Δρ. Ι. Μάζης: Μπορούμε να ανακαλέσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών ανά πάσα στιγμή

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης, μίλησε στο Metropolis 95,5 FM για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την Ανατολική Μεσόγειο, και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα των παραβιάσεων  των Σκοπίων στη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Για την στάση των Σκοπίων στο Euro 2020 και τη μη προσαρμογή της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας τους στη συμφωνία των Πρεσπών:

«Είχαμε υπογραμμίσει αυτά τα ζητήματα όταν γινόταν η συζήτηση στα υπέρ και τα κατά αυτής της συμφωνίας. Δεν γίνανε σεβαστές οι παρατηρήσεις μας και ήρθε η ώρα να… λουστούμε όλες αυτές τις αδυναμίες της συμφωνίας που έγινε με μια τεράστια ακατανόητη βιασύνη από πλευράς Ελλάδας.

Έπρεπε να δώσουμε εξετάσεις στον διεθνή παράγοντα… ως κυβέρνηση της Αριστεράς και της Προόδου ώστε να παραμείνουμε στην εξουσία κατά το μεγαλύτερο μέρος της θητείας μας και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε έχοντας και εδώ στην περίπτωση των Πρεσπών 130, 140 περιπτώσεις παραβιάσεων αυτής της κατάπτυστης συμφωνίας.

Κάναμε το λάθος, τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουμε. Θα πληρώσουμε. Αλλά μήπως κάποιος σκεφτεί πως εξ αρχής ήταν άκυρη; Γιατί αυτή η συμφωνία έχει τεράστια νομικά κενά που κι εγώ και άλλοι συνάδελφοι έχουμε υπομνήσει. Θα έπρεπε ως κράτος συμβαλλόμενο να ζητήσουμε την αναστολή της, την ακύρωσή της».

Για το αν μπορεί η Ελλάδα να ανακαλέσει τη συμφωνία τώρα:

«Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να το κάνουμε. Σαν αφορμή μπορείς να βρεις αυτές τις συνεχείς παραβιάσεις των πλέον βασικών στοιχείων της συμφωνίας».

Για το αν θα πρέπει να αντιδράσει περισσότερο και ουσιαστικότερα η Ελληνική πλευρά:

«Δεν ακούγονται πλέον ούτε κουβέντες και αντιδράσεις. Ακούτε ότι «το κράτος έχει συνέχεια, ότι εμείς είπαμε καλό είναι να μην υπογραφεί, αλλά αν υπογραφεί εμείς θα την τηρήσουμε». Και τώρα τα λένε.

Λέγαμε ότι αυτό το πράγμα πρέπει να ακυρωθεί. Το κόμμα της παρούσας κυβέρνησης έλεγε πάντα ότι «αν υπογραφεί η συνθήκη, θα την τηρήσουμε». Άλλο τι λέει ο καθένας βουλευτής στον στενό του κύκλο, άλλο ο Πρωθυπουργός. Θα πρέπει ο κόσμος αυτή τη φορά να κινηθεί αναλόγως.

Θυμάμαι που με ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι στις διαδηλώσεις για το αν οι διαδηλώσεις μπορούν να χαράξουν εξωτερική πολιτική και απαντούσα «σαφώς όταν είναι ογκώδεις και μαζικές μπορούν να οδηγήσουν στην αναθεώρηση γραμμών της εξωτερικής πολιτικής».

Φτάσαμε εδώ, γιατί εμείς, άδολα, απλά πατριωτικά διαδηλώσαμε, τρέξαμε, μιλήσαμε και αφού μας… καπέλωσαν και έκαναν αυτές τις «πιρουέτες» οι νυν κυβερνώντες σ’ αυτό το μέγιστο εθνικό θέμα, εμείς ξαναγυρίσαμε στον καναπέ μας λέγοντας ότι «κάναμε ότι μπορέσαμε και έτσι είναι τα πράγματα».

 

Πηγή: metrosport.gr

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ