«Μάχη» στη Βουλή για τα F-16 – Πυρ ομαδόν κατά Καμμένου

«Πυρ ομαδόν» κατά του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στη Βουλή από αντιπολίτευση και συμπολίτευση κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα Α/Ω από την αναβάθμιση των F-16
 
Μετά την οξύτατη αντίδραση του συνόλου της αντιπολίτευσης που δέχτηκε η τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα από το πρόγραμμα της αναβάθμισης των 84 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δέχτηκε την πρόταση της ΝΔ να συζητηθεί η επίμαχη τροπολογία σε ειδική συνεδρίαση στην επιτροπή εξοπλισμών. Για την ακρίβεια ζήτησε αυτή η συνεδρίαση να γίνει αύριο ή την Παρασκευή.
Η ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16, ως προς το σκέλος των υποχρεώσεων από πλευράς Lockheed θα κριθεί τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου.
Πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε θετικά διακείμενος στη συζήτηση της τροπολογίας αλλά και του συνόλου της σύμβασης για την αναβάθμιση των F-16 στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση, δηλαδή, με τη συμμετοχή και της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, έως την Δευτέρα, οπότε θα γίνει ο ονομαστική ψηφοφορία. Επίσης, δήλωσε έτοιμος να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία, πού θα πάνε τα 230.000.000 ευρώ. Είπε, δε, ότι στη συζήτηση που θα γίνει στις επιτροπές της Βουλής θα πρέπει να κληθούν και φορείς όπως η ΕΑΒ και οι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
«Δέχομαι την ονομαστική ψηφοφορία την Δευτέρα. Να κάνουμε συνεδρίαση αύριο ή την Παρασκευή. Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά στην επιτροπή εξοπλισμών. Αφήνω την τροπολογία όπως είναι και δέχομαι την πρότασή να συζητήσουμε στην επιτροπή εξοπλισμών ή διευρυμένα αν θέλετε στην επιτροπή άμυνας. Ελάτε όλοι να τα συζητήσουμε, να λυθούν όλες οι απορίες».
Παράλληλα ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι «αν οι απορίες δε λυθούν και αποφασίσει το σώμα να κλείσει η ΕΑΒ και να μην πάρουμε και τα 230 εκατομμύρια παίρνουμε απόφαση και την κλείνουμε. Δεν είναι καμιά περίεργη τροπολογία, πάμε να καθαρίσουμε ένα λογαριασμό που μας χρωστάνε, να πάρουμε τα λεφτά και να συνεχίσει να λειτουργεί και η ΕΑΒ».
Απαντώντας στις κατηγορίες του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη περί συγκεκριμένων Ελλήνων επιχειρηματιών που θα πάρουν δουλειά από την σύμβαση με την Lockheed Martin, ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται με την πολεμική βιομηχανία θα πάρουν ένα κομμάτι της δουλειάς και όχι μόνο συγκεκριμένες όπως λέει ο κ. Γεωργιάδης.
Παράλληλα ο ΥΕΘΑ παραδέχτηκε και την  αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου ο όποιος είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση με την τροπολογία αυτή καθαρίζει παλαιότερες εκκρεμείς υποθέσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων με την συγκεκριμένη εταιρεία ώστε να υπάρξει καθαρότητα για την Lockheed. «Τα 230 εκατομμύρια ευρώ είναι όλα και αφορούν κι παλαιότερα αντισταθμιστικά. Κλείνουν όλες οι παλαιές υποθέσεις της Lockheed», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο Πάνος Καμμένος δέχθηκε και τα «πυρά» του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ο οποίος και δέχτηκε την πρόταση της αντιπολίτευσης να συζητηθεί η τροπολογία στην επιτροπή εξοπλισμών.
Συγκεκριμένα είπε ο Νίκος Φίλης για την τροπολογία: «Υπάρχουν δικαιολογημένα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πως είναι δυνατόν να έρχεται να κυρωθεί με νόμο μια προσφορά ιδιωτικής εταιρείας; Αρχικά ο υπουργός είχε πει ότι δε χρειάζεται νόμος αλλά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είπε ότι χρειάζεται να εξεταστεί και αυτό το ζήτημα.
Δεν γνωρίζουμε τους όρους της συμφωνίας, που πηγαίνουν τα χρήματα αναλυτικά. Πως καλούμαστε να κυρώσουμε μια τέτοια συμφωνία; Δύο υπουργοί είναι στη φυλακή για το τι είχε γίνει με τα αντισταθμιστικά οφέλη στο παρελθόν. Υπάρχουν πάρα πολλές υποψίες και καταγγελίες που έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα των επιχειρηματικών συμφερόντων».
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ