Πώς καλλιεργείται το φρόνημα ενός λαού χωρίς αφηγήματα υψηλού εθνικού συμβολισμού;

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Του Στρατηγού Κωνσταντίνου Ζιαζιά, επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ

 

ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΙΩΠΗ ……. ΣΧΟΛΕΙΑ ……ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ .

ΠΩΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ ΥΨΗΛΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ …. ; ΕΝΩ Η ΧΩΡΑ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ..…..ΕΛΠΙΖΑΜΕ Η ΝΕΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΑΛΛΑΖΕ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ , ΔΥΣΤΥΧΩΣ ……..

Στις 10 Ιουνίου του 323 π.χ ,σε ηλικία 32 ετών , πέθανε ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στη Βαβυλώνα .

Αλέξανδρος ο Μέγας, Μακεδόνας στρατηλάτης, από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας . Η ιστορία τον κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίων προσωπικοτήτων όλων των εποχών με τη μεγαλύτερη επιρροή, μαζί με τον δάσκαλο του Αριστοτελη , ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ της αρχαιότητας και ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών.

Φαντάζεστε να ηταν Αμερικανός, Γάλλος, Γερμανός , Άγγλος ; Τι εκδηλώσεις θα έκαναν προς τιμή του ;

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΩΣ ΣΙΩΠΗ ΑΠΟΛΥΤΗ . ΔΕΝ ΜΝΗΜΟΝΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ , ΔΕΝ ΜΝΗΜΟΝΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ…….ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ , ΟΤΙ ΠΟΥΛΗΣΑΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ , ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΥΠΗΡΞΕ ΒΑΣΙΛΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ……; ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ……….ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΠΑΤΡΙΩΤΕΣ …..

Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ο καταλύτης για την παγκοσμιοποίηση του Ελληνισμού. Ένας άνθρωπος που παρήγαγε πολιτισμικό «παράδειγμα» με διάρκεια ιστορικού βίου δεκαοχτώ περίπου αιώνων.

Το εκπολιτιστικό έργο του Μεγάλου Αλέξανδρου δε χάθηκε μαζί μ’ αυτόν. Επέζησε και μετά το θάνατό του. Η επικοινωνία που αυτός άνοιξε ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ανατολή συνεχίστηκε. Και στις πολιτιστικές ανταλλαγές η ελληνική γλώσσα, που αυτός διέδωσε, εξακολούθησε να παίζει το ρόλο διεθνούς γλωσσικού οργάνου. Τα τεχνικά έργα του, δηλ. οι δρόμοι, οι γέφυρες, τα λιμάνια και οι πόλεις ακόμα που ίδρυσε, συνέβαλαν στη διαμόρφωση μιας ειρηνικής ζωής και μιας οικονομικής ανάπτυξης, τους καρπούς της οποίας επί αιώνες απολάμβαναν οι άνθρωποι. Μεγάλη ήταν ακόμα η συμβολή του στη διοίκηση, καθώς και στην τόνωση του θρησκευτικού συναισθήματος με το οποίο απέβλεπε στην εξημέρωση των άγριων ηθών.

Γενικά έγινε αίτιος να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή των ανθρώπων και να γεννηθεί ένας νέος πολιτισμός, ο πολιτισμός των αλεξανδρινών χρόνων, ο οποίος έχοντας για βάση το ελληνικό πνεύμα και την ελληνική γλώσσα έλαμψε επί αιώνες και ευεργέτησε την ανθρωπότητα. Ανέτειλε ο πολιτισμός της λεγόμενης “Ελληνιστικής Εποχής”, που αποτελεί μία νέα λάμψη του ελληνικού πνεύματος.

Οταν το πλήρωμα του χρόνου ήλθε για τον Χριστιανισμό ,το πνεύμα του Μεγάλου Ηγέτη έδειξε το δρόμο για την πνευματική ενότητα , την οποία αναζητούσε η ανθρωπότητα, υπήρχε έτοιμο το μέσο για τη διάδοση της νέας θρησκείας, ο κοινός ελληνιστικός πολιτισμός του «κατοικημένου κόσμου», της οικουμένης. Χωρίς αυτόν, οι κατακτήσεις του Χριστιανισμού ίσως θα ήταν πιο βραδύρρυθμες και δύσκολες, όπως έγιναν όταν ξεπεράστηκαν τα όρια του κοινού πολιτισμού.

Δικαιολογημένα, η ιστορία ανακήρυξε τον Αλέξανδρο “Μέγα” για το γιγάντιο έργο του.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ