Η “μέθοδος Ρέιγκαν”: Μπορεί να λειτουργήσει σήμερα στο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο;

ουκρανικοσ πολεμοσ ρειγκαν

Μετάφραση – απόδοση του Χαράλαμπου Τζιγκουνάκη, Αντιστράτηγου ε.α., από τη WSJ

Στη δεκαετία του 1980, η Ουάσιγκτον εξάντλησε τη Σοβιετική Ένωση στρατιωτικά και οικονομικά, και έτσι επιτάχυνε την πτώση της.

Στις 23 Μαρτίου 1983, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν ανακοίνωσε το έργο IDS (Strategic Defense Initiative), το οποίο σχεδιάζει να αναπτύξει μια διαστημική ασπίδα γύρω από τη Γη ικανή να καταστρέψει πιθανούς ρωσικούς πυραύλους (“Πόλεμος των άστρων”.).

Το ερώτημα που έχει προκύψει στις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει της επιθετικότητας του Πούτιν προς την Ουκρανία είναι:  Τι θα έκανε ο προκάτοχός του Ρόναλντ Ρίγκαν (1981-1989), ο άνθρωπος που νίκησε τη Σοβιετική Ένωση, αν ήταν ακόμα ζωντανός;

“Ο Πρόεδρος Ρίγκαν μισούσε τον κομμουνισμό και ποτέ δεν αμφέβαλλε ότι η Δύση θα επικρατούσε φέρνοντας την ειρήνη μέσω της βίας. Από την πρώτη μέρα, θα είχε ενισχύσει την Ουκρανία και θα είχε καταδικάσει τη Ρωσία για την ανατρεπτική της δράση- . συμπεριφορά” υπενθυμίζει ο Robert McFarlane, ο οποίος ήταν σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια από το 1983 έως το 1985.

Η «μέθοδος Ρέιγκαν» σφυρηλατήθηκε στην απόρριψη μιας στρατιωτικής ισορροπίας μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων.

«Εκείνη την εποχή, η συμβατική σκέψη ήταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση είχαν επιτύχει στρατηγική ισορροπία επειδή, αν ξεσπούσε μια ατομική σύγκρουση και οι δύο χώρες, μαζί με μεγάλο μέρος του κόσμου, θα καταστρέφονταν. Ο Ρόναλντ Ρίγκαν δεν το δέχτηκε ποτέ. Πίστευε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν χάσει τη θέση ηγεσίας τους και ότι έπρεπε να ανακτήσουν τη στρατηγική υπεροχή έναντι της ΕΣΣΔ με κάθε κόστος», αναφέρει ο ιστορικός Doug Rossinow (συγγραφέας του “The Reagan Era: A History of the 1980”), καθηγητής στο Metropolitan State University και βιογράφος του Αμερικανού προέδρου.

Όταν έφτασε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 1981, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος βρέθηκε επικεφαλής ενός αμερικανικού στρατού που ήταν ακόμα τραυματισμένος από το φιάσκο του Βιετνάμ που είχε τελειώσει μόλις έξι χρόνια νωρίτερα.

“Η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν το 1979 ξύπνησε τα γεράκια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία στη συνέχεια έδειξαν τη στρατιωτική οπισθοδρόμηση που αντιμετώπισε η ΕΣΣΔ. Ο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος είχε κάνει εκστρατεία για την ιδέα της αναβίωσης του αμερικανικού στρατού, υιοθέτησε με την εκλογή του ένα πρόγραμμα επενδύσεων 1.500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον στρατιωτικό τομέα», υπογραμμίζει η Françoise Coste, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Toulouse-Jean-Jaurès και συγγραφέας του Reagan (Εκδόσεις Perrin).

Το αποφασιστικό επεισόδιο της προεδρίας του έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην οχυρωμένη βάση του όρους Cheyenne που στεγάζει, στην καρδιά των Βραχωδών Ορέων, τη διοίκηση της αεροδιαστημικής άμυνας της Βόρειας Αμερικής. Ρωτώντας τους στρατιώτες επί τόπου πώς θα έκαναν να αναχαιτίσουν έναν ρωσικό πύραυλο, του απάντησαν ότι μια εχθρική επίθεση, εάν μπορεί να εντοπιστεί, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναχαιτιστεί.

«Αυτή η απάντηση τρομοκράτησε τον Ρόναλντ Ρίγκαν. Στη συνέχεια αποφάσισε να εργαστεί για την κατασκευή υπεράνω των ΗΠΑ μιας διαστημικής ασπίδας με στόχο την καταστροφή, από το διάστημα, των σοβιετικών πυραύλων πριν φτάσουν στο αμερικανικό έδαφος.», εξηγεί η Φρανσουάζ Κόστε

Παρά τον σκεπτικισμό των ειδικών, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε τη φιλόδοξη Στρατηγική Αμυντική Πρωτοβουλία του το 1983, ένα πρόγραμμα που τα μέσα μετονόμασαν σε «Πόλεμος των Άστρων».

«Η πιο λαμπρή πρωτοβουλία του Προέδρου Ρίγκαν ήταν να αναγνωρίσει ότι έπρεπε να επενδύσουμε στην υψηλή τεχνολογία.  Αυτό κατέστησε δυνατή την ενίσχυση της στρατηγικής μας για την αποτροπή, καθώς η ΕΣΣΔ γνώριζε ότι δεν μπορούσε να ταιριάξει με τα συστήματά μας και ότι αυτά θα αποκάλυπταν την υστέρησή της σε αυτό το θέμα” ήλωσε ο Ρόμπερτ ΜακΦάρλεϊν..

Η αμερικανική ανακοίνωση προκάλεσε σοκ στη Μόσχα. Με τη μεγαλύτερη μυστικότητα, οι Σοβιετικοί ξεκίνησαν με τη σειρά τους το δικό τους επαναστατικό αμυντικό πρόγραμμα. Παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν και από τις δύο πλευρές, η διαστημική ασπίδα δεν θα δει ποτέ το φως της δημοσιότητας.

«Αυτός ο τεχνολογικός ανταγωνισμός ήταν πολύ ακριβός και για τις δύο χώρες », θυμάται η Françoise Coste.

Αλλά ήταν η Σοβιετική Ένωση που βγήκε κατεστραμμένη. Για να τονίσει τις ρωσικές απώλειες, ο Ρόναλντ Ρίγκαν επιτέθηκε στην κύρια πηγή εισοδήματός τους: τους υδρογονάνθρακες.

«Η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε με τη Σαουδική Αραβία να πλημμυρίσει την αγορά πετρελαίου για να μειώσει την τιμή της πορείας του και να πνίξει τη σοβιετική οικονομία». λέει η Françoise Coste.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Ronald Reagan συνεχίζει το έργο του για την υπονόμευση του στρατιωτικού μετώπου.

«Ο πρόεδρος ήταν αποφασισμένος να υποστηρίξει αντάρτικες ομάδες σε χώρες όπου η Σοβιετική Ένωση εργαζόταν για να επεκτείνει την επιρροή της», λέει ο Robert McFarlane, αναφερόμενος σε κράτη στην Αφρική (Αγκόλα, Αιθιοπία, Μοζαμβίκη), Λατινική Αμερική (Νικαράγουα) ή Μέση Ανατολή ( Νότια Υεμένη), της οποίας οι φιλοσοβιετικές δυνάμεις ήταν εκείνη την εποχή στόχος της Ουάσιγκτον. «Η βοήθεια αυτή περιελάμβανε την παροχή όπλων, εκπαίδευση, καθώς και οικονομική υποστήριξη», προσθέτει ο πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Αλλά είναι το Αφγανιστάν όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σκάψουν πραγματικά τον τάφο της ΕΣΣΔ. Για σχεδόν μια δεκαετία, ο Ronald Reagan εξόπλιζε τους Αφγανούς και ξένους μουτζαχεντίν με στόχο να εξουδετερώσει τον Κόκκινο Στρατό και να προκαλέσει την έκρηξη των στρατιωτικών του δαπανών.

«Ακόμη κι αν δεν ήταν η επίσημη θέση του, ο στόχος του Ρήγκαν στο Αφγανιστάν δεν ήταν να απωθήσει τους Ρώσους από τη χώρα. Αντίθετα, ήταν θέμα να τους κρατήσουμε εκεί για να προκληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες απώλειες», θυμάται ο Νταγκ Ροσσίνοου

Η αμερικανική στρατηγική απέδωσε καρπούς. Οπλισμένοι με τους τρομακτικούς χειροκίνητους πυραύλους εδάφους-αέρος Stinger, που παρέχονται από τη CIA και χρηματοδοτούνται από το Ριάντ, οι Αφγανοί αντάρτες καταρρίπτουν τα σοβιετικά ελικόπτερα που είχαν τον έλεγχο του ουρανού. Μια κατάσταση που θυμίζει παράδοση όπλων από τις ΗΠΑ στους Ουκρανούς κατά του ρωσικού στρατού.

Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να θεωρείται πιο παρασυρόμενος  και λιγότερο επιθετικός από τον Ρόναλντ Ρίγκαν, βοηθά επίσης κρυφά την ουκρανική αντίσταση και βαδίζει, με αυτή την έννοια, στα χνάρια του πρώην προέδρου», εκτιμά η Φρανσουάζ Κόστε. Με τον ίδιο τρόπο, ο Δημοκρατικός πρόεδρος προσπαθεί να καταπνίξει οικονομικά τη Μόσχα με τη βοήθεια οικονομικών κυρώσεων.

Αλλά οι γεωπολιτικές ισορροπίες δεν είναι πλέον αυτές του Ψυχρού Πολέμου. Ο κάποτε ο υπάκουος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, η Σαουδική Αραβία, η οποία τώρα έχει επίσης ως πελάτες τη Ρωσία και την Κίνα, αρνείται να υπακούσει στον Τζο Μπάιντεν να επισπεύσει ξανά την πτώση των τιμών.

“Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και όλοι οι άλλοι παραγωγοί θέλουν να αποφύγουν την πολιτικοποίηση του πετρελαίου και της ενέργειας γενικότερα, όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει μόνο σε μια χαοτική αγορά “, λέει ο Sadad al-Husseini, πρώην εκτελεστικός αντιπρόεδρος, πρόεδρος της Saudi Aramco, της σαουδαραβικής εθνικής εταιρείας πετρελαίου.

Νικητής το 1989, η «μέθοδος Ρέιγκαν» δεν θα μπορούσε πλέον να λειτουργήσει το 2022. Εκτός αν η Ουκρανία με τη σειρά της γίνει το Αφγανιστάν του Βλαντιμίρ Πούτιν


Περισσότερα άρθρα από την Χαράλαμπο Τζιγκουνάκη:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΖΙΓΚΟΥΝΑΚΗΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ