Το βανδαλισμένο Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων προκαλεί θλίψη, οργή και αγανάκτιση

Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων

Γράφει ο Νικόλαος Λαδιανός, δημοσιογράφος της ΕΡΤ3

 

Περνούσα νωρίτερα από το γνωστό σημείο της παραλιακής λεωφόρου Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται το εμπνευσμένο γλυπτό – σύνθεση, αφιερωμένο στη Μνήμη των Πεσόντων Αεροπόρων.

Είδα την εικόνα του και θυμήθηκα τι συνέβη, τόσο εκεί όσο και σε πολλούς άλλους δημόσιους χώρους της Θεσσαλονίκης.

Το έχω αναφέρει αυτό το μνημείο ορισμένες φορές κατά τη μετάδοση παρελάσεων, καθώς βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας, στον χώρο της μετάδοσης.

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι συμβολίζει, κι όμως είναι εξαιρετικό. Ή, μάλλον, ήταν!! Καθώς εδώ και καιρό είναι κολοβό!!

Από τον περασμένο Μάιο, συγκεκριμένα, όταν “κάποιοι” αφαίρεσαν από τη θέση του το πιο ζωτικό (και το πιο εύκολο για μεταφορά) κομμάτι του: το χτυπημένο κράνος του πιλότου μαζί με τα γάντια του.

Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων βανδαλισμός

Το ξήλωσαν, για την ακρίβεια, αφήνοντας το μνημείο, που είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης, βανδαλισμένο.

Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων θεσσαλονίκη
Το Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων, όπως ήταν προτού την αφαίρεση/κλοπή του κράνους του πιλότου

Είναι οι ίδιοι “κάποιοι” που αλωνίζουν εδώ και χρόνια σε όλη την ευρύτερη περιοχή, ρημάζοντας, κατακλέβοντας, λεηλατώντας οτιδήποτε μπορεί να περιέχει τον πολύτιμο χαλκό.

Έκλεψαν προτομές(!) από πάρκα, ολόκληρη την ορειχάλκινη παράσταση της πολύνεκρης μάχης των Βασιλικών Θεσσαλονίκης στο μνημείο Καπετάν Χάψα, στην Αγία Αναστασία, τον Ιανουάριο του 2019 όλη την χάλκινη διακόσμηση του Κήπου του Νερού στη Νέα Παραλία, βάρους 3,5 τόνων!!

Κάτω από τη μύτη της “οργανωμένης πολιτείας” και της αστυνομίας…

Είναι οι ίδιοι που κλέβουν σημαντικά υλικά, καλώδια και χαλκό, από κρίσιμες συγκοινωνιακές υποδομές, προκαλώντας τεράστιους κινδύνους.

Οι ίδιοι, που, όπως μαθαίνω, έκλεψαν προχθές, ανενόχλητοι, 200 μέτρα καλώδια(!!) από σχολικό συγκρότημα στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.

Τα κυκλώματα αυτά τα γνωρίζουν όλοι.

Όμως, ούτε σε αυτή την περίπτωση, θέλει κανείς να “σπάσει αυγά”.

Φοβούνται κάποιοι να τα βάλουν με την γνωστή και μη εξαιρετέα βαλκανική μαφία, που διακινεί ανθρώπους-τρωγλοδύτες έως και στον τελευταίο κάδο ανακύκλωσης..? Και ποιος ξέρει σε πόσες άλλες αδιανόητες δραστηριότητες…

Γιατί; Μήπως για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο;

Μα, σε λίγο θα μας αφαιρέσουν και το ίδιο το κεφάλι μας…

 


Περισσότερα άρθρα από το Νικόλαο Λαδιανό:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΔΙΑΝΟΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ