«ΜΕΔΟΥΣΑ 10»: Ηχηρό πολυεθνικό μήνυμα στην Τουρκία από την Αν. Μεσόγειο – ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη πολυεθνική διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 10» που διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει μπει στη μύτη της Τουρκίας.

Η άσκηση διοργανώνεται φέτος από την Αιγυπτιακή πλευρά από 30 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου, με τη σημαντική συμμετοχή και της Γαλλίας, Κύπρου και ΗΑΕ, δημιουργώντας ένα ισχυρό μέτωπο ασφάλειας στην της Ανατολική Μεσόγειο απέναντι τις νεοθωμανικές επιδιώξεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η φετινή «ΜΕΔΟΥΣΑ 10» έρχεται να αναδείξει κυρίως την μεγάλη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου, οικοδομώντας πλέγμα ασφαλείας και αποδεικνύοντας στην πράξη ότι και οι δύο χώρες αποτελούν εγγυήτριες χώρες της ειρήνης και της σταθερότητας στην εύφλεκτη γεωπολιτικά λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Δύο χώρες που με την κοινή ιστορική διαδρομή τους αλλά και λόγω της συνύπαρξης στον ίδιο γεωστρατηγικό χώρο αντιλαμβάνονται τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας ως ένα βασικό κινητήριο μοχλό της ευημερίας. Ότι ακριβώς δηλαδή ενοχλεί την Τουρκία η οποία θέλει να παίξει τον ρόλο του αυτόκλητου αυτοκράτορα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι στη χώρα μας επιβεβαίωσε το εξαιρετικό κλίμα που διάγουν οι δύο χώρες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να δηλώνει ότι Ελλάδα και Αίγυπτος θα αντιμετωπίσουν από κοινού αυτούς που επιβουλεύονται την ειρήνη «ενισχύοντας η μία την άλλη στον αμυντικό τομέα».

Αυτή δέκατη κατά σειρά κοινή αεροναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 10» δεν είναι τίποτε άλλο από την επιβεβαίωση ότι τα λόγια του Αιγύπτιου Προέδρου, μετουσιώνονται σε πράξεις στα νερά της Αν. Μεσογείου.

«Η ισχύς εν τη ενώσει»

Η φετινή άσκηση, παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία την κάνουν να ξεχωρίζει σε σχέση με τις προηγούμενες που έχουν λάβει χώρα έως τώρα.

Πρώτον, αυτή η άσκηση πραγματοποιείται εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας πανδημίας, φανερώνοντας με τον πιο πασίδηλο και απερίφραστο τρόπο την αποφασιστικότητα των χωρών που συμμετέχουν, να διαφυλάξουν τα ύψιστα αγαθά της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή έναντι όποιου τα επιβουλεύεται και απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Δεύτερον, η ελληνική συμμετοχή στην άσκηση ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, δίνοντας τον τόνο και στέλνοντας το μήνυμα ότι η «ΜΕΔΟΥΣΑ» έχει καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση που διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τρίτον, η άσκηση αυτή ξεχωρίζει καθώς εκτός της Χώρας μας και της Αιγύπτου συμμετέχουν για πρώτη φορά η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και φυσικά η Κύπρος. Επίσης έχουν προσκληθεί παρατηρητές από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία ενισχύοντας τη συνεργασία, τη διαλειτουργικότητα αλλά και την συμβολική αξία που αυτή πρεσβεύει. Η δε επιχειρησιακή εκπαίδευση που θα διεξάγουν από κοινού οι πολυεθνικές αεροναυτικές μονάδες θα θέσουν τον πήχη της συνέργειας ακόμα πιο ψηλά υλοποιώντας τη γνωστή σε όλους αρχή «Η ισχύς εν τη ενώσει».

ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 10
ΜΕΔΟΥΣΑ 1 0ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΤΟΣ ΑΓ
ΜΕΔΟΥΣΑ 10 ΟΜΑΔΑ ΠΖΝ ΕΜΠΡΟΣ ΑΓ
ΜΕΔΟΥΣΑ 10 ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ 2
ΜΕΔΟΥΣΑ 10 ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ GRC - CYP (1)
ΜΕΔΟΥΣΑ 10 ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ GRC - CYP (2)
ΜΕΔΟΥΣΑ 10 ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ GRC (1)
ΜΕΔΟΥΣΑ 10 ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ GRC (2)
ΜΕΔΟΥΣΑ 10 ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ UAE - FR - EGY - CYP - GRC
ΜΕΔΟΥΣΑ 10 ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
previous arrow
next arrow

 

Τα επιχειρησιακά σενάρια αυξημένης δυσκολίας και η απαίτηση υψηλού βαθμού συντονισμού καθίσταται πιο επιβεβλημένη από ποτέ και ειδικότερα:

Επιχειρήσεις αποτροπής, μη συναινετικές νηοψίες, ανθυποβρυχιακές ασκήσεις, ασκήσεις απόβασης αποτελούν μόνο λίγα από τα κοινά γυμνάσια που και η φετινή ΜΕΔΟΥΣΑ μας επιφυλάσσει και τα οποία αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Τα ιπτάμενα μέσα, Ε/Π και μαχητικά Α/Φ, πλαισιωμένα από τις ναυτικές μονάδες των συμμετεχουσών χωρών όπως οι φρεγάτες, τα ελικοπτεροφόρα και τα υποβρύχια αναμένεται να σαρώσουν την Ανατολική Μεσόγειο καθιστώντας την παρουσία τους περισσότερο από αντιληπτή σε εχθρούς και φίλους.

Οι υψηλοί συμβολισμοί της «ΜΕΔΟΥΣΑ 10»

Η άσκηση περιλαμβάνει, ως είθισται και στις προηγούμενες παρόμοιες ασκήσεις, την Distinguished Visitors Day (DV Day), όπου τις κοινές επιχειρήσεις θα τις παρακολουθήσουν από ελληνικής πλευράς ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μαζί με τον ΥΕΘΑ  Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος θα βρίσκεται ήδη στην Αίγυπτο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του.

Η «ΜΕΔΟΥΣΑ 10» είναι μια ομολογουμένως άκρως επιτυχημένη άσκηση η οποία, όλα αυτά τα χρόνια που διεξάγεται, διαρκώς βελτιώνει και προάγει τη συνέργεια των αεροναυτικών δυνάμεων των συμμετεχόντων σε κλιμακούμενης δυσκολίας επιχειρησιακά σενάρια. Μια άσκηση όμως, που περιέχει επίσης υψηλούς συμβολισμούς και η οποία κάθε χρόνο μας εκπλήσσει με τον πρωτόγνωρο βαθμό συνεργασίας και συντονισμού με τον οποίο επιχειρούν τα συμμετέχοντα τμήματα, φέτος διευρύνεται συμπεριλαμβάνοντας και αεροναυτικές δυνάμεις από τη Γαλλία και τα ΗΑΕ.

Η θεαματική συμμετοχή από ελληνικής πλευράς μαζί με την για πρώτη φορά συμμετοχή αεροναυτικών μονάδων άλλων χωρών, μετατρέποντας την ουσιαστικά από διμερή σε πολυεθνική, στέλνουν ένα μήνυμα ενότητας πιο ισχυρό από ποτέ και με κύριους αποδέκτες αυτούς οι οποίοι στο βωμό του μεγαλοϊδεατισμού τους δε διστάζουν να θέσουν τη γεωπολιτική γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου στις φλόγες.

Ελπίζουμε να το λάβουν πριν να είναι πολύ αργά τόσο γι’ αυτούς, όσο και για τις μαξιμαλιστικές τους στοχεύσεις.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

armynow.gr google news

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ