό λόγο και να διαχειρίζεται την χειραγώγηση των ΗΠΑ, που επιδιώκει να κάνει όχι μόνο μέσα στο ΝΑΤΟ ως συλλογικότητα αλλά και σε μεμονωμένες χώρες της Ευρώπης.

Φυσικά και δεν θα ικανοποιηθούν στο σύνολο των διεκδικήσεων τους ούτε η Ρωσία ούτε και οι ΗΠΑ, αλλά αυτό είναι το λιγότερο που πρέπει να απασχολεί την ΕΕ εάν θέλει να αποκτήσει ισχυρή συλλογικά φωνή και να διασφαλίσει την ασφάλεια και σταθερότητα σε όλη την Ήπειρο και οπωσδήποτε την ενότητα και οικονομική σταθερότητα στην ΕΕ.

Οι θέσεις του Μακρόν είναι ρεαλιστικές, ισορροπημένες και δίνουν ελπίδα για ειρήνευση και για βελτίωση του διαλόγου προς διευθέτηση της σύγκρουσης.

Αποδεικνύεται ότι δικαίως ως «κοινωνία αξιών» υποστηρίζαμε την στρατηγική συμμαχία με Γαλλία και ότι σωστά αναγνωρίσαμε τις ηγετικές του ικανότητες και τον υποστηρίξαμε στις τελευταίες ευρωεκλογές για το μέλλον της ΕΕ.


Περισσότερα άρθρα από το Στέλιο Φενέκο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ