Η μάχη του Πλαταμώνα και των Τεμπών – Φωτογραφίες γερμανικής προπαγανδιστικής έκδοσης 1941

ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βλάχος, Αντιστράτηγος ε.α.

Στις 15 Απριλίου 1941 οι Γερμανοναζί εισβολείς βομβάρδισαν το κάστρο του Πλαταμώνα.

Η επίθεση ήταν στα πλαίσια σημαντικής πολεμικής επιχείρησης επειδή στο κάστρο είχε οχυρωθεί το 21ο τάγμα της συμμαχικής νεοζηλανδικής ταξιαρχίας.

Στόχος των Νεοζηλανδών αμυνομένων ήταν να παρεμποδίσει και να καθυστερήσει την προσπέλαση των εισβολέων -Γερμανοναζί- προς τη νότια Ελλάδα.

Nα δώσουν το χρόνο στα συμμαχικά στρατεύματα -υπό το στρατηγό Wilson- να οπισθοχωρήσουν συντεταγμένα και ν’ αναπτύξουν νέα γραμμή άμυνας στα στενά των Θερμοπύλων.

Πλην του ατομικού οπλισμού τους οι Νεοζηλανδοί διέθεταν μόλις τέσσερα κανόνια.

Οι Γερμανοί απ’ την πλευρά τους διέθεταν: πεζικό, τη 2η μεραρχία πάνσερ, το 2ο τάγμα μοτοσικλετιστών και τμήμα της 6ης τους ορεινής μεραρχίας.

Η υπεράσπιση του κάστρου άντεξε την επίθεση. Οι Γερμανοί αντιμετώπισαν ανυπέρβλητες δυσκολίες για να προωθηθούν.

Ήρθαν αντιμέτωποι με τα πυρά των Νεοζηλανδών, έπεσαν σε ναρκοπέδιο ενώ η μορφολογία του εδάφους στον Όλυμπο κι οι άσχημες καιρικές συνθήκες της ημέρας, καθήλωσαν προσωρινά τις μηχανοκίνητες δυνάμεις τους.

Την άλλη μέρα όμως οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν δύο διμοιρίες πάνσερ και Στρατεύματα της 6ης ορεινής μεραρχίας των Γερμανών, δυνάμεις που παράκαμψαν το κάστρο από υψηλότερο σημείο του βουνού και το περικύκλωσαν.

Ξεπέρασαν έτσι -πέραν του αναμενόμενου- τις δυσκολίες κι εν μέρει αιφνιδίασαν τους αμυνόμενους, που περίμεναν επίθεση μόνο απ’ το πεζικό των Γερμανών.

Οι Νεοζηλανδοί ήταν πια πολιορκημένοι! Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες το νεοζηλανδικό τάγμα αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει προς τα Τέμπη, σπάζοντας τον κλοιό των Γερμανών, με μεγάλες όμως απώλειες.

Η αντίσταση τους συνεχίστηκε σθεναρά στα Τέμπη στις 17 και 18 του Απρίλη 1941

Το 21ο τάγμα των Νεοζηλανδών έδειξε απαράμιλλο ηρωισμό στις μάχες που διεξήχθησαν στο κάστρο του Παλαταμώνα και στα Τέμπη αλλά σχεδόν εξοντώθηκε.

Παρά τις θυσίες του δεν κατόρθωσε να σταματήσει την πολεμική μηχανή των Γερμανών, που στις 19 του Απρίλη 1941 κατέλαβε τη Λάρισα.

Σε ιστορικά βιβλία το γεγονός της 15-16ης Απριλίου περιγράφεται ως η μάχη του Πλαταμώνα, όπου εκθειάζεται η αντίσταση που προέβαλλαν οι Νεοζηλανδοί.

Η γενναιότητα και οι ηρωικές θυσίες των Νεοζηλανδών στρατιωτών στη μάχη είναι ελάχιστα γνωστές στην Ελλάδα.

Κατάφεραν με δυσανάλογες δυνάμεις, να καθυστερήσουν έστω και μερικές μέρες την προσπέλαση των στρατευμάτων της ναζιστικής Γερμανίας προς τη νότια Ελλάδα.

Με την Νέα Ζηλανδία μας ενώνει πια η μνήμη αυτών των στρατιωτών του 21ου τάγματος που πολέμησαν -κι αυτοί- ενάντια στον κατακτητή, στη μάχη του Πλαταμώνα.

Θ’ άξιζε να τιμούμε τη μνήμη τους!

Τα θύματα της αυστραλέζικης Ταξιαρχίας ήταν 80 νεκροί και τραυματίες. Οι Νεοζηλανδοί έχασαν 4 άτομα και οι Γερμανοί 140 άνδρες.

Οι διασωθέντες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί διασκορπίστηκαν στα βουνά και ελληνικά χωριά, με πολλούς να αποχωρούν από την Ελλάδα μέσω θαλάσσης

Οι φωτογραφίες προέρχονται από γερμανική προπαγανδιστική έκδοση του 1941:

 


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Βλάχο::

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ


 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ