Η Τουρκία προετοιμάζεται για τη μεγάλη διαπραγμάτευση με της ΗΠΑ

ηπα τουρκια

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων & αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1 Κωνσταντίνος Φίλης  αναφέρεται στα πρόσφατα μηνύματα που προσπαθεί η ηγεσία της γείτονος να στείλουν προς την Αθήνα:

 

 

Το κυριότερο μήνυμα που προσπαθεί η ηγεσία της γείτονος να στείλει, είναι ότι η Τουρκία αποτελεί την επικυρίαρχη διαπεριφερειακή δύναμη της περιοχής, η οποία μάλιστα απαιτεί το δέοντα σεβασμό από τους γείτονές της.

Η Άγκυρα διακατέχεται εδώ και χρόνια από ένα μεγαλοϊδεατισμό, συνδέοντας το μέλλον με το Οθωμανικό της παρελθόν.

Ωστόσο είναι αλήθεια ότι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν της έχουν τονώσει την αυτοπεποίθηση.

Το ίδιο και η ικανότητά της να παράγει η ίδια δικά της επιθετικού τύπου drones καθιστάμενη μια από τις κορυφαίες στο είδος παγκοσμίως.

Αυτό που θέλει να μας διαμηνύσει είναι ότι, η σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή είναι αδύνατες χωρίς αυτή.

Άρα κατά την τουρκική εκδοχή, οι υπόλοιπες χώρες οφείλουν να συνεννοούνται μαζί της, ή έστω να έχουν τη συναίνεσή της ειδάλλως κινδυνεύουν να βρίσκονται σε μπελάδες.

Κλασική ηγεμονική αντίληψη, η οποία όμως ακυρώνεται στην πράξη.

Για αυτό άλλωστε τους τελευταίους μήνες έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα, προκειμένου να διορθώσει τα σφάλματα των προηγουμένων ετών.

Έχει ήδη προσεγγίσει ήδη την Αίγυπτο και το Ισραήλ όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακόμα και την Αρμενία, ενώ είναι βέβαιο ότι προετοιμάζεται για τη μεγάλη διαπραγμάτευση με της ΗΠΑ.

Σε αυτή λοιπόν τη διαπραγμάτευση, θα βάλει σε ένα πακέτο όλες τις άλλες υπηρεσίες που προτίθεται  να προσφέρει σε Λιβύη, Συρία, Καύκασο, Αφγανιστάν και θα θελήσει να τις ανταλλάξει με την ανοχή της Ουάσιγκτον έναντι της αναθεωρητικής της ατζέντας.

Μπορεί αυτό να φαντάζεται αρκετά φιλόδοξο, αλλά και η ελληνική πλευρά πρέπει να κινηθεί έγκαιρα και ενεργητικά ώστε να προλάβει τυχόν αρνητικές εξελίξεις.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Φίλη:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ


 

 

 

ant1news.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ