Μάχη του Πόγραδετς – Οι πρόγονοι της σημερινής 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ νικούν τους Ιταλούς

ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ

Σαν σήμερα, στις 30 Νοεμβρίου 1940, διεξήχθη η νικηφόρος μάχη του Πόγραδετς κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου μεταξύ του ελληνικού και ιταλικού στρατού.

Η μάχη ξεκίνησε όταν ελληνικές μονάδες του 3ου Σώματος Στρατού, επιτέθηκαν σε ιταλικές θέσεις στις 27 Νοεμβρίου 1940.

Στις 28 Νοεμβρίου 1940, οι Έλληνες κατέλαβαν το Όρος Μπρέγκου Μπάρι Κουγκιτ, ανοίγοντας μια είσοδο μεταξύ των ιταλικών στρατευμάτων.

Άλλη μια επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Λόφο 1244, αναγκάζοντας τους Ιταλούς να εγκαταλείψουν την αριστερή γραμμή του μετώπου που σχημάτισαν μια νέα γραμμή στις 30 Νοεμβρίου. Οι Έλληνες εισήλθαν στο Πόγραδετς την ίδια ημέρα.

Στις 3 Δεκεμβρίου, ο ελληνικός στρατός εξαπέλυσε μια ακόμη επίθεση εναντίον της ιταλικής μεραρχίας Αρέτσο και έσπασαν τις γραμμές τους, αναγκάζοντας τους Ιταλούς να υποχωρήσουν προς το Ελμπασάν.

Η μάχη του Πόγραδετς τελείωσε την ίδια ημέρα και κόστισε 3.000 Έλληνες νεκρούς.

Η μάχη του Πόγραδετς είχε περισσότερες επιτυχίες στα βορειοανατολικά. Η νίκη του ελληνικού στρατού ανάγκασε τους Ιταλούς να υποχωρήσουν βόρεια, έτσι ώστε να αποφευχθεί η περικύκλωση και η ολοκληρωτική ήττα. Αυτό οδήγησε στη κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Βορείου Ηπείρου από την Ελλάδα.

Το ιστορικό 29 Σύνταγμα Πεζικού και η σημερινή 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ “ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ”

29 ΜΠ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ

Η 29 Μ/Π Ταξιαρχία Πεζικού “Πόγραδετς” αποτελεί ιστορική συνέχεια του 29ου Συντάγματος Πεζικού το οποίο πολέμησε νικηφόρα στη μάχη του Πόγραδετς.
Το 29 Σύνταγμα Πεζικού και τώρα 29 Μ/Π Ταξιαρχία ΠΖ, είναι από τις ελάχιστους σχηματισμούς του ελληνικού στρατού  που είχε συνεχή παρουσία και συμμετοχή σε όλους τους πολέμους της Ελλάδας από το 1913 και μετά.
Παντού συμμετείχε ενεργά με ηρωισμό και οι άντρες της έδωσαν ό,τι μπορούσαν για να προασπίσουν το ελληνικό έδαφος.
Η 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ» στο πλαίσιο ανάδειξης της ιστορικής αξίας του 29 Συντάγματος Πεζικού τιμά κάθε χρόνο την μνήμη των πεσόντων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Οπλιτών που θυσιάστηκαν ηρωικά υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα, κατά τη Μάχη του Πόγραδετς και τελεί στο χώρο του Μνημείου του Στρατοπέδου της  Τρισάγιο Μνήμης και Τιμής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ